Pääkirjoitus: Herätetään Toijalan asema henkiin, ei tehdä siitä poliisivaltiota

Akaan Seutu selvitti kyselyllä akaalaisten omia ajatuksia siitä, mitä pitäisi tehdä, jotta Toijalan aseman odotustilojen aukioloaikojen supistamisen uhka väistyisi pysyvästi. Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että VR on suunnitellut supistuksia, kaupunki on luvannut järjestää tiloihin vartioinnin ja VR on luvannut toistaiseksi pidättäytyä aukioloaikojen supistuksista.

Toistaiseksi. Jotain siis pitäisi muuttua pysyvästi, jotta voimme siirtää tämän kaupunkiimme oleellisesti vaikuttavan asian pois päiväjärjestyksestä. Kyselyyn tuli yli sata vastausta. Käytännössä kaikki olivat realistisia, moni keskittyi vartiontiin ja valvonnan kehittämiseen. Sitten olivat ne vastaukset, joissa ehdotettiin asiaan puuttumista positiivisen kautta.

Haluammeko, että aseman odotustiloissa käyttäydytään hyvin, koska siellä ei uskalleta käyttäytyä huonosti? Vai haluammeko, että asema on toimiva, aktiivinen, iloinen ja positiivinen osa kaupunkia? Sellainen paikka, jossa ei ole tilaa ilkivallalle ja huonolle käytökselle? Ei piilopaikka keskellä kylää, kuten sitä yhdessä vastauksessa luonnehdittiin, vaan ehkä jopa kylän keskus?

Asemalla on jonkin verran tyhjiä tai vajaakäytöllä olevia tiloja. Jos asema on aiemmin ollut akaalaisten näkökulmasta vähän syrjässä, on se uusien tornitalojen myötä siirtymässä henkisesti paljon lähemmäs keskustaa. Jo nyt aktiivinen kaupungin liikekeskus yltää Kinon talolle saakka. Asema on ihan siinä vieressä.

Esimerkkejä vastaavista henkiinheräämisistä löytyy. Esimerkiksi Eurassa rakennettiin takavuosina pieni ostoskeskus mäntymetsään. Keskus avattiin, ja pikkuhiljaa jokainen liike muutti pois. Aikanaan uusi yrittäjä etsi tilaa liikkeelleen. Paikaksi valikoitui autio ostoskeskus, ehkä edullisen vuokran vuoksi. Kohta liike sai naapurin, sitten toisen ja aikanaan jo kerran kuolleeksi luultu keskus oli täynnä elämää. Voisiko Toijalan asemalle käydä samoin?

Muutama vastaaja ehdotti kioskitilojen vuokraamista nuorille, jotka pitäisivät kioskia ikäisilleen. Jos kaupunki tulisi tässä vastaan edullisen vuokran muodossa tai jonkinlaisen yhteistyön kautta, voisi aseman uusi ankkuriliike olla siinä. Vaikka tällainen kioski ei ehkä olisi mikään bisnes, olisi se jo ensimmäinen askel aseman elävöittämisen suuntaan. Asema tarjoaa liiketaloudellisinkin perustein toimiville yrityksille muutaman hyvän puolen. Parkkitilaa riittää ja tilaan on helppo tulla suoraan junasta. Tämä voisi kiinnostaa ainakin joitakin erikoisliikkeitä, joiden asiakaskuntaa asuu Akaan ulkopuolellekin. Toki palveluiden pariin olisi helppo tulla myös Viialan seisakkeelta

Elossa pysyminen edellyttää myös kunnossapitoa. On epäreilua olettaa, että asemarakennuksen, jonka ylläpito on olematonta, voisi myöskään vastata tämän päivän asiakkaiden vaatimuksiin.

Kommentointi on suljettu.