Koronaviruspandemian vuoksi pariinkin kertaan siirretyn Emergenza-bändikilpailun Tampereen alueen finaali järjestetään tänään lauantaina 30. lokakuuta.
Finaalinäyttämölle eli Tampereen keskustassa sijaitsevan Olympia-korttelin lavalle kapuaa rutkasti akaalaista osaamista, sillä paikat finaalikymmenikköön ovat lunastaneet rock-trio Kaskas ja metalliyhtye Metal Riot sekä akaalaisvoimin perustettu hard rock -yhtye Guilty Pleasure.
Vuonna 1992 käynnistynyt Emergenza on kansainvälinen uuden musiikin festivaali- ja kilpailukonsepti, jossa nouseville omaa musiikkia tekeville yhtyeille ja artisteille tarjotaan näkyvyyttä sekä mahdollisuus esiintyä nimekkäissä keikkapaikoissa.
Suomessa Emergenza koostuu alueellisista karsinnoista, semifinaaleista ja finaaleista sekä Helsingissä järjestettävästä kansallisesta finaalista. Lauantaina Tampereella kisataan pääsystä tähän kansalliseen finaaliin.
Kansallisessa finaalissa pääpalkintoina ovat jatkokeikat ulkomailla sekä mahdollisuus kisata pääsystä kansainväliseen Emergenza-finaaliin Taubertal-Festivalille Saksaan.
Akaan Seutu kysyi akaalaisten osaajien mietteet illan finaalin alla ja on lisäksi mukana seuraamassa yhtyeiden menestystä kisassa.
Kaskas: ”Useat fanit ovat ilmoittaneet tulevansa paikalle kannustamaan meitä”
Kaksi EP-levyä julkaisseen Kaskas-yhtyeen Annsofi Kreivi (laulu ja rummut), Laura Savikko (kitara ja taustalaulu) ja Tinja Lahdenmäki (basso ja taustalaulu) lähtevät kohti finaali-iltaa hyvillä fiiliksillä.
Yhtye pitää mahtavana siitä, että Emergenzan Tampereen aluekilpailu saadaan pitkän odotuksen jälkeen vietyä päätökseensä.
– On hienoa, että kilpailu huipentuu juuri Olympia-korttelin isolle lavalle ja että myös useat fanit ovat ilmoittaneet tulevansa paikalle kannustamaan meitä, Annsofi Kreivi iloitsee.
Finaalissa kaikki yhtyeet soittavat noin 25-minuuttiset keikat.
– Soittoaika on varsin lyhyt, mutta siihenkin saadaan ahdettua useampi ralli. Setissä tullaan kuulemaan ainakin tuoreimman EP:n nimikkobiisi Komeita ämmiä, Kreivi veistelee.
Lue myös:
Metal Riot lähti kilpailuun mukaan viime hetkillä
Metal Riotin Kylmäkoskelta ja Toijalasta kotoisin olevat jäsenet Joonas Myller (laulu ja kitara), Benjamin Sairamo (basso) ja Joonas Kokko (rummut) sekä somevastaava Aaro Halonen arvioivat yhtyeen historian alkaneen vuoden 2014 paikkeilla.
Yhtye perustettiin kiinnostuksesta bändisoittoa ja musiikintekoa kohtaan. Bänditoiminnan käynnistämiseksi nuorten musikanttien täytyi ottaa haltuun uusia instrumentteja ja myös laulupuoli.
Bändin vokalisti Myller kertoo, että hän ei ollut laulanut lainkaan ennen yhtyeen perustamista. Basisti Sairamo puolestaan ryhtyi opettelemaan bassonsoittoa toden teolla vasta bändiin liityttyään.
Rumpali Kokko oli kerryttänyt soittokokemusta aivan muualta kuin rumpujakkaralta.
– Ennen tätä bändiä minulla oli aika paljon punk-projekteja ja soitin kitaraa ja bassoa. Vuonna 2018 tai 2017 nämä äijät pyysivät minua kuitenkin soittamaan rumpuja. Siinä kohtaa osasin vain peruskompin ja jotain pikkufillejä, mutta jotenkin soittaminen alkoi siitä luonnistua, Kokko muistelee.
Marraskuussa studioon
Metal Riotin keikkasetti koostuu omasta thrash metal -henkisestä materiaalista sekä covereista.
Covereita yhtye kertoo soittavansa ”vähän joka puolelta”. Pisimpään cover-valikoimassa on pysynyt Metallican Seek & Destroy. Yhtyeen mukaan kyseinen kappale on yksi ensimmäisiä bändin yhdessä haltuun ottamia kappaleita.
Bändin pääasiallisen biisintekijän Joonas Myllerin toiveissa on muuttaa yhtyeen tuotantoa jatkossa rokimpaan suuntaan ja poispäin nopeatempoisesta thrashista.
Marraskuussa yhtyettä odottaa studiosessio, jonka aikana on tarkoitus äänittää kappaleita yhtyeen ensi vuonna julkaistavalle EP-levylle. Jostakin levyn kappaleesta kuvataan musiikkivideo.
