Yömessu Cremonan tuomiokirkossa oli vaikuttava, mutta erilaiset tavat ja lahjaperinne yllättivät isosti – Vuoristoloma helpotti Italiassa joulua viettäneen Miisa Korvenahon koti-ikävää

23.12.2021 06:25

Cremonan keskustassa oli Joulun alla jättinalle. Kuva: Miisa Korvenahon albumi

Akaalainen Miisa Korvenaho oli syyskuusta 2019 heinäkuun alkuun 2020 vaihto-oppilaana Pohjois-Italian Cremonassa. Rotarien vaihto-ohjelman mukaisesti isäntäperheiden eli host-perheiden luona ollaan koko vaihtoaika, joten Korvenaho ei tullut vuodenvaihteen lomallakaan Suomeen.

– Se kuuluu siihen kokemukseen, että ollaan joulu kohdemaassa.

Korvenaho oli joulun aikaan ensimmäisessä host-perheessään, johon kuului vanhempien lisäksi kolme lasta ja äidinäiti eli nonna. Yksi perheen lapsista oli samaan aikaan vaihdossa Pohjois-Suomessa, mutta 14- ja 16-vuotiaat host-sisarukset olivat kotona.

Joulun viettämisestä ei perheessä puhuttu etukäteen niin paljon kuin Suomessa.

– Se oli ehkä vähän yllätyskin, kuinka vähän siihen siellä valmistauduttiin. Se on varmasti perhekohtaista, mutta eihän siellä sellaista hypetystä ollut kuin täällä on marraskuussa asti.

Joulukuun alussa Cremonassa alkoi näkyä enemmän joulukuusia, ja myös joulutoreja järjestettiin.

– Pääsin käymään pohjoisessa Bolzanossa joulukuun alussa, ja siellä oli taidemuseoita, joissa vierailimme, mutta myös hieno iso saksalaistyyppinen joulutori. Muissakin kaupungeissa oli tapahtumia kuten markkinoita ja muuta.

Italian pohjoisrajalla sijaitsevan Bolzanon kaupungin keskustaa. Kuva: Miisa Korvenaho

Jouluillallisella pastaa ja äyriäisiä

Jouluviikolla italialaisperheen kotiin laitettiin jonkin verran koristeita, mutta jouluaattoon ei mitenkään erityisesti valmistauduttu tekemällä etukäteen esimerkiksi jouluruokia.

– Italiassa syödään illallistyylinen jouluateria jouluaattona, mutta siinä ei ole mitään tiettyjä perinneruokia kuten Suomessa joulukinkku ja lanttulaatikko ja perunalaatikko.

Miisa Korvenahon host-perheen aattoillallisella syötiin kolme ruokalajia ja jälkiruoka.

– Ensin oli alkuruuan tyylinen, jossa oli salaattia ja muuta. Yhtenä pääruuista oli pastaa, ja sitten viimeisenä annos mereneläviä kuten simpukoita, katkarapuja ja muuta. Lisäksi host-äiti oli ihanasti ostanut kylmäsavustettua lohta, koska olin sanout, että siitä kovasti tykkään. Jälkiruuaksi oli kakkua.

Aattona vietiin myös joulumuistamisia tutuille. Kun Korvenaho totesi, että hän haluaisi kovasti päästä yöllä katoliseen messuun, perhe lähti keskiyöksi Cremonan tuomiokirkkoon.

– Messu oli aika vaikuttava ja hieno, ja kirkko oli erityisen kauniisti koristeltu esimerkiksi joulutähdillä. Väkeä oli tosi paljon, ja messun kulku oli hyvin erilainen kuin evankelisluterilaisessa kirkossa.

Miisa Korvenaho pääsi jouluyön messuun Cremonan tuomiokirkkoon. Kuva: Miisa Korvenaho

Lahjattomuus tuli yllätyksenä

Joulupäivää Cremonassa vietettiin perheen kesken.

– Aamupäivällä menimme kahville yhteen leipomoon ja tapasimme paljon tuttuja. Se oli semmoista rentoa olemista. Sitten Söimme lounasta.

