Nuoret jätettiin valtuustoon valitsematta, mutta ehkä heidän ajattelutapansa voitaisiin silti ottaa käyttöön – Viikon kuluttua aloittavan Akaan kaupunginvaltuuston tulisi harjoittaa uima-allaspolitiikkaa muutenkin kuin vain vaalivalvojaisissa

04.08.2021 11:00

Tämän viikon painetun Akaan Seudun sivulla 19 julkaistaan Akaan kaupungin kokouskutsu uuden valtuuston ensimmäiseen kokoukseen. Kokouksessa selviää muun muassa tulevan valtuuston puheenjohtajan nimi. Kokous myös asettaa kaupunginhallituksen vuosiksi 2021–2023 ja tarkastuslautakunnan, elinvoimalautakunnan, teknisen lautakunnan, sivistyslautakunnan, perusturvalautakunnan sekä keskusvaalilautakunnan vuosiksi 2021–2025.

Lautakuntien paikkajaosta on keskusteltu puolueiden välillä vaaleista lähtien. Välissä kesätauolla olleet paikkajakoneuvottelut jatkuivat taas maanantaina 2. päivä elokuuta. Neuvotteluissa vihreät, vasemmistoliitto, keskusta, kristillisdemokraatit ja siniset muodostivat yhdeksän henkilön teknisen vaaliliiton, joka takaa puolueille kolme paikkaa 11 henkilön kaupunginhallituksesta. Vaaliliitossa olevien keskiryhmien, vihreiden ja vasemmistoliiton tavoite on saada edustustaan kaupunginhallituksen lisäksi myös jokaiseen 11. päivän kokouksessa asetettavaan lautakuntaan.

Akaan valtuuston suuret puolueet sosiaalidemokraatit, kokoomus ja perussuomalaiset vastasivat muodostamalla 26 henkilön vaaliliiton. Nämä kolme puoluetta tulevat olemaan vallan kahvassa useimmissa viikon kuluttua asetettavissa lautakunnissa.

Konsensus tarkoittaa yhteisymmärrystä. Wikipedian mukaan konsensus-päätöksenteko on päätöstentekoprosessi, jossa ei ainoastaan tyydytä enemmistön haluamaan lopputulokseen, vaan pyritään myös ottamaan huomioon vähemmistöön jäävien vastustus ja sisällyttämään se lopputulokseen, luoden hyväksyttävimmän ja parhaan mahdollisen päätöksen. Vaalisunnuntain 13. kesäkuuta vaihtuessa pikkuhiljaa maanantaiksi puolueet tekivät vierailuita toistensa vaalivalvojaisiin. Suuri osa viikon kuluttua työnsä aloittavista valtuutetuista tuli silloin mainiosti toimeen keskenään. Voisiko tuo silloin saavutettu yhteisymmärrys mitenkään säilyä pitkälle tulevaan valtuustokauteen? Sellaista pysyvän konsensuksen tilaa voitaisiin nimittää vaikka akaalaiseksi uima-allaspolitiikaksi.

Onko naiivia toivoa, että alkavalla valtuustokaudella valtuutetut olisivat sen verran suurempia ihmisiä, että he pystyisivät nousemaan käsiteltävien asioiden yläpuolelle, kohtaamaan toisensa ihmisinä ja keskustelemaan päätettävikseen tulevista asioista kiihkottomasti ja kaikista ennakkoasenteistaan luopuen, vaikka sitten siellä uima-altaalla?

Ennen vaaleja Akaan Seutu julkaisi kahden parikymppisen ehdokkaan haastattelun. Nuorten ehdokkaiden asenne poliittisiin puolueisiin oli virkistävä. He eivät uskoneet ainakaan kovin korkeisiin raja-aitoihin, fokus oli asioissa ja parhaan mahdollisen ratkaisun etsimisessä. Jos toisen puolueen edustaja lyö hyvät faktat pöytään, omat puoluelasit oltiin valmiit riisumaan. Nuoret ehdokkaat uskoivat, että pitää olla yhteistyökykyinen ihminen ja lähteä mukaan myös muiden puolueiden hyviin ideoihin. Ei kannata rajoittaa päätöksentekoa oman ideologian takia vaan katsoa isoa kuvaa ja hakea kokonaisratkaisua. Kaukana olivat ne tunkkaiset ajatukset, joiden mukaan tärkeintä on se, että toisen puolueen ehdotus ei mene läpi.

Näitä ajatuksia viljelleet nuoret jäivät valtuustoon valitsematta, mutta toivottavasti heidän tapansa ajatella tuli kuitenkin valituksi.