Pysähdy hetkeksi: Navetan valoremontti helpotti elämää mutta paljasti samalla seuraavat kunnostuskohteet – Elämän valo ohjaa kristittyjä oikeaan suuntaan

Profile Image of Akaan Seutu

Erkki Kareman mukaan navetan valoremontti helpotti elämää mutta aiheuttaa myös lisätyötä uusien parannusprojektien muodossa. – Oman elämän valoremontti voi aiheuttaa samanlaista lisätyötä, Karema kirjoittaa. Kuva: Tarja Antola

Navetallamme asennettiin viime kuussa uudet lamput. Vanhat kulahtaneet ja valotehonsa menettäneet sekä huonosti toimineet loisteputket vaihdettiin uudenaikaisiin ja kirkkaisiin led-valaisimiin. Ensimmäistä kertaa uudet lamput päälle kytkiessäni oli kuin olisin saapunut aivan eri rakennukseen. Täällähän oli valoa! Loistetta riitti jokaiseen nurkkaan, koloon ja soppeen, joita navettamme uumenista löytyi.

Aikani uusia valaisimia ja niiden säihkettä ihailtuani oli aika jatkaa normaaleja askareita, joita navettatyön arkeen kuuluu. Työ sujui aikaisempaa huomattavasti sujuvammin sekä joutuisammin, kun joka paikkaan näki. Pian alkoi huomata myös muita asioita.

Onpa tuo karsina likainen. Kylläpä tuossa onkin betoni kulunut paljon. Onpa tuolla paljon kärpäsiä. Mitähän tuohonkin on roiskunut?

Kirkkaus toi esiin paljon sellaista, johon ei ollut aikaisemmin kiinnittänyt huomiota. Likaiset nurkat ja lehmänlantaiset seinät hyppäsivät aivan uudella tavalla esiin hyvässä valaistuksessa. Yhden asian korjaaminen nosti esiin useammankin kohdan, joita tarvitsisi alkaa työstämään ja hoitamaan.

Lähtöajatuksena valaistuksen uusimisessa oli työolojen parantaminen ja toimivuuden lisääminen. Siihen päästiin, ja samalla kertaa tuli kaupanpäällisenä tarve hoitaa asioita vieläkin parempaan kuntoon. Työmaata siis riittää.

Ihmisenkin on välillä syytä tehdä itsessään tällainen ”valoremontti”. Vaihtaa palaneet lamput uusiin ja tutkiskella, mitä sisältä löytyy. Monesti käytetty sanonta siitä, että asioita katsotaan uudessa valossa, pitää mitä parhaiten paikkansa. Uusi valo auttaa selvittämään, mitä on tehty ja mihin tulevaisuudessa suunnata. Se auttaa katsomaan asioita eri kantilta, ajattelemaan ja sitä kautta kehittämään itseään. Ihminen kun ei ole koskaan valmis, saa valoja uusia elämän aikana monesti ja aina näissä kohdissa tulee jotain uutta eteen. Työmaata siis riittää.

Raamatussa Johanneksen evankeliumissa Jeesus sanoo: ”Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo”

Tämä raamatunkohta muistuttaa, että emme ole yksin. Kristityillä on elämän valo ohjaamassa oikeaan suuntaan. Se on valo, jota voi seurata pimeässä. Se on valo, jolla voimme valaista tietämme. Se on valo, joka ei sammu eikä vaadi korjausta. Pimeimmälläkin hetkellä tämä valo palaa ja auttaa kulkemaan kompastelematta. Kaatua voi valosta huolimatta, mutta se ei silloinkaan sammu vaan odottaa, että nousemme ja johdattaa meitä.

Valoremonteilla on seurauksensa. Navetan valoremontti helpottaa elämääni mutta aiheuttaa myös minulle lisätyötä uusien parannusprojektien muodossa. Oman elämän valoremontti voi aiheuttaa samanlaista lisätyötä. Tässä ei onneksi tarvitse olla yksin. Jeesus auttaa.

Erkki Karema

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kirkkovaltuutettu.