Vastaus jalkapallokenttien sulkemisesta Markus Hakalalle

Toijalan yhteiskoulun kahdeksasluokkalaista Markus Hakalaa harmitti Toijalan nurmipintaisten jalkapallokenttien liian myöhäinen avaaminen keväällä (AS 5.2.). Samoin harmituksen aiheena oli, kenttien liian aikainen sulkeminen syksyllä. Ensiksikin on hienoa, että kyseinen juniori on harrastuksekseen valinnut jalkapallon. Toisekseen, jalkapallon harrastamiseen täällä Toijalassa on hyvinkin mainiot puitteet. Täällä on neljä täysimittaista nurmikenttää, jotka ovat riittävän pitkään kesäkausina auki. Allekirjoittaneella on riittävästi perspektiiviä arvioida kenttätilannetta Toijalan alueella niin aktiivisena laji-ihmisenä kuin myös kenttien hoitotoimenpiteitä useana vuonna tehneenä. Tähän nojaten voin sanoa, että Toijala on hyvänä esimerkkinä hyvin hoidetuista peliareenoista. Akaan kenttien hoidosta vastaavat henkilöt ovat ammattitaitoisia ja motivoituneita henkilöitä.

Kenttähenkilökunnan sekä eri lajien seurojen yhteistyö on toiminut hyvin vuosikausia. Kun nurmikentät avataan keväällä tai suljetaan syksyllä, ovat toimenpiteet ammattimaisesti harkittuja. Ammattitaito, kokemus ja vuosittainen kenttien hoitosuunnitelma takaavat sen.

Nurmikenttien selviäminen talven koettelemuksista vie oman aikansa. Niin routa, paksu lumipeite kuin jääpolte saattavat venyttää kenttien avaamista jopa kesäkuulle asti. On siis täysin selvää, että edellä mainitut ammatti-ihmiset tietävät mitä tekevät. Ja minkäänlaista kammoa hiekkakenttiä kohtaan ei kannata tuntea. Hiekkakentillä on ennenkin pelattu, kunnes nurmikentät ovat pelikunnossa. Se on harmittavaa, ettei tällä paikkakunnalla vielä ole sitä tekonurmikenttää.

Itse pelikauteen mennäksemme otetaan esimerkiksi Lastumäen nurmikenttä. Kiivaimpana peliruuhka-aikana kenttä on jouduttu jopa sulkemaan joksikin aikaa. Nurmi ei yksinkertaisesti kestä kovaa käyttöä. Syksy, ja varsinkin kovin sateinen, on myös haastava. Eikä tosiaankaan, eikä lähestulkoonkaan joka vuosi, käyttö lopu sarjapelien päätyttyä. Väitteelle, että lokakuussa suljetut kentät ovat liian aikaisin saaneet käyttökiellon, ei ole pohjaa. Ovatkohan juniori Hakala ja hänen kaverinsa unohtaneet yhden kentän. Luhtaniitty on varsin kelpaava jalkapallon harrastamiseen. Kenttä on auki vielä senkin jälkeen, kun muut kentät on suljettu.

Lopuksi. Meidän kaikkien laji-ihmisten toive olisi tietenkin tekonurmikenttä Akaaseen. Se pidentäisi pehmeällä alustalla pelaamista niin keväästä kuin syksystäkin.

Jukka Koskinen

Laji-aktiivi jo 60-luvulta lähtien