Pysähdy hetkeksi: Mies on lähdössä tehtaaseen töihin, ja perheen äiti jää kotiin kuolemansairas lapsi sylissään – Viialan kirkon alttaritaulu kertoo, kuka auttaa hädän hetkellä

Profile Image of Akaan Seutu

Viialan kirkon alttaritaulun on maalannut taiteilija Lennart Segerstråle. Teoksen nimi on Kristus Viialan kadulla. Kuva: Heikki Ali-Löytty

Istuin viikko sitten Viialan kirkon urkuparvella. Vietimme tuhkakeskiviikon messua paastonajan alkaessa. Mika-pappi avasi saarnassaan paastonajan merkitystä eri näkökulmista. Katseeni kiinnittyi jälleen kerran Viialan kirkon alttaritauluun, vuosien varrella olen monesti ennenkin pysähtynyt sen edessä. Tuon alttaritaulun nimi ja aihe on Kristus Viialan kadulla, ja sen on maalannut taiteilija Lennart Segerstråle. Tuhkakeskiviikon messussa tuo alttaritaulu ”saarnasi” kuvakielellä saman, mitä Mika-pappi puhui saarnassaan.

Alttaritaulun mies on lähdössä tehtaaseen töihin, ja perheen äiti jää kotiin kuolemansairas lapsi sylissään. Mies on menettämässä toivonsa ja ajattelee Jumalan rankaisevan lasta, koska mies ei ole elänyt Jumalan tahdon mukaan. Mies huutaa avuksi Jeesusta. Jeesus tulee kadulla vastaan ja näkee miehen hädän, auttaa häntä ja antaa hänelle synnit anteeksi. Jeesus antaa miehelle myös tehtävän, hän kutsuu miehen soturiksi hyvän ja pahan välisessä taistelussa.

Pääsiäistä edeltävä paastonaika haastaa meitä pohtimaan elämän tarkoitusta. Siihen liittyy myös oleellisesti kysymys siitä, kuka auttaa ja ketä missäkin tilanteessa. Joskus avun pyytäminenkään ei ole helppoa. Mitä vaikeammassa tilanteessa ollaan, sitä yksinkertaisemmiksi tulevat kysymykset ja huudot. Luulen, että en yksinkertaista asioita liikaa, kun sanon, että alttaritaulun miehen huokaus vastaan tulevalle Jeesukselle on: ”Muista minua!” Omat selittelyt ja korulauseet ovat karisseet pois oman lapsen kriisin myötä.

Korona-ajan messu kirkossa ilman läsnä olevaa seurakuntaa on myös kahdenlainen viesti; Viialan kirkon alttaritaulun luona seurakunnan muutaman työntekijöiden viettämä striimattu messu välittää viestiä siitä, että seurakunta jatkuvasti rukoilee ja kertoo sanomaa toivosta. Toisaalta alttaritaulu haastaa meitä seuraamaan Jeesuksen esimerkkiä kadulle ihmisten keskelle auttamaan. Tänään Matin nimipäivänä muistan erityisellä lämmöllä jo edesmennyttä Rekolan Mattia, joka otti tuon haasteen vastaan auttaen lukemattomia avuntarvitsijoita, joihin itsekin kuuluin.

Ensi sunnuntaina jumalanpalveluksen teemana on rukous ja usko. Tekstit kehottavat meitä kääntymään hädässämme Jumalan puoleen. Meidän uskomme määrää ei mitata. Meidän rukouksiamme ei arvostella. Jos emme löydä omia sanoja, voimme vain huokaista samoin kuin psalmintekijä sunnuntain psalmissa: Muista minua!

Heikki Ali-Löytty

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kanttori.

Heikki Ali-Löytylle Viialan kirkko on tärkeä paikka. Hän tuli Viialan seurakunnan kanttoriksi vuonna 1984. Arkistokuva: Tarja Antola