Tekniikka kärähti Bronxissa
Metal Riot on keikkaillut vuosien mittaan sekä kotikylällä että laajemmin Etelä-Suomessa. Viime vuonna yhtyeellä oli mieleenpainuva esiintyminen Old Bronxissa Toijalassa.
– Siitä tuli aikamoinen show, kun PA-kaappi syttyi palamaan kesken keikan! Kaappiin vaihdettu elementti oli ilmeisesti vähän väärä, ja se ei kestänyt niin kovaa ääntä, Joonas Myller kuvaa.
Samalla keikalla esiintyi myös Guilty Pleasure, jonka kanssa Metal Riotilla on yhteistä historiaa enemmänkin: nykyisin Guilty Pleasuressa kitaroiva Marcus Johansson on soittanut ennen Metal Riotissa.
Akaalainen kanssakisaaja Kaskas on myös ennakkoon tuttu Metal Riotille – yhtyeet soittivat viime vuonna yhteiskeikan Savikoski Caravan -alueella Kylmäkoskella.
Emergenzan Tampereen alueen bändikiintiöön Metal Riot kertoo päässeensä mukaan viime tipassa. Yhtye lähti kisaamaan ilman erityisiä odotuksia.
– Ei tässä sinänsä voittoa tavoitella, vaan lähinnä sillä periaatteella olemme mukana, että saisimme näkyvyyttä, Joonas Kokko tiivistää.
Guilty Pleasuren akaalaissyntyiset kitaristit ovat jo nyt tyytyväisiä bändin suoritukseen
Guilty Pleasure on Akaan lukiossa vuonna 2012 tavanneiden Lauri Kraftin ja Marcus Johanssonin perustama yhtye, joka tekee energistä rokkia 80-luvun hard rockin innoittamana.
Akaalaissyntyiset Kraft ja Johansson ovat yhtyeessä kitaristeja, ja heistä kumpikin alkoi soittaa kitaraa noin 10 vuoden ikäisenä.
Miesten ystävyys juontaa juurensa juuri kitarointiin: yhtenä koulupäivänä Johanssonin mielenkiinto heräsi, kun hän kuuli Kraftin soittavan Skid Row’ta lukion musiikkiluokassa.
– Menin mukaan soittamaan ja siitä sitten tutustuimme, Johansson kertoo.
Bändi pystyyn Tampereella
Guilty Pleasure sai alkunsa loppuvuodesta 2017, kun Kraft muutti Tampereelle ja pyysi jo aiemmin Tampereelle muuttanutta Johanssonia mukaan bändiprojektiin.
Kaksikko löysi muut tarvittavat jäsenet nopeasti kaupungin rokkaripiireistä, ja ensimmäiset keikkansa yhtye pääsi soittamaan kesällä 2018.
Guilty Pleasuren nykyisessä kokoonpanossa vaikuttavat Kraftin ja Johanssonin lisäksi Anton Weckman (laulu), Kimmo Koski (basso) ja Tuomas Naskali (rummut).
EP julki ensi vuonna
Yhtyeen tuotanto on pääasiassa Lauri Kraftin kynästä. Kappaleiden demoja kuitenkin hiotaan usein koko bändin voimin yhtyeen treenikämpällä Nekalassa.
Kraftin mukaan kappaleet kertovat ”kliseisesti” omakohtaisista kokemuksista: elämän hyvistä ja huonoista hetkistä.
– Suurin osa kertoo biletyksestä, mutta on siinä vakavampikin puoli! Kraft nauraa.
Bändin loppuvuoden suunnitelmiin kuuluvat muun muassa parin kappaleen äänittäminen ja ensi vuoden alkupuolella julkaistavan EP:n valmistelu.
– Meillä olisi tavaraa varmaan albumin verran, mutta on mukavampaa hieman ripotella biisejä, Marcus Johansson tuumaa.
Finaalia odotellessa on kehitytty
Vaikka Guilty Pleasure lähti Emergenzaan mukaan osaamiseensa luottaen, tuli Tampereen finaaliin pääsy yllätyksenä.
– Oma tavoitteeni oli päästä soittamaan Yo-talolle semifinaaliin. Sieltä sitten pääsimme läpi vielä isommalle lavalle Olympiaan. Nyt vedämme finaalissa täysillä ja katsomme mihin päädymme. Joka tapauksessa olemme ihan tyytyväisiä jo tähän saavutukseen, Kraft sanoo.
– Hyvään fiilikseen riittää jo oma tietoisuus siitä, että meillä on hyvät biisit ja hyvin kasassa oleva setti, Johansson lisää.
Tampereen aluekilpailun venyttyä koronan vuoksi liki kahden vuoden pituiseksi projektiksi Guilty Pleasurella on ollut runsaasti aikaa valmistautua illan finaaliin.
Kraft ja Johansson arvioivat, että yhtye on finaalia odotellessaan kehittynyt ammattimaisempaan suuntaan.
– Esimerkiksi teknisempiä juttuja ja eri lauluharmonioita on tullut mukaan. Lisäksi olemme hioneet yhteen soittamista, kitaristit päättävät.