Tuotantoeläimille elämä

Haluaisitko elää koko elämäsi kopissa, joka olisi likainen ja kurainen? Saisit aina samaa ruokaa, joka maistuisi pahalle. Vaikka olisit sairas, joutuisit vain pärjäämään ja joskus samassa kopissa olija saattaisi kuolla ja lojua maassa monia päiviä. Lopuksi sinut tapettaisiin muutaman kuukauden jälkeen.

Näin jossain tuotantotiloissa asiat ovat, eikä vain muutamissa tiloissa. Vuonna 2006 kahdeksankymmentäviisi prosenttia tarkastetuista tiloista tarvitsi parannusta. Sioilla oli usein vain alle sanomalehden aukeaman kokoinen tila liikkua. Lehmät joutuivat seisomaan paikallaan yli kolmasosan päivästä, koska heillä ei ollut tilaa liikkua, tai he olivat parsinavetoissa kytkettyinä.

Broilerit eli lihantuottoon jalostetut kanat elivät myös ahtaasti. Monet broilerikanat on jalostettu kasvamaan hyvin nopeasti, joten ne teurastetaan jo hieman yli kuukauden ikäisinä. Monilla tiloilla tehokas kasvatus on mennyt äärimmilleen. Poikasia erotetaan emoistaan liian aikaisin ja eläimet turhautuvat paikallaan kököttämiseen, jolloin ne saattavat satuttaa toisiaan. Esimerkiksi siat saattavat purra toisen hännästä palan tai jopa koko hännän. Eläimet eivät siis pääse toteuttamaan luontaista käyttäytymistään.

Jokaisessa tuotantoeläintilassa pitäisi noudattaa eläinsuojelusäädöksiä, mutta niiden vaatimukset ovat aika pienet. Näitä säädöksiäkään ei välttämättä aina noudateta.

Minusta kaikkien tuotantoeläinten, eli sikojen, lehmien, siipikarjan, lampaiden ja vuohien olosuhteiden pitäisi parantua, koska ne joutuvat kärsimään koko lyhyen elämänsä ajan. Kaikkien tuotantoeläimien tulisi päästä ulos ja nähdä lajitovereitaan. Eläimillä pitäisi olla myös isommat tilat ja ruoka monipuolisempaa. Eläimien terveydestä ja tilojen puhtaudesta tulisi huolehtia. Tärkeitä ovat myös virikkeet, esimerkiksi kanoilla orret. Eli eläinten pitäisi saada käyttäytyä luonnollisella tavallaan. Olisi hienoa, jos Suomi olisi ensimmäinen maa, jossa kiellettäisiin tehotuotanto, ja vain luomutilat olisivat sallittuja.

Tuotantoeläimet joutuvat kuolemaan nuorena, joten kyllä niiden elämän pitäisi olla parempi. Köyhien afrikkalaistenkin elämä olisi niille luksusta. Jos Suomeen tulisi paljon luomutiloja ja eläinten olot paranisivat, voitaisiin perustaa lisää maatilamatkailutiloja ja Suomeen saattaisi tulla enemmän turisteja. Nykyään monia ulkomaalaisia kiinnostaa Suomen luonto, joten miksei maatilatkin.

Jokainen ihminen voi vaikuttaa tuotantoeläinten oloihin. Voi ruveta kasvissyöjäksi tai vältellä tiettyjä tuotteita. Siipikarjan olot voivat parantua, jos ostat luomu- tai vapaakanalan munia. Vältä myös ulkomaalaisia hanhen- ja ankanmaksatuotteita, sillä niitä voi olla pakkoruokittu. Myös Snellmannin possun- ja naudanliha on hyvä valinta. Kannattaa ostaa pihattonavetoissa asuneiden lehmien maitoa ja naudanlihaa. Esimerkiksi Atrialta saa luomujauhelihaa. Näistäkään ei voi olla aivan varma.

Minusta eläinten olojen olisi aika parantua. Eläinten äärimmilleen jalostamisen tulisi myös loppua. Tälläkin hetkellä monissa eläintuotantotiloissa eläimiä on pimeissä ikkunattomissa kopeissa, eivätkä ne kykene edes kunnolla kääntymään. Eläimiltä saattaa puuttua raajoja ja sairaudet leviävät helposti. Nyt olisi aika toimia!

 

Lähde: Animalia

 

Reetta Kantojärvi, 8F