Tapaninpäivänä perheen kotiin tuli lounaalle eräs kotikylän pappi.

– Se on kai aika perinteikäs tapa, että osa papeista tulee perheiden luo. Hän oli kastanut kaikki perheen lapset ja oli perhetuttu, mutta muutenkin on tapana, että tullaan käymään ja muistamaan.

Entä milloin italialaisperheessä annettiin joululahjat?

– Ei annettu. Siellä ei ole tapana antaa lahjoja ainakaan yhtään siinä määrin kuin Suomessa. Isoille lapsille annetaan harvoin mitään, pienemmille yksi tai kaksi lahjaa.

Tätä Korvenaho ei tiennyt etukäteen, mutta toisaalta tilanne korosti joulun erilaisuutta.

– Suomessa lahjojen antaminen on vähän turhankin korostettua. Se vähän herätteli, kun siellä niitä ei annettu, enkä ollut pettynyt.

Joulukuusi perheessä oli, kuten muissakin kodeissa.

– Ne olivat tietysti tekokuusia, koska oikeita ei niin vaan saa.

Lapsille oli joulupukki joulutorilla, mutta sellaista tapaa ei ollut, että joulupukki tulisi kotiin jakamaan lahjoja. Sen italialaiset kuitenkin tietävät, että joulupukki on nimenomaan Suomesta.

– Sellainen legenda siellä elää. Suomesta ovat sauna ja joulupukki ja Kimi Räikkönen. Räikkönen tiedettiin aina, Korvenaho nauraa.

Vaihto-oppilaat Anita Oliver (Australia, vas.), Andrea Glandt (USA), Miisa Korvenaho ja Gerard O’Brien (Australia) joulupallossa Salòn kaupungin keskustassa. Kuva: Miisa Korvenahon albumi

Koti-Suomen joulua tuli ikävä

Joulun pyhien säät olisivat voineet olla Cremonassa hyvinkin kehnot, mutta toisin kävi.

– Koko Lombardian alueella, Pohjois-Italian keskellä, on tosi paljon sumuisia kausia. Juuri ennen joulua oli ollut pari viikkoa tosi pimeää ja sumuista, mutta jouluna aurinko paistoi täydeltä terältä. Ei ollut yhtään pilvistä, ja lämpötila taisi olla kymmenen asteen paikkeilla.

Aurinko olikin tervetullut, sillä Korvenaho kertoo, että hänellä oli aikamoinen koti-ikävä Suomeen koko joulun ajan.

– Kun sitä ei niin perinteikkäästi juhlittu, tuli vielä enemmän olo, että kunpa olisin Suomessa. Mutta se meni ohi, kun lähdimme heti joulun jälkeen lomalle vuoristoon.

Pääsiäinen on Italiassa joulua suurempi juhla katolisen kirkon vuoksi. Sitä Miisa Korvenaho vietti toisen host-perheen kanssa.

– Siellä oli esimerkiksi jättimäinen, minun pääni kokoinen suklaamuna. Kun sen rikkoo erikoisella tavalla ja saa rikki ensimmäisellä napautuksella, se tuo paljon onnea. Jotkut iskevät sen rikki päällään, jotkut jalallaan.

Akaan Seutu haastatteli Miisa Korvenahoa keskellä koronakurimusta maaliskuussa 2020. Silloin hän ilmoitti jäävänsä Italiaan, ja päätös piti kesään saakka.

– Sellaista tunnetta ei tullut, että lähtisin Suomeen, koska ei se siellä enää kauheasti pahemmaksi voinut mennä. Keväällä oltiin muutama kuukausi lockdownissa ja pääosin etäkoulussa, mutta kesäkuussa pääsin lomailemaan Venetsiaan ja Torinoon. Tiesin, että olisi harmittanut enemmän, jos olisin jättänyt vuoden kesken ja tullut kotiin.

Kuva vuoristossa sijaitsevasta Madonna di Campigliosta, jonne Miisa Korvenaho lähti host-perheen kanssa viettämään joululomaa. Kuva: Miisa Korvenaho