Satama on jälleen huomion kohteena, ja sen aluetta tulee kehittää suunnitelmallisesti

Kuva: Oona Eskeli.

Jätin 18.4.2016 Akaan kaupunginhallitukselle kuntalaisaloitteen opasteiden uusimisesta ja Sataman alueen kokonaisvaltaisesta kehittämisestä. Asioita on käsitelty miehissä ja naisissa ja monissa foorumeissa kaupungin toimielimissä.

Opasteasia on edistynyt jonkin verran, joskin outojen mutkien kautta ja tuskallisen hitaasti. Nyt odotetaan Väyläviraston viisasta väliintuloa. Toivottavasti opasteet uusitaan nopeasti.

Sataman alue on noussut taas huomion kohteeksi, kun BestPark Oy:n matkaparkki on tulossa alueelle. Lienee selvää, että täyteen palvelukapasiteettiinsa se pääsee vasta ensi vuonna. Onhan asiassa välttämättömiä viranomaismenettelyitä ja alueen raivaamisessa ja kuntoon laittamisessa jonkin verran työtä.

Tätä kirjoittaessani en tiedä, en ole saanut selville enkä myöskään kaupungilta kohtuullisessa ajassa vastausta siihen, onko olemassa jokin konkreettisempi Sataman alueen kehittämissuunnitelma. Jos sellainen on, enkä nyt tarkoita kaavoitusta, tämä kirjoitus olkoon vain kannustus ketterämpään toimintaan.

Jos sellaista suunnitelmaa ei ole, esitän, että sellainen valmistellaan tulevan syksyn aikana, otetaan lukuun ja rahoitetaan vuoden 2021 talousarviossa sekä aktiivisesti mahdollistetaan yrittäjäpohjainen salliva toimintamalli.

Satama on kokonaisuus, sitä tulee myös kehittää kokonaisuutena ja suunnitelmallisesti.

18.4.2016 kirjoittamani teksti on edelleen ajankohtainen: ”Sataman alueen kehittämisestä on puhuttu vuosikymmenet. Varsin pienin panostuksin paikasta on luotavissa toimiva alue ohikulkijoiden ja paikallisten iloksi riittävine palveluineen. Tämä edellyttää Akaan kaupungilta ajattelun uudistamista, tomeraa koordinointia sekä avointa ja sallivaa kehittämisotetta.”

Vain reippaat päätökset ja implementaatio puuttuvat.

Timo Rajala