Tarttilan työveäntalosta tehtiin kulttuuritalo

Helsinkiläiset Kati Korpinen ja Pauli Ahopelto saivat sekä kättenvoiteita että kesäateljeen, kun he pari vuotta sitten ostivat Sääksmäen Työväenyhdistykseltä jonkin aikaa tyhjillään ja toimettomana olleen Tarttilan työväentalon. 

1920-luvulla rakennettu mansardikattoinen talo on rossipohjainen, ja siinä on jykevä käsin veistetty hirsirunko.

– Tarttilan ylväällä ex-työväentalolla on juhlallisen oloinen olemus ja sen aikanaan taitavasti toteutettu rakentaminen mahdollistaa talon elinkaaren jatkumisen. Olen vanhojen puutalojen ystävä ja muun muassa niiden korjaamiseen perehtynyt tilataiteilija. Lähtökohtiani ovat perinteiset ja kestävää kehitystä tukevat materiaalit ja työtavat, kertoo Pauli Ahopelto.

Hänen mielestään kertakäyttö- ja bulkkiremontointi on pidemmän päälle kallista ja turhaa. Syntyneet kuluerät eivät muutu pääomaksi vaan päinvastoin alentavat kohteen arvoa. Lisäksi hyvin ja kestävästi toteutettu kunnostus on ilo silmälle ja mielelle – ja terveydelle.

Ajan patina on hurmaavaa

Alkujaan Tampereelta kotoisin oleva Kati Korpinen on tapahtumatuottaja. Pauli Ahopelto pyörittää tilataidetoimistoa. Se tarjoaa muun muassa palveluja, joiden tarkoituksena on kohteiden kuten asunnon, pihapiirin, mökin tai toimiston kunnostaminen tilataiteen keinoin. Lähtökohtana on etsiä tilasta itsestään aitoa lisäarvoa antava tyyli ja visuaalisuus, jolloin kohteen uusi ilme rakentuu olemassa olevasta arkkitehtuurista, historiasta ja olemuksesta.

– Tilataiteellisia visioita hyödyntäen voidaan saada tavallista remonttia edullisemmin pitkäikäistä ja aitoa arvoa kohteeseen. Suuren remontin sijaan usein riittää niin sanottu taiteellinen ehostus eikä suuria rakenteellisia tai päälle liimattuja trendikkäitä ja kalliita saneeraustoimia tarvita. Esimerkiksi ajan patina on hurmaavaa, kun se poimitaan esille oikein. Myös harkitulla valaistuksella ja/tai osuvilla väriharmonioilla voi tehdä pieniä ihmeitä, neuvoo Ahopelto.

Kunnostusta pikku hiljaa ja harkiten

Näitä periaatteita noudattaen Korpinen ja Ahopelto ovat kunnostaneet vanhaa työväentaloa.  Kunnostusta on tarkoitus jatkaa resurssien puitteissa. Aika ja raha asettavat aina omat raaminsa.

– Nyt kun vesi tulee ja menee voidaan jo päästä hyvään alkuun. Uusi pikku keittiö, tulisijat ja uusi erikoinen lankuista veistetty puucee ovat tuiki tarpeellisia ja tervetulleita uutuuksia.

Vuosikymmenten varrella talon pikkuhuoneisiin tehdyt vääräntyyppiset lisäeristys- ja lastulevyremontit on nyt purettu ja vanhaa fiilistä on saatu esille. Täytyy todeta, että tässäkin tapauksessa talon ainoat, onneksi pienet vauriot ovat syntyneet huonosta hoidosta ja väärästä korjauksesta, sanoo Ahopelto.

Hänellä on vanhan talon kunnostajille lista hyviä ohjeita ja tärkeitä periaatteita:

– Käytä kohteen alkuperäisiä materiaaleja ja työmenetelmiä. Älä uusi sellaista, jonka voi korjata. Etsi ja poista vaurion syy, korjaa vasta sitten.  Älä käytä jäljitelmämateriaaleja ja muoveja. Unohda lisäeristäminen ja lämpökorjaukset, jos ne muuttavat talon mittasuhteita tai muotokieltä. Tärkeää on myös ettei saneerata turhaan ja vaihtelun vuoksi.

Kulttuuritoimintaa luvassa

Tarttilan työväentalo rakennettiin aikoinaan palvelemaan kulttuuritoimintaa. Tässä tehtäväsä sen on tarkoitus toimia tulevaisuudessakin. Salia vuokrataan yhteisön tapahtumiin.

– Käyttötarkoitus varmasti tulee hioutumaan vielä, mutta ainakin siellä tullaan järjestämään tila-, ääni- ja kuvataidetoimintaa. Talvella talo on ollut kylmillään, mutta jo kevään korvalle on suunnitteilla akustinen konsertti (folk-bandi). Ja siitä polkaistaan kesäkausi käyntiin, lupaa Ahopelto..

Kesällä Ahopellon kaksilapsinen perhe viettää muutenkin mahdollisimman paljon aikaansa talolla, joka toimii isännän ateljeena ja äänimaisema-studiona.

– Varsinainen loma-asuntohan se ei sinänsä ole, mutta mieluisan erikoinen leirikeskus koko perheelle ja lapsille melkoinen puuhamaa.

07 tarttila  1 B kuva Niina-Anneli Kaarnamo (1) 07 tarttila 1 työväentalo 07 tarttila 2       kuva Niina-Anneli Kaarnamo (3) 07 tarttila 3 07 tarttila 4  B   kuva Niina-Anneli Kaarnamo (2) 07 tarttila 4 07 tarttila 5 07 tarttilan työväentalo

 

kuva 1

Tarttilan työväentalo 1920-luvulla

 

kuvat  Niina-Anneli Kaarnamo

kuva 1 B

Työväentalon remontti on alkanut.

kuva 2

Ensimmäisiä töitä oli rakentaa puucee. Pauli Ahopellolta se syntyi käden käänteessä.

kuva 3

Työväentalon salissa tulee tarjoamaan kulttuurikokemuksia.

kuva 4 ja 4 B

Tilataidetta kuistilla.

kuva 5

Vanha peltiuuni toimii ja lämmittää.