Etäisyys Tampereesta ratkaisee maan hinnan ja kysynnän

11.04.2021 19:45

Olen ollut mukana Toijalan ja nykyisen Akaan maankäytössä ja erityisesti tonttien muodostuksessa vuosikymmenten ajan. Maankäyttö ja maan hinnanmuodostus on mielenkiintoinen asia.

Tampere määrittää yhdyskuntarakentamista yli kuntarajojen, ja tiivis yhdyskuntarakentaminen sekä maan käyttö tehokkaaseen rakentamiseen on ykkösasia siellä ja sen lähikunnissa. Maata ei ”tuhlata”, vaan rakennetaan ylöspäin.

Maan hinta nousee Akaan ja Lempäälän rajalta kohti Tamperetta heti viisinkertaiseksi ja jatkaa nousuaan mitä lähemmäksi Tampereen keskustaa mennään. Lempäälässä on tarjolla tällä hetkellä vain yksityisiä tontteja omakotirakentamiseen, ja koska kunnat ovat kasvaneet yhteen, on kysyntä kovaa kuten hinnatkin täältä katsoen.

Tilanne on erilainen niissä kunnissa, kuten Akaassa, jotka sijaitsevat 30–50 km etäisyydellä Tampereelta ja jotka rakentavat omakotialueita ja yritysalueita. Tontit myydään halvalla, noin puolella virallisista lunastustoimitushinnoista, eikä ole huomioitu tonttiin kohdistuvaa taloudellista panostusta.

Kadut, kunnallistekniikka ja maanhankintakulut laskettuina rakennuspaikkaa kohden jäävät huomiotta. Lisäksi tontin ostajille tarjotaan lisähoukuttimia, esimerkiksi Akaassa omakotitontin ostaja saa paljun ja Ikaalinen antaa 10 prosentin alennuksen jokaisesta perheen lapsesta.

Mielipiteetkin omakotirakentamisen suhteen ovat muuttuneet sukupolvien myötä. Osa haluaa tehdä kodin suurelle tontille, varsinkin ne, jotka eri syistä eivät kilpaile kalliista ”hiilineutraaleista” tonteista. Pienet tontit Tampereen lähivyöhykkeellä myyvät hyvin, ja harvat niitä tonttiarvonnoissa saavat. Lyhyt matka lasten harrastuksiin eli se 10 kilometriä Tampereelta on monille perheille ratkaisevan tärkeää samoin kuin lähellä olevat ulkoilumaastot.

Akaan kaupunki tarjoaa myyntiin valmiita yritystontteja, joille rakennuslupa voidaan myöntää maankäytön ja rakennuslain mukaan. Suurissa kortteleissa voidaan tontin koko muokata yritysten tarpeiden mukaisesti. Toiminnan tulee olla läpinäkyvää ja johdonmukaista, ja näin meneteltäessä kaavoitus, rakennusvalvonta ja kiinteistönmuodostushenkilöt voivat työskennellä joustavasti ja lainsäädännön mukaisesti.

Yritykset haluavat mahdollisimman lähelle yhteistyökumppaneitaan ja asiakkaitaan. Akaa on, ikävä kyllä, 30 kilometrin etäisyydellä polttopisteestä, mikä vähentää yritysten kiinnostusta.

Akaa Point -teollisuusalue puutavaraterminaaleineen on valmistumassa. Sieltäkin on maata myytävä harkitusti. Kaavan mukaisen korttelin sisältä voidaan muokata yritykselle oikean kokoinen tontti, koska ei ole järkevää myydä kalliilla rakennettua aluetta reserviin.

Kaupunki hankkii maata, kaavoittaa ja rakennuttaa tiet ja kunnallistekniikan ja tarjoaa myyntiin siten, että kaikki halukkaat ovat samalla viivalla. Muunlaiset toimintatavat ovat maankäyttö- ja rakennuslain hengen vastaisia. Mikäli tästä järjestyksestä poiketaan, seuraa yleensä vaikeuksia ja voidaan menettää kuntalaisten luottamus toiminnan läpinäkyvyyteen.

Jokaisella on omat toiveensa tontin koosta. Nuori perheenäiti maalasi 350 neliön suuruisen tontin ympäri kulkevaa puuaitaa lastensa avustamana ja kun häneltä kysyttiin, minkä kokoinen tontin tulisi olla, hän vastasi: ”Niin suuri, että sinne mahtuu tramboliini lapsille.”

 

Heikki Knuutila

Akaan kaupungin kiinteistötoimitusten toimitusinsinööri

kaupunginvaltuutettu (sd)

Kommentointi on suljettu.