Pysähdy hetkeksi: Ylläty iloisesti

Profile Image of Akaan Seutu

Miltä sinusta tuntuisi, jos saisit kokea huomionosoituksen ilman mitään erityistä syytä?

Ei ole yllättävää, jos saamme onnitteluja ja palkintoja silloin, kun voitamme jonkun kilpailun, menestymme työssä, täytämme vuosia ja yleensä saavutamme elämässä jotakin, jota muut arvostavat. Mutta se on yllättävää, jos sinulle annetaan palkinto, jota et millään koe ansainneesi ja joka ylittää kaikki käsityksesi hyvästä palkinnosta.

Jeesus puhuu huomionosoituksesta, jota on vaikea uskoa todeksi, koska se on niin uskomaton. Kutsu kuninkaan järjestämiin juhliin ja sen jälkeen jääminen kuninkaan hoviin pysyvästi on niin yliampuvaa, että sitä on vaikea ottaa vakavasti.

Mieluummin haluamme ajatella, että vasta jos olen jossain oikein hyvä ja menestyvä, voin ottaa hyvällä omallatunnolla vastaan kaikki kehut, mitä minulle annetaan. Esimerkiksi jos voitan olympialaisissa, voin muuttaa saamaani omakotitaloon hyvällä omallatunnolla tai ajella luksusautolla.

Onneksi Jumala ajattelee hieman toisella tavalla. Hänelle tulee hyvä mieli siitä, että Hän saa antaa lahjaksi enemmän kuin uskallamme edes toivoa. Hänestä on ihanaa, että ”poksahdamme” saamastamme huomiosta. Hän haluaa antaa aina vain parasta ja sellaista, mikä kestää eikä katoa tai häviä minnekään. Jospa mekin alkaisimme ajatella niin, että lahjan saajan reaktio on riittävä syy hukuttaa hänet huomionosoituksiin.

Taivaan isä on maailmankaikkeuden tuhlailevin isä – Hän voittaa tämän maailman superkuluttajat ja tuhlarit joka käänteessä. Jumala tietää, että lapsi saadaan tuntemaan kiitollisuutta ja iloa vain yhdellä tavalla: antamalla tälle jotain sellaista, mistä hän ei edes osannut koskaan unelmoida.

Mitä Jumala sitten antaa?

Ensinnäkin Hän antaa sinulle vastaanottokomitean, joka suorastaan hyppii ilosta nähdessään sinut. Sinua halataan, sinua onnitellaan ja sinut ympäröidään riemuhuudoilla.

Sitten sinulle näytetään paikka, jossa saat asua. Se on juuri sellainen, kuin sinä olet aina unelmoinut. Siellä on myös kaikki sinulle rakkaat harrastusmahdollisuudet.

Sinua ympäröi luomakunta, joka on täynnä mitä ihanimpia värejä, joita et ole täällä maanpäällä koskaan nähnyt. Mikä parasta, koko asuinympäristössäsi soi hiljainen musiikki, joka tempaa sinut mukaasi. Sinun ei enää koskaan tarvitse olla yksin. Kaikki, joita tapaat, ovat ystäviäsi ja tulevat juttelemaan sinulle sekä ottavat sinut mukaansa kaikkiin rientoihin.

Sinulla on myös loputtomasti kaikenlaista innostavaa tekemistä, ja tämän lisäksi tutkittavana maailma, jossa ihanat yksityiskohdat ja yllätykset eivät koskaan lopu.

Opettele siis sekä yllättymään että yllättämään iloisesti, koska tätä taitoa tulet tarvitsemaan iankaikkisesti.

Jari Turunen

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan pastori.