Karhunrahkan tuulivoimahanke ajautui kaupunginhallituksessa joulukuun ja tammikuun kokouksissa tietynlaiseen jumitilanteeseen, jota käsiteltiin Akaan Seudussa tammikuun aikana useassakin kirjoituksessa. Noiden kirjoitusten jälkeen asia ei ole kuluneiden noin 4 kuukauden aikana käsittääkseni tuosta edennyt, ei ainakaan niin että siitä olisi julkisuuteen kerrottu. Vaikuttaakin siltä, että asia on kaikessa hiljaisuudessa päätetty jättää niin sanotusti lepäämään kevään/kesän kuntavaalien ajaksi.
Tämä ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita, että hanke olisi niin sanotusti loppuun käsitelty tai kuopattu. Asia on edelleen keskeneräinen, ja vanhan sanonnan mukaisesti ”minkä taakseen jättää sen edestään löytää”, eli kuntavaalikiireiden ja kesäkauden jälkeen kaupungin viranhaltijat joutuvat viimeistään syksyllä jatkamaan asian käsittelyä yhdessä uuden valtuuston ja uusien luottamushenkilöiden kanssa siitä, mihin se tammikuussa jäi.
Hankkeen käsittelyn jatkuminen vastatuulessa tai myötätuulessa on paljolti kiinni tulevan valtuuston ja luottamushenkilöiden kannoista ja voimasuhteista. Viime kädessä hankkeen lopullisesti hyväksyy tai hylkää lopulta uusi valtuusto. Ja uuden valtuuston kokoonpanohan riippuu juuri meistä äänestäjistä.
Nyt kun Akaan Seudun vaalikone on 19.5. avattu, ja vaalikoneen teemat on näköjään varsin tiukasti fokusoitu koskemaan juurikin Akaan omia paikallistason asioita (hyvä!), on äänestäjillä oiva tilaisuus tutkailla ehdokkaiden kantoja itselle tärkeiden asioiden osalta. Vaalikoneen nappulatekniikka kyllä avautuu pienellä harjoittelulla, jonka jälkeen homma hoituu varsin näppärästi.
Omalta osaltani voin todeta, että tämänkertaisissa kuntavaaleissa itselleni keskeisin kysymys on kunkin ehdokkaan kanta Karhunrahkan tuulivoimahankkeeseen. Sen vaikutus ei rajoitu yhteen tai kahteen vaalikauteen. Kerran rakennettuja voimaloita ei enää pysäytetä eikä peruta, vaan tehdyn ratkaisun ja siitä koituvien haittojen kanssa joudutaan elämään vähintään seuraavat 25 vuotta, ellei kauemminkin.
Toteutuessaan hankkeen arvioidaan tuottavan Akaan kaupungille myllyjen 25 vuoden toiminta-aikana kiinteistöverotuloja yhteensä noin 4,8 miljoonaa euroa. Vuositasolla tämä tarkoittaisi kunnalle lisätuloja noin 200 000 euroa/vuodessa, joka on alle 0,2 prosentti Akaan kaupungin vuosibudjetista (noin 120 miljoonaa euroa). Kuntataloudessa tämä on täysin lillukanvarsia ja häviää pyöristysvirheisiin.
Eiffel-tornin korkuisten maailmanennätystasoa olevien 300 metriä korkeiden 10 megawatin tehoisten jättivoimaloiden paikka ei ole taajaman ja asutuksen välittömässä läheisyydessä. On myös hyvä muistaa, että tämän teho- ja kokoluokan myllyjä ei ole maailmassa vielä minnekään rakennettu, vaan toistaiseksi ainoastaan suunniteltu. Niinpä missään päin maailmaa ei kenelläkään myöskään ole todellista kokemuspohjaista tietoa kyseisten myllyjen kaikkinaisten haittavaikutusten ulottuvuuksista.
Vaikka olen insinööri (tai ehkä juurikin siksi) en hetkeäkään luota tuulivoimayhtiön palkkaamien konsulttien tarkoitushakuisiin ympäristövaikutusarviointeihin ja äänimallinnusten luotettavuuteen tai realistisuuteen. Oman elämänkokemukseni mukaan ”puolueettomien” konsulttien laatimilla selvityksillä on vahva taipumus tuottaa rahoittajien tahtotilan mukaisia tuloksia ja johtopäätelmiä. Näin se vaan maailma pyörii.
Puoluekannasta riippumatta en missään nimessä anna omaa ääntäni kenellekään, joka puoltaa Karhunrahkan tuulivoimahanketta tai puoltaa sitä edes varauksin. Hanketta vastustavan kuntalaisaloitteen allekirjoitti vuoden 2020 alussa lähes 700 kuntalaista. Taloustutkimus Oy toteutti kesällä 2020 Akaassa kuntalaiskyselyn, jossa 32 prosenttia vastaajista ilmoitti vastustavansa hanketta.
Ottamatta mitenkään kantaa puoluepolitiikkaan totean tässä vain sen faktatiedon, että pikaisen läpikäynnin tuloksena näyttää olevan niin, että suurista puolueista vain yhdellä puolueella kaikki ehdokkaat vastustavat hanketta kategorisesti yhtenä rintamana. Muiden puolueiden yksittäisillä ehdokkailla kannat ovatkin sitten enemmän tai vähemmän vaihtelevia. Mutta sieltä vaalikoneestahan se sitten selviää.
Petri Ongelin
Kommentointi on suljettu.