Sot sot si…

Profile Image of Akaan Aatami

Akaan Aatami…sano Vorssan likka satunnaiselle yövieraalleen.

Sotshin kaupunki Mustanmeren rannalla on tulevina viikkoina koko maailman luupin alla. Talviolympialaiset alkavat torstaina.

Urheilua ja politiikkaa ei saisi sotkea, mutta tosiasiassa olympiakisojen järjestämisoikeuksista päättäminen on maailmanpoliittinen valinta.  Ennakkodokumentit ovat viestineet Putinin näytönpaikasta – koko maailmalle. Venäjä. Venäjä. Venäjä.

Sotshi on ollut vuosikymmeniä merkittävä lomakohde Mustanmeren äärellä. Kymmenet tuhannet suomalaisetkin ovat itämatkailun kultakautena käyneet liottamassa sulojaan sen hoitoaltaissa, uimarannoilla ja ilonpitopaikoissa.

Odotan Suomen joukkueelta paljon. Lumilautailijat tuovat mitalin tai pari. Josko tällä kertaa ryvettynyt hiihtommekin saisi mielen kohennusta. Mitäpä olisi Anssi Koivurannan hymy mitalikorokkeelta? Ja tietenkin jääkiekkojoukkue – ihan tässä alkaa kutitella!

Urheilussa on noussut viimeaikoina esiin se, kuka mistäkin tykkää. Homoja pelätään. Kynsiä lakataan. Mielenosoituksia pidetään. Henkilökohtainen kantani on kuten legendaarisella kauppiaalla Mauno Leinolla.

Kun edellinen asia kauppalistasta tuli hoidettua, Mauno tapasi kysyä: ”Entä sitten?” Mieleen ovat iäksi painuneet ässän suhinat ja silmän pilke. Persoona! Niin siis näistä urheilijoitten suhteista piti sanomani: entä sitten?

Menneen talven lumia

Niitä tosiaan kaipaa. Mennään helmikuuta jo hyvää kyytiä, eikä hiihtokeleistä ole kunnolla tietoakaan. Urheiluvälinekauppiailla alkaa olla näiltä osin tulta takapuolen alla, kun kauppa ei käy.

Talvella on mahtavaa vaellella luonnossa. Lumikengät ovat oiva väline, eikä niillä liikkuminen ole lainkaan lepsuttelua. Metsävaelluksiin vähäinen lumikerros toki sopiikin, mutta silti kaipaisi kunnon talvea. Pelkona on, että tätä menoa se tulee toukokuussa. Sadetanssiksi siis ja sassiin.  Jollette muuta syytä keksi niin kunnan miesten kiusaksi kuitenkin.

Tossua toisen eteen

Maalaislääkäri Kiminkinen valotti noin 800-päiselle akaalaisyleisölle elämäntapojen merkitystä hyvinvoinnissamme. Sanoma tuli selväksi.  Paheksuntaa on jonkin verran herättänyt tohtorin puhetapa. Hän kun kirota pärryytti muutaman kerran. Voimasanat olivat esityksen tehokeinona, eivätkä ärräpäät suurta enemmistöä haitanneet.

Valinta on paljolti Sinun. Elämäntavoilla on merkitystä. Ja onhan se outoa, että jo lapsilta ja nuorilta diagnostisoidaan rasvamaksaa ja tyypin kaksi diabetesta kuten lihavuusasioista väitöskirjaa värkkäävä Marketta Dalla Valle kertoo.

Liikkuminen on yksi elämän valinta. Muodot ovat vapaat. Tehkää päätös ja toimikaa. Se koituu aivan varmasti hyväksi juuri teille – ilman bonuskorttia ja tarjouskuponkia.

Ollaan kerrankin liikuttavia ja sitten lopuksi liikuttuneita.

Toinen valinta on ruoka. Säännöllisyys ja määrä ovat tärkeitä, samoin se, mitä syö. Rasvat ja kuidut kannattaa muistaa. Kuiduista saa hiilareita. Makean määrää kannattaa tarkkailla.

Mutta: missään ei saa olla liian ehdoton. Kaikkea saa syödä, kunhan muistaa kohtuuden. Itse on itsensä paras auttaja.

Sot sot sokereille.