”Olimme hämmentyneitä tilanteesta” – Akaan Kuvataiteilijoiden juhlanäyttelyn peruuntumiseen johtanut sotilaspoikien näyttely Laaksolassa ei ole toteutunut: Ovesta ei päästy sisään

Laaksolaan Akaan Kuvataiteilijoiden näyttelyt eivät enää mahdu. Kuvataiteilijoiden puheenjohtaja Kristiina Maijala kertoo yhdistyksen katselevan tällä hetkellä näyttelytilaa Ylöjärveltä asti. Arkistokuva.

Akaan Kuvataitelijat ry täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Yhdistyksen tarkoitus oli juhlistaa pitkää historiaansa Akaassa näyttelyllä marraskuussa. Yhdistys oli varannut näyttelyään varten Kulttuuritalo Laaksolan tilan toukokuussa.

Syksyllä kuvataiteilijoille ilmoitettiin, että varaus on peruttu ja Laaksolan näyttelytila on vuokrattu pitkäaikaisella sopimuksella Pirkka-Hämeen Sotilaspoikien perinnekillan Akaan osaston käyttöön. Kuvataiteilijoiden ja Akaan kaupungin edustajat kävivät aiheesta sananvaihtoa Akaan Seudun yleisönosastolla lokakuussa.

Marraskuun lopulla kuvataiteilijoille selvisi, että Laaksolan näyttelytilaan suunniteltu ja itsenäisyyspäivänä avautuvaksi kaavailtu Sotilaspoikien näyttely ei ole vielä toteutunut.

– Tämä on tosi erikoinen tilanne. Meillä oli kokous Laaksolassa sunnuntaina 28. päivä, ja samalla selvisi, että sotilaspoikien varaama tila oli täysin tyhjä. Meihin päin ei ole otettu kaupungin suunnalta yhtyettä eikä kerrottu, missä mennään. Olimme hämmentyneitä tilanteesta, Akaan Kuvataiteilijat ry:n puheenjohtaja Kristiina Maijala kertoo.

Rakennustyöt estivät näyttelyn pystyttämisen

Alkuperäisen tiedon mukaan Laaksolaan suunnitelun, sotilaspoikien pitkäaikaisen näyttelyn piti aueta itsenäisyyspäivänä. Pirkka-Hämeen Sotilaspoikien perinnekillan puheenjohtaja Harri Salminen kertoo Laaksolaan tehtyjen rakennustöiden estäneen näyttelyn pystyttämisen. Samalla näyttelyn avaaminen siirtyy itsenäisyyspäivältä eteenpäin.

– Laaksolaan tehtiin ramppi, jotta sinne pääsee rollaattorillakin. Rakennustöiden takia me emme päässeet kulkemaan, ulko-ovi oli suljettu, Salminen kertoo.

Myös Laaksolan sisäpuolella tehdään töitä. Inva-wc:n remontti ei ole vielä alkanut, eikä sen aloitusajankohta ole Salmisella tiedossa.

– Näyttelytilaan täytyy tehdä eräänlaiset kalteriovet ilmanvaihdon takia. Tilan on oltava lukittava, jotta voidaan taata turvallinen säilytys yksityishenkilöiden omistamille näyttelyesineille. Ovien rakentaminen ei ole ihan pikkujuttu, niistä pitää tulla myös hyvän näköiset.

Aiemmat rakennustyöt tekivät kiusaa myös näyttelyn suunnittelulle, kun tilasta ei päästy ottamaan tarpeellisia mittoja. Tällä hetkellä rakennustyöt eivät estäisi näyttelyn pystytystä, mutta nyt paheneva koronatilanne estää näyttelyn pystyttämisen.

– Vaikka kalteriovet saataisiin valmiiksi, näyttelyn avaaminen varmaan siirtyy ensi vuoden puolelle. Jotakin vitriineitä aletaan tuoda tilaan toivottavasti jo tämän vuoden puolella, Salminen toivoo.

Salminen toivoo tulevasta näyttelystä olevan iloa ihmisille ja kertoo sen sisältävän hyvin harvinaista esineistöä, jota ei ole nähtävillä kovin monessa museossakaan. Harvinaisia ovat esimerkiksi sotilaspoikien ja lottatyttöjen puvut.

– Ei niitä vaan ole. Valvontakomissio käski sodan jälkeen tuhota ne, mutta jotkut urhoolliset kätkivät pukuja, ja muutamia on löytynyt. Valtaosin näyttelyyn tulevat esineet ovat toijalalaisten ihmisten omistamia.

Teokset kantoon Akaan kaduille

Kristiina Maijala korostaa, että Akaan Kuvataiteilijat ei halua ottaa sotilaspojilta näyttelytilaa pois. Laaksolan tilojen menetys on kuitenkin ajanut yhdistyksen hakemaan luoviakin ratkaisuita näyttelyidensä järjestämiseen. Akaalaisen yhdistyksen juhlanäyttelyn järjestäminen Urjalassa on vielä kevyemmästä päästä.

Akaan Kuvataiteilijoiden puheenjohtaja Kristiina Maijala kertoo yhdistyksen järjestävän keväällä performanssinäyttelyn Akaan kaduilla. Kuva Tarja Antola

– Meillä on suunnitteilla muun muassa pop-up-performanssi, jossa kannamme teoksiamme kaupungin kaduilla, todennäköisesti joskus toriaikaan. Tammikuun alussa meillä on kirjastossa näyttely nimellä Hyvästi Laaksola. Jatkoa varten näyttelypaikkaa on haettu jo Ylöjärveltä ja Lempäälästä, Maijala kertoo.

Vaikka näyttelytilaa omasta kaupungista ei ole vielä löytynyt, Maijala kuitenkin kehuu keskusteluyhteyttä kaupungin suuntaan hyväksi.

– Tosi hyvässä hengessä on koko ajan keskusteltu. Kaupunginjohtaja Antti Peltolankin kanssa käytiin palaveri nokakkain. Vaihtoehtoisia ratkaisuita on mietitty, mutta eihän se tuo meille näyttelytilaa, jos vain meititään, Maijala päättää.