Kaupunkikehitysjohtajaksi tarvitaan moottori, jolle pitää tarjota polttoainetta, happea ja kipinä

Akaan kaupungille ollaan valitsemassa kaupunkikehitysjohtajaa. Kuten titteli kertoo, kyseessä on kaupungin tulevaisuuden kannalta keskeinen henkilö. Vaikka kaupunginvaltuutetut tekevät lopulta monta kaupungin kehitystä ohjaavaa päätöstä, on viranhaltijoillakin merkittävää valtaa ja heidän toimintansa tietysti vaikuttaa siihen, minkä tyyppisistä asioista valtuutetut lopulta pääsevät päättämään. Kaupunkikehitysjohtajan valinta on siis Akaan tulevaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeä päätös.

Kehitys ja sen suunta on yksi tärkeimpiä asioita missä tahansa yhteisössä, mutta Akaa elää tilanteessa, jossa lähivuosina tapahtuva kehitys on kaupungin tulevaisuudelle jopa tavanomaista tärkeämpää. Elämme vahvasti hetki ennen -tilannetta. Akaa tulee lähivuosina kehittymään edullisen sijaintinsa ansiosta voimakkaasti. Kaupunkia pitää nyt ohjata oikeaan suuntaan, jotta siirryttyämme hetki jälkeen -vaiheeseen voimme katsoa taaksepäin tyytyväisinä.

Kaupunkikehitysjohtajan postiin kuuluvat elinkeino- ja markkinointipalvelut, maankäyttö- ja kaavoituspalvelut, rakennusvalvonta, mittaus- ja kiinteistönmuodostus, karttapalvelut sekä työllisyyspalvelut. Kaupunkikehitysjohtajalle suunniteltu tehtäväpaletti on niin laaja, että kaikkien vastuualueeseen kuuluvien tehtävien erityisosaajaa ei ole luvassa. Tämä saattaa helpottaa valitsijoiden työtä. Myönteisen, toivotunlaisen kaupungin kehittymisen takaajaksi tarvitaan ennen kaikkea kaupungin tilanteeseen hyvin istuva palanen. On selvää, että kaupunkikehitysjohtajan toimen tuleva hoitaja tulee tarvitsemaan toimessaan apua, siis niitä kaupunginvaltuuston kokouksissa useasti parjattuja konsultteja. Toivottavasti tämä ymmärretään eikä lähdetä valitsemaan sitä hakijaa, joka hallitsee mahdollisimman monta kokonaisuutta jo valmiiksi, vaan valitaan se hakija, jonka ajattelun tuloksena Akaan kaupunki kehittyy oikeaan suuntaan. Konsulttipalveluna voidaan ostaa mikä tahansa kaupunkikehitysjohtajan vastuulle laitettu tehtävä. Kyky kokonaisuuden hahmottamiseen olisi hyvä löytyä omasta takaa.

Entä sitten, kun tällainen moottori on löytynyt? Kun riittävästi yksinkertaistetaan, tarvitsee moottori toimiakseen vain kolme asiaa. Polttoainetta, ilmaa ja kipinän. Kipinä voisi olla vaikka innostus Akaan kehittämiseen. Kipinää joko on tai ei. Teeskennellä sitä ei voi, opetella ehkä. Ilmaa saa vapaasta tilasta, jossa toimia. Jos titteli on kaupunkikehitysjohtaja, ei roolikaan voi olla etukäteen nuotitetun radan kulkemista. Pitää antaa tilaa, jossa sitä kehitystä voi tehdä. Polttoainetta on monenlaista, mutta sellaisena voi nähdä vaikka palkan. Kun rekrytoidaan kaupungin johtoryhmän jäsentä ja palkka on 4 751,52 euroa kuukaudessa, tulee mieleen se rekkakuski, joka ihmetteli pomolleen, miten työnantaja maksaa kuukauden työstä puolen kuun palkan.

Uuden kaupunkikehitysjohtajan rekrytoinnissa mahdollisimman halvalla onnistuvan kaupungin ei välttämättä kannata onnitella itseään. Kyse ei ehkä ole hyvästä kaupasta, vaan todennäköisemmin siitä, että tulija jättää jo valmiiksi toisen jalkansa ovenrakoon. Vitsi siitä, että pienten kaupunkien pitäisi saada urheilumaailmasta tuttua, kasvattajaseuralle maksettavaa korvausta isomman kaupungin rekrytoidessa valmiita, pikkukaupungeissa oppinsa saaneita ammattilaisia, on vitsi vain puoliksi. Onko Akaalla varaa kasvattaa taas yksi ammattilainen toiselle seuralle?