Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK haluaa innostaa yläkoululaisia ruuanlaittoon tarjoamalla oppilaille kotimaisia raaka-aineita ja reseptivihkoset. Samalla oppilaat voivat tutustua suomalaiseen ruokaan, ruuantuottajiin ja ruokakulttuuriin. Kokkaa kotimaista -kampanjaa toteuttavat paikallisesti MTK-yhdistykset.
Toijalan yhteiskoulussa kotitalouden valinneet kahdeksasluokkalaiset ovat kokanneet kotimaista MTK Kylmäkosken ja MTK Akaa-Sääksmäen lahjoittamien ruokakassien aineksista. Pääruuaksi syntyi possu-kasviswokki viljalisäkkeen kera ja jälkiruuaksi jogurttivaahto kauramurulla ja karkkiporkkanoilla höystettynä. Ohjeet ruokiin löytyivät reseptivihkosesta.
Liharuoka oppilaiden toiveena
Kotitalousopettaja Kirsi Sakala kertoo, että oppilaat kokeilivat mielellään hieman erilaisia reseptejä ja ruokakassit ja reseptivihkoset toivat vaihtelua normitunteihin. Pääateria ja jälkiruoka toteutettiin eri kerroilla.
Liharuoka valittiin pääruuaksi oppilaiden omasta toiveesta. Reseptivihkosessa kasvisvaihtoehtona oli punajuuriohratto ja salaatti marinoidusta punakaalista.
Possu-kasviswokissa oppilaat pääsivät maistelemaan erilaisia makuja. Sakala kertoo, että oppilaiden mielestä possu ja omena sopivat hyvin yhteen ja possu oli mureaa. Tuoreet ruusukaalit wokissa olivat oppilaille uusi makuelämys.
Jälkiruoka maistui oppilaiden mielestä kirpsakalta, mutta karkkiporkkanat nimensä mukaisesti makeilta.
Possu-kasviswokki
300 g possun ulkofileetä
1 pieni punasipuli
2 porkkanaa
1 omena
200 g ruusukaalia tai keräkaalia
5 cm pala inkivääriä
3 valkosipulin kynttä
2–3 rkl rypsiöljyä
Kastike
1 dl kasvislientä
½ dl vähäsuolaista soijakastiketta
1 rkl hunajaa
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl maissitärkkelystä
Viimeistelyyn ½ ruukkua lehti- tai kähäräpersiljaa ja korianteria
Lisäkkeeksi
2 dl nopeasti kypsyvää viljalisäkettä (esim. Fazer Alku Ruokakauraa tai Myllärin Ateriajyvät)
Valmistus
Poista ulkofileestä kalvot ja viipaloi liha ohuiksi suikaleiksi.
Kuori sipuli, porkkana ja omena. Leikkaa sipuli veneiksi ja porkkana ja omena tulitikkumaisiksi suikaleiksi.
Poista ruusukaalista kanta ja uloimmat lehdet, jos ne ovat huonoja. Viipaloi renkaiksi.
Kuori ja hienonna valkosipuli ja inkivääri.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita maissitärkkelys joukkoon niin, ettei jää paakkuja.
Kaada puolet öljystä pannuun ja kuumenna todella kuumaksi. Ruskista lihasuikaleet pannussa ja nosta sivuun lautaselle.
Lisää toinen puoli öljystä pannuun ja lisää sipulit ja inkivääri. Paista muutama minuutti.
Lisää loput vihannekset ja lihapalat, jatka paistamista.
Kaada kastike tasaisena nauhana wokin sekaan koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa, tarkista maku.
Tarjoa heti viljalisäkkeen kanssa.
Jälkiruoka
Kauramuru
40 g voita
1,5 dl kaurahiutaleita
½ tl jauhettua kardemummaa
1 rkl sokeria
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sulata voi ja mittaa muut ainekset sekaan. Sekoita hyvin. Levitä seos uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunin keskitasossa 15–20 minuuttia. Sekoita välillä, etteivät kaurahiutaleet pala.
Karkkiporkkanat
100 g (1 iso) porkkana
1 dl sokeria
1 dl vettä
1 kanelitanko
Laita pieneen kattilaan vesi, sokeri ja kanelitanko. Kuori ja siivuta porkkanat ohuiksi kiekoiksi.
Kun sokeriliemi kiehuu, lisää porkkanansiivut. Anna kiehua 2–3 minuuttia.
Ota kattila pois liedeltä. Anna porkkanoiden jäähtyä liemessä. Valuta porkkanat ennen käyttöä.
Jogurttivaahto
1 dl (60 g) pakastemansikoita
1 dl (50 g) pakastepuolukkaa
1 rkl sokeria
150 g (1,5 dl turkkilaista jogurttia)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
Sulata marjat, lisää sokeri joukkoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.
Mittaa tuorejuusto ja jogurtti kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.
Lisää marjasose joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Kokoa mousse kauramurun kanssa kerroksittain laseihin. Koristele karkkiporkkanoilla, kauramurulla ja puolukoilla.