Akaan kuvataiteilijoiden teokset tekevät yllättäviä irtiottoja Laaksolassa – Syysnäyttely on mukana viikonlopun Taidesuunnistuksessa, yhdistys haluaa näkyä myös uudessa hyvinvointikeskuksessa

Akaan kuvataiteilijat ry:n syysnäyttely Hahmotuksia ja irtiottoja avautuu perjantaina 28.8. Kulttuuritalo Laaksolassa Toijalassa. Esillä on lähes 50 työtä 14 taiteilijalta.

Näyttelyyn osallistuvat Carita Ahlgren, Lea Heikkilä, Leena Hernesniemi, Anne Kivelä, Taisto Koistinen, Teijo Kokko, Helva Launokoski, Kristiina Maijala, Mari Pirkkanen, Hilkka Salo, Ari Sarkanen, Marjukka Suonio, Anneli Vainonen ja Eva von Wehrt. Alun perin näyttely piti järjestää jo keväällä, mutta koronan takia se siirtyi syksyyn.

Kuvataiteilijat pystyttivät syysnäyttelyä Laaksolaan torstaina. Anne Kivelä (vas.) ja Hilkka Salo laativat teosluetteloa. Keskellä Teijo Kokon Kaviokokoelma. Kuvat Tarja Antola

Saman tekijän työt erillään

Näyttelyn on jyryttänyt tamperelainen kuvataiteilija Terhi Hursti. Hurstin mukaan teoksissa on tuotu esille tunnelmia perinteisillä tekniikoilla mutta on myös uskallettu irrottautua esittävästä ja heittäytyä voimakkaiden värien sekä muotojen maailmaan.

Hursti kirjoittaa näyttelyn esittelytekstissä tehneensä itsekin ripustuksessa irtiottoja. Saman taiteilijan työt eivät välttämättä ole vierekkäin vaan jyryttäjä on käyttänyt oikeuttaan ja sijoittanut niitä eri seinille ja huoneisiin. Hursti on halunnut näin tehdä väritunnelmaltaan yhteensopivia teoskokonaisuuksia.

– Tämä on ihana asia ja jyryttäjän näkemys näyttelystä. Me taiteilijat olemme siinä osasia, Akaan kuvataiteilijoiden puheenjohtaja Kristiina Maijala toteaa.

Ari Sarkanen Hämeenlinnan Iittalasta osallistuu näyttelyyn öljyväreillä ja sekatekniikalla toteutetuilla teoksilla. Jyryttäjän näkemys näkyy myös Sarkasen tauluissa, joista Alun loppu ja Lopun alku on sijoitettu eri huoneisiin. Sarkanen on osallistunut aiempiin näyttelyihin myös veistoksilla ja valokuvilla.

– Olen tehnyt jopa pronssisia pienoisveistoksia. Se kiinnostaisi, mutta on hankala löytää paikkaa, missä niitä pääsisi valamaan, Sarkanen kertoo.

Työelämässä ollessaan Sarkanen hankki elantonsa moottoriasentajana isojen dieselmoottoreiden parissa. Sarkasen mukaan taiteen tekeminen on hermolepoa.

– Välillä lähtee hiukset päästä, kun ei onnistu. Silloin on melkein parempi jättää tekemättä, Sarkanen tuumaa.

Ari Sarkanen ja Alun loppu, joka on toteutettu sekatekniikalla.
Ari Sarkasen Lopun alku.

Hyvinvointikeskuksen seinille halutaan taidetta

Akaan kuvataiteilijat täyttää ensi vuonna 40 vuotta, mitä juhlistetaan juhlanäyttelyllä Myllysaaren museossa Valkeakoskella. Yhdistys haluaisi näkyä myös ensi vuonna valmistuvassa Akaan uudessa hyvinvointikeskuksessa. Puheenjohtaja Kristiina Maijala kertoo, että yhdistys on jo 2017 ehdottanut kaupungille, että kuvataiteilijat voisivat pitää hyvinvointikeskuksessa vaihtuvia näyttelyitä. Asiaan luvattiin palata lähempänä, mutta kun sitä ei kuulunut, Maijala otti tänä syksynä uudelleen yhteyttä kaupunkiin ja odottaa nyt vastausta ehdotukseen.

– Olisi hirveän hienoa, että töitä tulisi käytäville, jotka muuten ovat valkoisia, Maijala kertoo.

Akaan kuvataiteilijoiden syysnäyttely Hahmotuksia ja irtiottoja on mukana tulevana viikonloppuna 29.–30.8. järjestettävässä Taidesuunnistuksessa ja avoinna silloin kello 11–17. Muuten näyttelyyn pääsee tutustumaan 27.9. asti viikonloppuisin kello 11–15.

Näyttelyn avajaiset ovat Laaksolassa perjantaina 28.8. kello 18.

Kristiina Maijala piirsi mallina olleen tanssijan liikkeen paperille. Nopearytmistä tapaa tehdä taidetta kutsutaan Croquis-piirtämiseksi eli ”krokiksi”.
Eva von Wehrtin Suojelusenkeli.
Anne Kivelä kokeili ensin märkää märälle ja pohti, mitä siitä voisi tehdä. Syntyi Kukkaloisto, johon Kivelä on yhdistänyt kukkia ja kasveja luonnosta ja puutarhasta.
Teijo Kokon Ukko ja akka.
Hilkka Salo kertoo tekevänsä joko hahmoja tai maisemia, joita ei oikeasti ole olemassa. Jyrkänne on öljytyö tältä vuodelta.
Hilkka Salon Vieraat.
Anneli Vainonen on ikuistanut Eloväreihin loppukesän sävyjä, jotka tuovat mieleen vadelmat, horsmat ja tuleentuneen viljapellon.