Taas päästiin jouluun

Valtuusto on kunnassa monessa paljon vartija. Näinä aikoina luottamushenkilönä toimiminen ei voi olla mitenkään helppoa. Niin paatunutta toimijaa tuskin löytyy, joka toinen toistaan vaikeammista saneeraamisista pitää. Ja kun valtuusto saneeraa, siinä harvoin on mukana sittenkään kokonaisharkintaa päätöksien mielekkyydestä saati seurauksista. Näin on käymässä Akaassa Aseman koulua lakkautettaessa. Samassa valtuustossa pystytään hyvin perustelemaan koulun toiminnan jatkamisen mielekkyys ja ”suuri kuva” toimintojen karsimisen välttämättömyydestä. Ja kas, molemmat ajatustavat ovat oikeita, mutta demokratiassa enemmistön ehdoilla mennään. Valtuusto toimii pääasiaa viranhaltijavalmistelun varassa, mutta luulisi vapaamuotoisemmissa seminaareissa ”suurta kuvaa” mietittävän niin tarkasti, ettei se joka ikisessä varsinaisessa kokouksessa olisi hukassa.

Poliittiset toimijat laidasta laitaan hyväksyvät sen ”suuren kuvan”, että kunnilla on liikaa tehtäviä ja niitä on karsittava joko pakolla tai vapaaehtoisesti. Maan hallitus on jo listauksen aloittanut. ”Suuri kuva” on, että meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa tällaiseen hyvinvointivaltioon. Karsimisesta puhuminen on helppoa, mutta karsimisen toteuttaminen hyvin vaikeaa. Akaan talousarviovaltuusto leikkasi yhdistyksien avustuksista neljänneksen, noin 22 000 euroa. Samaan aikaan keskustellaan kolmannen sektorin mukaan tulosta kunnallisten palvelujen järjestäjiksi. Mitähän jää Akaassakin saamatta, kun julkista rahaa kolmannelle sektorille tulee entistä vähemmän. Eikä kaupungin tuki tähänkään asti Akaassa ole ollut kaksinen.

Nahkialanvuoren liikuntapuiston kehittämiseksi oli päätöksenteossa 50 000 euron määräraha. Tämän rahan turvin olisi Euroopan unionilta vielä haettu toiset 50 000 euroa. Poliittinen vasemmisto haistoi asiassa jotakin elitististä ja sai rahan pois. Pajupuskat ja vaarallinen hiihtolatu saavat kelvata rahvaan toimijoille, herrat hiihtävät kuitenkin Lapissa. Se siitä ennalta ehkäisevästä kunnon ylläpidosta. Vasemmistolle näyttää riittävän miljoonien sijoittaminen laitoshoitoon, siellä kun työntekijät saattavat olla äänestäjiä.

Valtuutettu Henna Rantanen (sd) piti viime viikon keskiviikon valtuustossa tähänastisen poliittisen uransa parhaimman puheen ja sai kuin saikin 50 000 euroa Toijalan keskustakorttelin arkkitehtikilpailuun. Henna Rantasen puhe oli kuin suoraan kaupunkisuunnittelun oppikirjasta. Juuri näin toimitaan, kun kaupunkia kehitetään. Ajatukset ovat 2000-luvulta, dynaamisia. Samalla Rantanen sai koloistaan esiin taantumuksen, ne, jotka ovat vuosikymmeniä tyytyneet sopivan kokoiseen nuhruiseen takapajulaan.

Akaan kaupungin yrittäjäpalkinnon itsenäisyyspäivän juhlassa pokanneen Elecster Oyj:n hallituksen puheenjohtajan Jukka Halosen kiitospuheen asemanseudun, keskustapalvelujen ja kaupungin yleisilmeen kohentamisen tärkeydestä yrityksille olisi toivonut valtuuston menneisyydessä elävien miestenkin kuunnelleen.

Taas päästiin jouluun. Joulu on lähimmäisien juhla. Jouluna ollaan perimmäisten kysymysten äärellä usein hiljaa ajatellen.

Akaan Seutu toivottaa lukijoilleen oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!