Tampereella monimyymäläpäällikkönä työskentelevä akaalainen Joonas Mäkinen on viime kuukaudet viettänyt aikaansa paitsi töissä ja perheensä kanssa, myös Nelosen The Voice of Finland -laulukilpailussa. Hän eteni tänään perjantaina televisioidussa jaksossa jatkoon kilpailun toisesta vaiheesta eli Kaksintaisteluista.
Osallistuminen suositun laulukilpailun juhlatuotantokaudelle sekä siihen liittyvä oheistoiminta kuten haastattelut ottavat Toijalassa asuvan Mäkisen arjesta oman aikansa. Vapaa-aikaansa Mäkinen viettää muun muassa retkeillen Akaan laavuille puolisonsa sekä 8-, 6-, ja 1-vuotiaiden lastensa kanssa. Lisäksi hän valmentaa TP-49:n P9-jalkapallojoukkuetta sekä remontoi perheen vanhaa omakotitaloa.
– Nyt jos koskaan elän ruuhkavuosia, Mäkinen nauraa.
Ala-asteen vakioesiintyjä
Joonas Mäkinen muistelee kiinnostuneensa musiikista kotona olleen kitaran ansiosta noin 4–5-vuotiaana.
– Halusin paljon soittaa kitaraa, vaikka en tietystikään soittaa osannut. Kuusivuotiaana aloitin soittamaan pianoa Valkeakosken musiikkiopistossa. Pianoa tulikin sitten soitettua aamut ja illat.
Alakouluikäisenä Mäkinen oli esiintymässä aina tilaisuuden tullen.
– Kun oli vaikka pääsiäiskirkko, olin sielläkin aina lukemassa tai esiintymässä.
Yläasteelle siirtymisen jälkeen Mäkisen instrumentti vaihtui pianosta kitaraan. Innokas oppilas otti kitaransoiton haltuun nopeasti kansalaisopiston soittotunneilla.
– Kävin kitaratunneilla kahdesta kolmeen vuotta, ja sitten se oli tavallaan siinä. Kitaranopettaja näki, että hänellä ei ollut minulle enää mitään sellaista opetettavaa, jota en tulisi itse keksimään jossakin vaiheessa.
Laulajana Mäkinen kuvailee olevansa myöhäisherännäinen, sillä laulamisen opettelu ja harjoittelu ovat tulleet osaksi hänen arkeaan toden teolla vasta vuoden 2015 tietämillä.
– Aina olen hirveästi koittanut laulaa mutta en ole sinänsä nähnyt itseäni laulajana, hän täsmentää.
Opettajan kannustus oli ratkaisevaa
Joonas Mäkisen bänditouhut alkoivat pian kitaratuntien päättymisen jälkeen. Silloista Rust to Atlas -yhtyettä muistellessaan Mäkinen nostaa esiin yhden itselleen merkittävän vaikuttajan – yläasteen musiikinopettaja Pekka Löövin.
– Pekan tapa opettaa sekä kuunnella ja tukea nuoria ihmisiä, jotka eivät vielä tiedä mistään mitään, oli merkityksellistä. Silloin sain eniten kannustusta musiikin harrastamiseen. Jos tämä kannustus olisi jäänyt puuttumaan, olisivat musiikkihommat saattaneet jäädä tekemättä.
Aluksi yhtye toimi lähinnä kaveriporukan yhteisenä ajanviettotapana.
– Kun aloitimme, rumpalimme ei ollut kertaakaan soittanut rumpuja ja basistimme ei ollut katsonutkaan bassoon päin, Mäkinen havainnollistaa.
Muutaman vuoden päästä teknisestä harjoittelusta tuli kuitenkin tärkeää, ja yhtye halusi alkaa nauhoittaa musiikkia sekä käydä keikoilla. Keikkojen ja nauhoitusten pariin lopulta myös päästiin.
– Siltikin näin jälkikäteen ajateltuna juuri se yhdessäolo kavereiden kanssa oli tärkeämpää kuin musiikki, yhtyeessä kitaran varressa ollut Mäkinen arvioi.
Omasta kylästä ei puutu mitään
Nykyisin Joonas Mäkinen toimii laulajana tamperelaisessa Cold Horizon -yhtyeessä. Bändin musiikkia mies kuvailee raskaaksi rokiksi. Cold Horizon toimii harrastuspohjalta, ja Mäkinen haluaakin pitää musiikin nimenomaan harrastuksena.
– Minun on vaikea nähdä sitä, että tekisin musiikkia päivätyökseni. Jos huomisen päivän safkat riippuisivat siitä, mitä teen tänään musiikin kanssa, siitä tulisi vähän väkisinkin suorittamista, Mäkinen perustelee.
