Kaikki vammat eivät näy päälle

Inva-parkkiin pysäköi lapsiperhe, joka näyttää päällisin puolin hyvin liikkuvalta. Toisella kaupunkilaisella herää huoli, että eikö pysäköijä nähnyt, että kyseessä on inva-parkki, vai pysäköikö perheen äiti tahallaan inva-parkkiin vieden näin paikan invalupaan oikeutetulta.

Asian voi helposti käydä tarkistamassa tuulilasista, johon invaparkkilupa laitetaan, tai sitä voi vaikka kohteliaasti kysyä parkkeeraajalta. ”Huomasitko, että tässä on inva-parkki?” Valitettavasti sen lyhyen aikaa, mikä meidän perheessämme on inva-parkkilupa on ollut, kaikki kohtaamiset eivät ole aina olleet näin asiallisia. Olen ollut yllättynyt kyselyiden määrästä. Mutta vielä enemmän olen ollut yllättynyt siitä, miten kysymys purkautuu vihan säestämänä.

Viimeksi 30.12. Viialassa vanhempi rouvashenkilö huusi meille noin viiden metrin päästä, että ”vie se auto pois siitä, te ette vammaisilta näytä, liikutte liian hyvin” ja häipyi matkoihinsa edes kuuntelematta tai katsomatta laittamaani invalupaa.

Pyytäisin teitä ihmisiä kysymään asiallisesti inva-parkkiluvasta meiltä hyvin liikkuvilta parkkeeraajilta. Siitä en minä äitinä enkä lapseni omaishoitajana pahastu. Itse asiassa tuntuu tietyllä tavalla hyvältä, että joku hieman katsoo perään että inva-parkit jäisivät niihin oikeutetuille. Mutta asiaton huutaminen harmittaa ja suututtaa. Eniten lasteni puolesta. Itse luvan saanut vammainen lapsemme ei vielä ymmärrä että melskaamisen koskee jotenkin häntä, mutta isommat kyselevät, miksi tuo huutaa meille vihaisesti.

Joten tässä nyt sitten kootusti tiedoksi: kaikilla inva-lupaan oikeutetuilla ei ole näkyvää esimerkiksi liikuntavammaa. Kaikki luvan saavat ovat vaikeavammaisia. Vammasta riippuen edellytetään joko 60 tai 80 prosentin haitta-astetta. Luvan myöntää poliisi lääkärin suosituksesta samoilla periaatteilla ympäri maata. Luvasta on säädetty tieliikennelaissa.

Lapseni sairaskertomus ei ole julkista omaisuutta enkä aio jatkossakaan tuntemattomille ihmisille selittää, miksi hänellä on parkkilupa. Mutta parkkiluvan saa kyllä käydä auton tuulilasista vilkaisemassa (se on siellä juuri katsomista varten) tai vaikka kysyäkin meiltä, että onhan teillä se lupa.

Asiaton huutaminen on täysin eri asia kuin asiasta kysyminen.

Kysyä saa – asiallisesti

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä