Valokuvanäyttely marssitti Viialan kirjastoon koulukiusatut julkkikset – Avajaisissa Aarnio-jutun syyttäjä muisteli omaa kiusatuksi tulemistaan

05.10.2021 18:00

Kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen (vas) ja Anna-Kaisa Korpela MIELI Akaan mielenterveys ry:stä olivat molemmat huolissaan yksinäisyyden lisääntymisestä nuorten keskuudessa. Kuva: Pekka Mustonen.

Viialan kirjastossa Vilkussa olisi voinut viime perjantaina tipauttaa nuppineulan lattialle ja sekin olisi kuulunut. Niin keskittyneesti Viialan yhtenäiskoulun 8 D -luokka kuunteli kahden aikuisen muistoja koulukiusatuksi tulemisestaan.

Omia karuja kokemuksiaan kertasivat espoolainen valokuvaajataiteilija Johanna Kare ja mäntsäläläinen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen.

Samaa kiusatuksi tulemisen tarinaa kertovat myös kirjaston seinällä olevat mustavalkoiset valokuvat. Kyse on Johanna Kareen paljon julkisuutta saaneesta valokuvanäyttelystä Minuunkin sattui.

Se on kiertänyt yli 70:ssä suomalaiskoulussa pitkin maata. Akaaseen sen toi MIELI Akaan mielenterveys ry.

Näyttely on Viialan kirjastossa lokakuun ensimmäiset viikot, kunnes se siirtyy Akaan pääkirjastoon. Siellä se on nähtävillä 15.–29. lokakuuta.

Valokuvissa ja niihin liittyvissä teksteissä kymmenkunta julkkista palaa vuosiin, jolloin heitä on joko fyysisesti tai henkisesti hakattu. Tarinansa kertovat muun muassa muusikko Mikael Gabriel ja entinen Miss Suomi Shirly Karvinen.

Valokuvien alla olevat tarinat eivät ole kevyttä luettavaa. Näyttelijä Janne Kinnunen kertoo, kuinka oli 10-vuotiaana ampua itsensä haulikolla koulukiusaamisen takia.

”Rikos on rikos myös koulussa”

Valokuvataiteilija Johanna Kare on valittu Suomen Kameraseurojen liiton tämän vuoden kuvaajaksi. Kuva: Pekka Mustonen.

Ehkä vavahduttavimman puheenvuoron avajaisissa piti Pihla Keto-Huovinen.

Ennen kansanedustajaksi tuloaan hän toimi Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastossa kihlakunnansyyttäjänä. Hänet tunnetaan Helsingin huumepoliisin entisen johtajan Jari Aarnion oikeusjutun syyttäjänä.

– Itseäni häiritsee, että puhutaan koulukiusaamisesta, joka on terminä aivan liian lievä. Sehän voi sisältää vaikka pahoinpitelyn. Aikuisten työpaikalla se olisi rikos.

– Meidän pitäisi siis puhua oikeilla termeillä, sillä rikos on rikos myös koulussa, hän alleviivasi.

Yksinäisyys kasvussa myös Akaassa

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola kuunteli avajaispuheita vakavin ilmein. Peltolan mukaan Akaassa tehdään paljon töitä sen eteen, että koulukiusaamista olisi mahdollisimman vähän.

– Kouluterveyskyselyt antavat kuitenkin huolestuttavia viitteitä, että yksinäisyys on kasvussa akaalaistenkin koululaisten keskuudessa.

– Tämä näyttely antaa onneksi toivoa myös siitä, että kiusaamisesta pystyy selviämään, Peltola totesi.

MIELI Akaan mielenterveys ry:n edustajana avajaisissa puhui Anna-Kaisa Korpela. Hän on yhdistyksen vapaaehtois- ja tukihenkilötyön koordinaattori.

Kaupunginjohtaja Antti Peltola ja Viialan yhtenäiskoulun 8 D-luokka kuuntelivat avajaisissa esiintynyttä saksofonisti Valtteri Mönköä. Kuva: Pekka Mustonen.

Korpela muistutti, että jokainen ihminen haluaa tulla nähdyksi. Se ei vaadi lähimmäiseltä paljoa. Jo tervehtiminen ja silmiin katsominen on nähdyksi tulemista.

Yksinäisyyden tunteissa voi auttaa, kun hakeutuu tilanteisiin, joissa tulee kuulluksi.

– Esimerkiksi meillä on maanantaisin avoin kohtaamispaikka omassa toimipaikassamme Meijerintiellä. Lisäksi yhteistyössä Akaan seurakunnan kanssa pidämme keskustelukerhoa joka toinen torstai seurakunnan tiloissa, Korpela kertoi.

Heli Mustonen