Mäkisen näkemykseen vaikuttaa myös se, että mies viihtyy nykyisessä työssään kahden Sale-kaupan myymäläpäällikkönä Tampereella. Mäkinen on työskennellyt Pirkanmaan Osuuskaupan palveluksessa 18-vuotiaasta asti.
Vaikka mies käy töissä Tampereella, ei hän tahdo muuttaa ”omasta kylästään” mihinkään. Hän on asunut Toijalassa koko ikänsä ja käynyt paikkakunnalla myös lukion.
– Täältä ei mielestäni puutu mitään, ja koko ajan tehdään lisää. Tällaisessa ympäristössä tuntuu turvalliselta kasvattaa lapsia verrattuna siihen, että olisimme ison kaupungin vilskeessä, jossa yksittäisen ihmisen merkitys on aika pieni.
Juha Tapion kappaleiden sanoitukset ja tunnelma vetoavat
Tämä The Voice of Finland -kausi ei ole Joonas Mäkiselle aivan ensimmäinen kosketus kyseiseen laulukilpailuun. Mäkinen on hakenut kisaan mukaan aiemmin, mutta aikaisempi hakuyritys kaatui siihen, ettei hän ehtinyt lomamatkansa vuoksi osallistua ennen Ääni ratkaisee -vaihetta järjestettäviin koelauluihin.
Viime kesänä Mäkinen törmäsi sattumalta ilmoitukseen siitä, että kilpailuun voi jälleen jättää hakemuksia. Hakemus ja ääninäytevideo syntyivät lopulta impulsiivisesti ja myöhään viimeisenä hakupäivänä.
– Kun ohjelmaan oli kerran hakenut, asia jäi vähän takaraivoon elämään. Lopulta tulin siihen tulokseen, että kisa voisi olla nasta juttu ja että en minä hakemisessa mitään häviäkään, mies tuumaa.
Mäkinen kuvailee televisioitua Ääni ratkaisee -esiintymistään kuumottavaksi tilanteeksi. Lopulta kuitenkin kaikki tähtivalmentajat kääntyivät akaalaiselle eli halusivat hänen pääsevän jatkoon.
Koska Joonas Mäkinen oli jo ennakkoon päättänyt valita tähtivalmentajakseen Juha Tapion, oli valmentajien myyntipuheita piinaavaa kuunnella.
– Telkkariin sitä kohtaa oli pätkitty siten, että se näytti yksinkertaiselta ”joo joo” -tilanteelta, akaalainen naurahtaa.
Mäkinen on kuunnellut Juha Tapion musiikkia 15–16-vuotiaasta asti.
– Mielestäni Juhalla on aina ollut siistejä sanoituksia ja biiseissä hienoa tunnelmaa. Lisäksi halusin oppia Juhalta siitä, miten hän ei tavallaan tee mitään erikoista, mutta on silti ihan todella hyvä.
Kaksintaistelussa oltiin kaukana mukavuusalueelta
The Voice of Finland -kilpailun toisessa vaiheessa, Kaksintaisteluissa, tähtivalmentajien tiimien koot puolittuvat. Saman tiimin laulajat jaetaan taistelupareihin, jonka osapuolet kisaavat jatkoonpääsystä laulamalla tähtivalmentajan määräämän kappaleen duettona.
Juha Tapion tiimissä kisaavan akaalaisen Joonas Mäkisen Kaksintaistelu-esitys televisioitiin tänään perjantaina. Hän pääsi esityksellään jatkoon eli kilpailun Knockout-vaiheeseen.
Kaksintaisteluissa Mäkinen sai esitettäväkseen Vesa-Matti Loirin ja Samuli Edelmannin kappaleen Tuomittuna kulkemaan. Mäkistä vastaan lauloi Atte Karsikas Klaukkalasta.
– Olin todella kaukana omalta mukavuusalueeltani biisin kanssa, ja ekana reaktiona alkoi vähän hirvittää. Suomenkielistä musiikkia on tullut aika vähän laulettua. Lisäksi treeniaikaa ei ollut kovin paljoa, Mäkinen toteaa.
Itse esitys ei mennyt Mäkisellä aivan suunnitellusti.
– Tähtivalmentajan neuvo oli se, että mielellään mahdollisimman eleetön esitys, jotta biisi olisi pääroolissa. Esityksen jälkeen tuntui siltä, että pönötin lavalla välillä jollottaen.
Kaksintaistelut kuvattiin joulukuussa Turun Logomossa, ja niitä varten harjoiteltiin pääasiallisesti etänä videopuheluiden välityksellä.
Knockout-vaiheessa Mäkinen saa laulaa itse valitsemansa kappaleen.
– Se on helpottava juttu. Mutta kilpailu kiristyy, ja onnistumisen paine on jo aika kova.