Uuden jäsenen on helppo liittyä kuoroon nyt, kun kokeneemmatkin joutuvat koronan jälkeen kertaamaan osaamistaan

Itsenäisyyden teema on voimakkaasti esillä Tallinnan laulujuhlilla. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Arkistokuva.

Harrastukset vievät joskus mukanaan niin, että niistä tulee elämäntapa. Näin on käynyt myös monelle kuorolaulua harrastavalle. Musiikillinen sointi kaikuu korvissa työnteonkin aikana. Tuttu sanonta ”työnteko haittaa harrastuksia” pitää paikkansa. Kuoroveljet ja -sisaret muodostavat läheisen ystäväpiirin.

Kuoroja on monenlaisia. Aikuisten kuorot ryhmitellään kolmeen pääluokkaan: mieskuoroon, naiskuoroon ja sekakuoroon. Lisäksi on lapsi- ja nuorisokuoroja, jotka sijoittuvat useimmiten koulumaailmaan ja seurakuntatoimintaan.

Lisäksi on pienempiä lauluryhmiä, kuten kvartetteja, kvintettejä, sekstettejä ynnä muita. Niiden laulajat ovat usein jostakin kuorosta.

Minkälaisia ominaisuuksia aikuisten kuoroon liittyvältä henkilöltä edellytetään? Asetan tässä viisi kriteeriä:

– Kuorolaisella pitää olla tietenkin hyvä lauluääni. Ei tarvitse olla mikään supertähti. Jos koulussa lauluarvosana oli vähintään kahdeksan, ainakin yksi kriteeri täyttyy. Alempikin numero riittää.

– Kuorolaisella pitää olla hyvä sävelkorva. Hänen tulee oppia stemmaharjoituksissa opeteltu ääni. Pitää kuulla tai havaita, milloin itse tai vieruskaveri laulaa väärin. Voi myös seurata vieressä olevan kokeneen laulajan ääntä.

– Kuorolaisella tulee olla rytmikorva. Kuorolaulussa mennään välillä lujaa ja välillä hidastellen. Ehkä vaikeinta on nuotiston taukojen laulaminen. Paussin aikana ei saa kuulua ylimääräisiä ääniä. Näitä kolmea ominaisuutta kuorossa harjoitellaan.

– Kuorolaisella olisi hyvä olla jonkinlainen nuotinlukutaito. Se ei ole kuitenkaan välttämättömyys. Kuorostemman voi oppia kuuntelemallakin. Kuorolainen laulaa omaa stemmaansa nuotistosta.

– Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä: kuorolaisen täytyy sitoutua kuoron toimintaan. Se kylläkin tempaisee nopeasti mukaansa ja palkitsee vaivan. Sellaisella kuorolaisella, joka käy harjoituksissa vain silloin tällöin, ei tee mitään. Siitä kärsivät kuoron harjoitukset ja esitykset.

Akaassa toimii useita kuoroja. Kun asetetuista rajoituksista ollaan vapautumassa, niin kuorotkin voivat jälleen aloittaa katkenneen toimintansa. Jotain rajoituksia maskeista ja etäisyyksistä voi olla, mutta ne poistuvat aikanaan. Nyt syksyn tullen on sopiva aika uusien laulajien liittymiselle kuoroon. Ohjelmistoihin tulee uusia lauluja ja vanhoja kerrataan, joten laulujen oppiminen on helpompaa.

Laulaminen hyvässä kaveripiirissä on kiva harrastus ja tuo vaihtelua tavanomaiseen arkirutiiniin.

Akaassa koronasyksynä 2021

Jukka Lindén

kuorolaulun harrastaja