Kirpputorien nousu olisi hintojen lasku

Pyörit kauppaa ympäri. Haa, tämä on kymmenen prosenttia alennuksessa. On kyllä niin halpa, ettet voi olla ostamatta. Viet paidan kassalle ja ojennat kassaneidille 30 euron setelin. Eipä siitä paljoa vaihtorahaa tullut. Tarvitseeko muotivaatteisiin todella käyttää paljon rahaa?

Ei tarvitse. Siksi suosittelen tutustumaan kirpputoreihin.

Ai kirpputoreihinko? Sinnekö, missä mummot myyvät posliinikuppeja ja lampunvarjostimia? Sinnekö, missä yritetään epätoivoisesti saada ihmiset ostamaan kulahtaneita vaatteita?

Ei, vaan sinne, missä myydään uusia, lähes käyttämättömiä muotivaatteita jopa 90 prosenttia halvemmalla kuin kaupassa.

Miten nuorilla voi nykyään olla niin kielteinen kuva kirpputoreista? Kieltämättä nimi ei kuulosta kovin miellyttävältä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos tykkää ostaa usein uusia vaatteita, kannattaa kiertää kirpputori ennen ostoskeskusta. Suosittelen tekemään niin aivan siitä syystä, koska kirpputoreilla tekee usein aivan kunnollisia löytöjä.

Kirpputoreja ei voi yleistää. Jokainen kirpputori on aivan omanlaisensa. Laatu vaihtelee sekä kaupungin, kirpputorin koon että jokaisen pöydän välillä. Siksi en vertaisi esimerkiksi Toijalan kirpputoreja Tampereen tai Helsingin kirpputoreihin. Tähän on monia syitä. Kirpputorin koko vaikuttaa pöytävarausten hintoihin. Myynnissä halutaan aina päästä voitolle, joten hyvää laatuakin saa halvalla. Usein näkee hintalappuja, joissa lukee käyttämätön, ja hintana on vain muutama euro.

Kun olet aikasi kiertänyt kirpputorilla, alat helposti arvostella kauppojen hinnoittelua. Et enää ostakaan 30 euron paitaa, koska tiedät kirpputorilta löytyvät yhtä hyvä vaikkapa kolmella eurolla. Mitä se haittaa, että joku olisi käyttänyt sitä aikaisemmin? Olethan itsekin käyttänyt omia vaatteitasi ennen. Vaikutusta on myös toisinpäin: kirpputorilla saatatkin miettiä, että onko sinulla varaa ostaa 15 euron nahkalaukku, vaikka kaupassa se maksaisi 50 euroa. Käsitys rahankäytöstä vaatteisiin siis muuttuu.

Mene siis kirpputorille kaupan sijasta. Mene sinne sillä asenteella, että haluat tehdä hyviä löytöjä. En ole ikinä, en kertaakaan lähtenyt kirpputorilta ilman edes yhtä miellyttävää löytöä. Sillä hinnalla, jolla saat kaupasta yhden vaatteen, saat kirpputorilta vaikka kuinka monta. Kierrätys on kannattavaa!

 

Amanda Ikonen, 8C