Toijalan SPR aloittaa omaishoitajien tukitoiminnan

7raimovakkuri2
Raimo Vakkuri osaa ottaa yleisönsä ja tietää miten sanoma menee perille.

Suomen Punaisen Ristin Toijalan osasto on aloittamassa omaishoitajien tukitoimintaa, jota Raha-automaattiyhdistys avustaa. Toiminnan lähtölaukauksena järjestettiin Toijalan yhteiskoululla viime torstaina tilaisuus, jossa omaishoitajien tukitoiminnasta puhui Raimo Vakkuri. Hän on ollut SPR:ssä pitkään vapaaehtoisena ja henkisen tuen kouluttajana ja sosiaalipalvelukouluttajana.

Raimo Vakkuri on työskennellyt TV 1:n Sunnuntaivekkarin toimittajana ja Aamusydämellä-ohjelman  taustatoimittajana. Hän puhui innostavasti ja huumoria viljellen elämään liittyvistä pienistä ja suurista asioista käyttäen esimerkkeinä omia ja perheensä elämäntilanteita. Tämä teki esityksestä inhimillisen ja koskettavankin. Hän sai yleisön tämän tästä lähes ulvomaan naurusta, vaikka kyse monin paikoin oli vakavista asioista kuten uupumuksesta, vastoinkäymisistä ja kuolemastakin. Yleisö sai kokea laajan tunteiden kirjon Vakkurin vetämän kaksituntisen aikana.

Tarvitaan suuret korvat kuunnella

Omaishoitajien tukeminen ja omaishoitajien tukitoimien kehittäminen ovat yksi keskeisimmistä tavoitteista, jotta mahdollisimman moni voisi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

Pohjanmaalla syntynyt ja Kurikassa asuva Raimo Vakkuri puhuu herkullista pohjanmaan murretta ja varsinkin kun hän tahtoo painottaa jotakin asiaa, hän käyttää kotoisaa murrettaan.

– Mikä vois olla ihmisel parempi ku omas koros asua, olla ja elää. Jokaisel meist on oikeus ihimisarvoiseen ja arvostavaan kohteluun silloin kun ei sitä itse ennää ymmärrä tai osaa ennää vaatia.

7raimovakkuri8Vakkruilla on myös määritelmä hyvälle omaishoitajalle:

– Hänel on suuret korvat kuunnella, pieni suu puhua ja paljo sydämen sivistyst. Hänel tulee olla jalat, joilla mennä luo ja selkärankaa kestää kärsimyksii.

Hän toteaa myös, ettei omaishoitaja tee työtään tunnustuksen ja kiitoksen toivossa.

– Ei todellakaan. Hän tekee sitä rakkaudesta isolla ärrällä. Se on auttamista, ei oman erinomaisuuden todistamista. Totta kai se tuntuu hyvältä, jos saa kiitosta, mutta se ei ole vapaaehtoistyön päätavoite.

Hän muistutti myös omaishoitajan työn ikävistä puolista.

– Työ on raskasta. On päiviä jolloin tuntuu, ettei jaksa. Uupuminen on aivan luonnollinen asia. Se on vaan tunnustettava ja on oltava rehellinen itselleen. Jokainen meistä on myönteisellä tavalla arkinen ja tavallinen, samoja virheitä toistava inhimillinen olento. Omaishoitajan pitää ymmärtää hoitaa myös itseään ja uskaltaa kertoa mitä hänelle itselleen kuuluu, opetti Vakkuri.

SPR:n omaishoitajien tukitoiminnan tarkoituksena on nimenomaan vahvistaa ja edistää omaishoitajien ja heidän perheidensä jaksamista, terveyttä, hyvää elämänlaatua ja itsenäistä selviytymistä arjessa.

Tukihenkilöitä haetaan

Vapaaehtoistoiminnan tehtävä ei ole korvata viranomaistoimintaa vaan täydentää sitä.

Toijalan osaston rinnalla toimintaa käynnistämässä on SPR:n omaishoitajien tukitoiminnan Hämeen aluetyöntekijä Taina Laakso.

7RaimoVakkuri5
Taina Laakso on kiertänyt Raimo Vakkurin kanssa Hämettä
kertomassa omaishoidon tukitoiminnasta.

– Meillä on tarkoitus pitää kunnan omaishoidosta vastaavien henkilöiden kanssa palaveri. Olen kutsunut saman pöydän ääreen erilaisia alueella omaisia tukevia järjestöjä miettimään, mitä me voisimme yhdessä tehdä tukeaksemme omaishoitajia ja heidän perheitään. Lähiaikoina tullaan järjestämään ystävätoiminnan kurssi, jossa ovat painopisteenä omaishoitajien tukitoimintaan liittyvät asiat, kertoi Laakso.

Punaisen Ristin vapaaehtoisuuteen perustuvan omaishoitajien tukitoiminnan muotoja on monenlaisia. Tukihenkilö toimii tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin oman elämäntilanteensa mukaan ja hän voi hyödyntää vapaaehtoistyössään omaa osaamistaan ja kiinnostustensa kohteita.

SPR tarjoaa vapaaehtoisille tukihenkilöille koulutusta ja ohjausta, virkistys- ja hyvinvointipäiviä ja sen aluetyöntekijät käytännön neuvontaa.

Toiminta omaishoitajien kanssa voi olla melkein mitä tahansa: ruuanlaittoa, opiskelua, maalaamista, käyntejä taidenäyttelyihin, vain mielikuvitus on rajana. Mukaan haluavat voivat ottaa häneen yhteyttä puhelinnumeroon 040 135 8870 tai sähköpostilla taina.laakso@redcross.fi.

 

 

 

Omaishoitajien tarve kasvaa

Omaishoitotilanne mielletään usein ikäihmisten hoitamiseksi, mutta hoidettavina on myös lapsia ja työikäisiä. Omaishoitajia ovat muun muassa vammaisen lapsen vanhemmat, puolisoaan hoitavat ja ikääntyvistä vanhemmistaan huolehtivat lapset.

Selvitysten mukaan noin miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Suomessa arvioidaan olevan noin 300 000 omaishoitotilannetta ja arviolta 60 000 omaishoitajaa, jotka tekevät ympärivuorokautisesti sitovaa ja vaativaa omaishoitotyötä.

Omaishoitajien määrä tullee lisääntymään tulevaisuudessa, koska suuret ikäluokat ikääntyvät ja laitoshoitopaikat vähenevät.

Suurin osa omaishoitotilanteista jää lakisääteisen tuen ulkopuolelle huolimatta siitä, että tilanteiden sitovuus ja vaativuus selkeästi tukea edellyttäisikin. Virallista tukea lähdetään hakemaan ja sitä myönnetään usein vasta omaishoidon raskaimmassa vaiheessa, jolloin myös omaishoitajan jaksaminen on jo vaaravyöhykkeessä.7raimovakkuri67raimovakkuri10