Onko kouluruoka oikeasti terveellistä?

Suora lainaus opetushallituksen nettisivuilta: ”Kouluruokailun tehtävänä on oppilaiden terveen kasvun ja kehityksen, opiskelukyvyn sekä ruokaosaamisen tukeminen.” Onko asia oikeasti näin?

Olen 14-vuotias tyttö, joka sairastaa Crohnin tautia ja omaa ruoka-aineallergioita. Jo pienestä asti minulla on ollut vatsan herkkyyttä, jossa suurena vaikuttajana on ollut laitosmaiset ruoat, joista hyvä esimerkki on arkinen lähes jokapäiväinen kouluruoka. Kouluruoka on todennäköisesti turhan käsiteltyä, jolloin vaikutus ihmiskehoon on negatiivinen.

Itselläni pahat vatsavaivat syntyvät, kun syön esimerkiksi valmisruokia eli käsiteltyä ruokaa. Kouluruoka aiheuttaa täsmälleen samat oireet (vaikka kaikki ruoka-aineallergiat olisi otettu huomioon) ja pitkäaikaisesti syötynä muuntuu tulehdukseksi.

Noin kaksi vuotta sitten kasvuni pysähtyi ja olin vakavasti alipainoinen. Viime kesäloman aikana painoni nousi ennätysvauhtia ja kasvu kiihtyi. Kun palattiin kouluun, jo toisena päivänä kärsin hirvittävistä vatsakivuista. Painoni laski kahden viikon aikana yli kaksi kiloa riippumatta siitä, kuinka paljon ahdoin ruokaa sisääni.  Vatsani herkkyyttä käsitellylle ruoalle varmistaa myös se, että pystyn oireettomasti syömään alkuperäistä durumvehnää vilja-allergiasta huolimatta.

Moni ajattelisi tässä vaiheessa, että vika on vain minun omassa suolistossani. Kuitenkin iso osa ystävistäni on huomannut itsekin kouluun palatessa, että vatsa voi huonommin. Jos googlaa netistä hakusanoilla ”mahavaivoja kouluruoasta”, vastaan tulee kymmeniä keskustelupalstoja ihmisten omista kokemuksista. Tiedän jopa useita opettajia, jotka kärsivät samasta vaivasta mutta lievemmin kuin minä. Heillä on helpompi mahdollisuus ottaa oma ruoka mukaan, mutta oppilaat eivät yleensä saa syödä omia eväitään koulun ruokalassa.

Minulla itselläni on onnellinen asema, että kotona minulla on mahdollisuus syödä minulle sopivaa ruokaa, mutta entä ne, joilla ei ole? Yleinen mielipide on, että kouluruokaa pidetään terveyttä edistävänä, mutta Tampereen yliopistollisen sairaalan lääkärit ovat kanssani samaa mieltä asiasta. Jos kerran iso osa ihmisistä on kanssani samaa mieltä, miksei asialle tehdä mitään?

Asiaa pidetään kenenkään huomaamatta tosi tabuna aiheena. Kukaan ei kehtaa väittää ilmaista ruokaa vastaan. On helppo sanoa, että ruoassa ei ole mitään vikaa, jos ei ole itse koskaan kokenut siitä mitään ongelmaa.

Mielestäni on todella hieno asia, että Suomessa meillä on mahdollisuus saada ilmainen kouluruoka, ja siitä todellakin pitää olla kiitollinen. Mutta se ei tarkoita, että se välttämättä olisi hyväksi. Ymmärrän, että voi olla vaikeaa tehdä enemmän kotiruoan tyyppistä ruokaa tuhansille ihmisille, mutta kannattaisi edes yrittää, jos se kerran edistäisi oikeasti nuorten terveyttä ja kasvua. Helpompi ratkaisu olisi antaa koulujen ruokaloihin lupa syödä omia eväitä, mutta se ei oikeasti ratkaisisi koko ongelmaa.

Jos kouluruoka tehtäisiin vatsaystävällisemmäksi ja käytettäisiin enemmän kotimaisia tuotteita, todennäköisesti kaikki voisivat paremmin. Ja he, joilla ei ole mahdollisuutta ottaa kotoansa ruokaa, saisivat hyvän lämpimän ruoan edes kerran päivässä.

Emma Blom

Toijalan yhteiskoulu, 8D