Roskaamisesta pitäisi rangaista

Oletko koskaan ajatellut, mitä ongelmia yksi maahan heittämäsi muoviroska voi aiheuttaa?

Kouluissa pitäisi mielestäni antaa jonkinlainen rangaistus roskaamisesta. Roskia löytyy näet kaikkialta, eikä koulu ole poikkeus. Aidan vieressä, terassien alla ja jopa keskellä pihaa. Roskista täyttynyt näkymä ei viihdytä ketään. Koulussa alettiin viime torstaina käyttämään maskeja, ja niitä oli levällään pihan joka kolkassa heti seuraavana aamuna! Maahan heittämäsi maski voi lentää tuulen mukana ja tartuttaa pöpöjäsi muihinkin.

Roskat myös tuhoavat luonnon. Ne voivat olla hengenvaarallisia eläimille. Muoviroskat voivat tukkia linnun nokan tai kuristaa hirven hengiltä. Meretkin ovat nykyään ihmisille pelkkiä kaatopaikkoja! Niissä on yli 150 miljoonaa tonnia muoviroskaa.

Ennen elettiin puutteessa ja kaikki käytettiin viimeistä pisaraa myöten. Nykyään kuitenkin tavaraa tulee ovista ja ikkunoista. Tavaroita käytetään vain lyhyen ajan verran, ja sitten heitetään loput maahan. Roskiksia on joka paikassa, joten nuoren kunnon pitäisi riittää kyllä lähimmälle roskikselle kävelemiseen.

Joskus roskista ei ole lähettyvillä, mutta silloin roskat voisi kuljettaa vaikka taskussa jonnekin, missä on roskis. Joka tapauksessa, maahan heittäminen on hyvin, hyvin vastuuton tapa päästä eroon roskasta! Roskaaminen ei lopu, ellei siihen puututa kunnolla. Sen vuoksi pitäisi roskaamisesta antaa läksyparkkia tai jopa jälki-istuntoa. Tämä voisi saada koululaiset viemään roskat roskikseen.

Miska Autio, 8b

Viialan yhtenäiskoulu

Kirjoittajan mielestä roskien heittäminen maahan on vastuutonta. Kuva: Tarja Antola