Pysähdy hetkeksi: Pauketta ja pistoksia

Profile Image of Akaan Seutu

Olemme vastaanottamassa jälleen uutta kalenterivuotta. Hetken aikaa saamme taas harjoitella miltä tuntuu kirjoittaa vuodeksi 2021 sen 2020 sijaan. Tämä vuodenvaihde jää historiaan ihan omanlaisenaan, sillä päättynyt vuosi on ollut meille kaikille mitä kummallisin. Kysymyksiä on ollut ilmassa enemmän kuin vastauksia. Tunnemylläkkä epätoivosta pelkoon ja onnistumisista iloon on ollut valtava.

Joudumme elämään tätä todellisuutta vielä hetken, mutta samalla kun uudenvuoden raketit paukkuvat taivaalla vuoden vaihtumista siivittäen, saamme olla iloisia ja kiitollisia siitä, että valoa tunnelin päässä on. Rokotteet ovat jo aloittaneet rantautumisensa maailmalle ja myös tänne Suomeen ja aikanaan Akaaseen.

Suuri syy siis kiittää Pyhää Jumalaa, joka on antanut viisautta ja voimaa löytää keinoja selviytyä ja huolehtia lähimmäisistämme ja itsestämme. Nyt tarvitsemme toisiltamme vielä hetken malttia ja nöyryyttä, jotta saamme tulevan rokotusrupeaman turvallisesti ja toisistamme huolehtien elettyä läpi. Tässä voimme laittaa kädet ristiin ja pyytää itsellemme ja maailmalle malttia tähän tehtävään ja tähän kevääseen.

Kirkollisessa kontekstissa kirkkovuosi vaihtui uudeksi jo ensimmäisenä adventtina. Tämä kalenterivuoden vaihtuminen on perinteisesti kirkoissa omistettu sille, että kaikki meidän aikamme on Jumalan käsissä. Vuodet kulkevat ajallaan mutta Jumala on ja pysyy. Menneestä voi olla kiitollinen ja tulevaan voi kurkistaa luottavaisin mielin. Samalla kun siis katselet ja kuuntelet ilotulitteita tai muutoin vietät vuoden vaihtumista, voit listata mielessäsi niitä asioita, joista olet iloinen menneen vuoden 2020 osalta. Mitä hyvää elämässäsi tapahtui kaiken kaaoksen keskellä? Toisaalta voit katsoa tulevaan vuoteen ja olla iloinen siitä, että kun vuorosi tulee, saat pistoksen. Koronarokotetta on meidän hyvinvointivaltiossamme varattu kaikille halukkaille. Siitäkin voimme olla kiitollisia.

Kirkon sanoma jouluna kertoi meille Pyhän Jumalan pojan syntymisestä maailmaan. Meidän vuoksemme, meitä pelastamaan. Kalenterivuoden ensimmäisenä päivänä kirkoissa muistellaan seimen lasta, joka saa nimekseen Jeesus –Herra on apu, Herra pelastaa. Voimme siis turvallisin mielin luottaa siihen, että tuo apu on meillä käytössämme yhä tänä päivänäkin eikä ole vanhentunut tai pölyttynyt kahdessa tuhannessa vuodessa. Ole rohkealla mielellä aloittaessasi vuotta 2021, pidä huoli lähelläsi olevista, niitä kaukana olevia unohtamatta. Haastan sinua ottamaan Uuden Vuoden 2021 vastaan seuraavan ajatelman sanoin:

Katso taaksesi ja kiitä,

Katso eteenpäin ja luota,

Katso ylöspäin ja usko,

Katso ympärillesi ja rakasta

Taivaan Isä kulkee kanssamme tämän tulevankin vuoden.

 

Kukka Salmiovirta

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan vs. kirkkoherra