Koronaepidemian takia Toijalan Näyttämön kevään esityskausi jäi pahasti kesken ja Lasse Kanervan ohjaaman Eino Leino pyjamassa -näytelmän näytöksistä puolet esittämättä. Harrastajateatterin hallituksen sihteerin Terttu Lankisen mukaan esityksiä yritetään jatkaa syksyllä, jos rajoitukset poistuvat ja näyttelijät ovat siihen valmiita. Näytelmässä on kuusi näyttelijää ja yksi henkilö tekniikassa.
Toijalan Näyttämö on hakenut Eino Leino pyjamassa -näytelmällä myös Harrastajateatterikesään, joka on tarkoitus järjestää 21.–23. elokuuta Jyväskylässä. Tapahtuman toteutumisesta odotetaan vielä varmistusta.
Pikku prinssin roolit jaettiin
Toijalan Näyttämö ehti ennen koronarajoituksia pitää muutamat harjoitukset kesäteatterinäytelmäksi valitusta musiikkikomediasta Puutteenkulman iloiset rouvat. Näyttämön sihteerin Terttu Lankisen mukaan ensi-ilta ei ole missään tapauksessa 12. kesäkuuta, muuta päätöstä hallitus ei ole vielä tehnyt.
– Henkilökohtaisesti luulen, että vaikka annettaisiin lupa esimerkiksi alle 500 ihmisen kokoontumisiin, eivät ihmiset uskalla tulla, Lankinen toteaa.
Lankinen toivoo, että näytelmä voidaan esittää Toijalan Satamassa ensi vuonna, jos se ei tänä kesänä onnistu. Työryhmään kuuluu kymmenkunta näyttelijää. Näytelmän ohjaa Marko Saario.
Myös lokakuulle suunnitellun koko perheen näytelmän Pikku prinssi roolit ehdittiin jo jakaa ja pitää ensimmäiset kokoontumiset. Näytelmän ohjaa ja sen on dramatisoinut Hämeenlinnan Teatterin näyttelijöihin kuuluva toijalalaissyntyinen Johanna Reilin.
Näytelmä oli tarkoitus tehdä lähes valmiiksi ennen kesää ja viimeistellä syyskuussa. Terttu Lankisen mukaan sen toteutuminen aikataulun mukaan riippuu muun muassa ohjaajan muista kiireistä.
Pikku prinssi -näytelmän lentäjän rooliin valittiin Lasse Saari ja prinssiksi Robert Berg Valkeakoskelta. Näytelmässä on mukana lapsia, nuoria ja aikuisia.
Rahalähteet vähissä
Toijalan Näyttämön sihteerin Terttu Lankisen mukaan koronaepidemia aiheuttaa harrastajateatterille kireän talouden.
– Tuloja ei ole ollenkaan, mutta ohjaajapalkkiot pitäisi jossain vaiheessa maksaa.
Lankisen mukaan ammattiohjaajien palkkiot ovat 6000–7000 euron luokkaa ja näytelmäkustannukset kaikkine lavastuksineen, puvustuksineen ja harjoitusajan muonituksineen toistakymmentä tuhatta euroa.
Lankisen mukaan harrastajateatterin avustuskanavat ovat Akaan kaupunki ja Harrastajateatteriliitto.
– Toivottavasti Akaan kaupunki jakaa tänä vuonna yleisavustukset. Harrastajateatteriliitolta avustusta haettaessa pitäisi ensin tietää, että projekti lähtee varmasti käyntiin. Sitä ei voi anoa sillä perusteella, että tehdään, jos saadaan. Summat ovat pieniä, tonnia ja kahta tonnia, Lankinen kertoo.