Teriskodissa suunniteltiin ja ommeltiin henkilökunnalle ja asukkaille hengityssuojaimet – Nyt kuntoutuskoti haastaa myös muut ompelemaan

Teriskodilla arki on muuttunut niin kuin jokaisessa kodissa, jossa asuu yli 70-vuotiaita ja riskiryhmään kuuluvia. Koti on karanteenissa, vieraita ei käy eikä tärkeään viikko-ohjelmaan kuuluvaan kyläkyytiin pääse lähtemään kauppaostoksille. Kaikki on pysähdyksissä, mutta kuitenkin arjen on pyörittävä ja on noudatettava ohjeistuksia, jotta tästä näkymättömästä vihollisesta selvitään.

Teriskodilla alettiin pari kuukautta sitten huolehtia tarkemmasta käsihygieniasta, harjoiteltiin oikeaoppista käsien pesua ja käsidesin käyttöä ja muistutettiin toisiamme. Tällä hetkellä kun tartuntoja alkaa näyttäytymään yhä enenevässä määrin, meillä on valmistauduttu parhaamme mukaan pitämään tauti loitolla. Viikoittain vähintään kaksi kertaa viikossa käydään läpi koko yhteisön kanssa sisäisiä suunnitelmia ja Suomen sekä maailman tilannetta.

Asukkaat osallistuvat kykyjensä mukaan esimerkiksi pyyhkimällä asuinyksikkönsä ovenkahvat desinfiointiaineella, ja muutoinkin siisteyteen kiinnitetään enemmän huomiota. Ruokailu tapahtuu rauhallisesti, yhdessä pöydässä syö yksi kerrallaan, ruoka- ja kahviaikoja on porrastettu ja turvavälit on huomioitu. Olemme hyvin ylpeitä toisistamme ja siitä, miten vakavasti tämän näkymättömän vihollisen otamme.

Henkilökunta on hyvin sisäistänyt riskitekijät, jatkuva käsihygieniasta huolehtiminen sekä hengityssuojaimien ja suojakäsineiden käyttö on koko yhteisön suojaamiseksi. Karu totuushan on se, että tartunnat asumispalveluihin ja muihin hoitopaikkoihin siirtyvät henkilökunnalta. Teriskoti onkin hyvissä ajoin varustautunut viikkojen ajan erilaisiin suojavarusteisiin.

Teriskodilla suunniteltiin mitä tehdään, kun suojavarusteet eivät riitä kuin sairaaloihin ja ehkäpä terveyskeskuksiin. Löydettiin firma, josta tilattiin suodatinkangasta, joka suodattaa epäpuhtauksia, muun muassa viruksia. Meidän Raija suunnitteli ja ompeli henkilökunnalle ja asukkaille kankaasta hengityssuojaimet, joiden sisään suodatinkangas laitetaan. Tämä on aivan mahtava keksintö, kun olemme tilanteessa, jossa näiden tuotteiden jakelussa on ongelmia.

Koulutuksista on ollut hyötyä, päähämme on jäänyt sana ennakoi, ennakoi ja ennakoi. Näin olemme Teriskodilla ennakoineet asioita hyvissä ajoin, ja mahdollisuuksien mukaan pysytään turvassa. Tämän pelon, ahdistuksen ja epätoivon rinnalla on hienoa huomata, miten meidän yhteisömme vetää yhtä köyttä tätä näkymätöntä vihollista vastaan.

Uskon, että tämä voitetaan, kun jokainen Suomessa asuva huolehtii omasta suojautumisestaan suusuojin, käsinein ja käsihygienialla. Tällä keinoin suojelemme itsemme lisäksi myös toisiamme. Kun tarpeeksi moni suojautuu, koronavirus kukistuu ja voitto on lopulta meidän.

Meidän isoisämme sotilaina ja isoäitimme lottina suojelivat meitä näkyvää ja tiedostettua vihollista vastaan. He urheina ja nuorina kantoivat suurta taakkaa harteillaan tulevien sukupolvien hyväksi. Heidän ansiotaan oli voitto, Suomen itsenäistyminen ja hyvä, arvokas yhteiskunta.

Nyt on meidän vuoromme puolustaa nykyhetken sotilaina ja lottina maatamme tämän päivän näkymätöntä vihollista vastaan. Meidän aikamme on nyt turvata kotimaamme ja varsinkin antaa arvoa ikäihmisille ja riskiryhmässä eläville.

Teriskoti julistaa kilpailun näkymätöntä vihollista vastaan: Suunnitellaan ja viedään suusuojia katukuvaan. Tehdään yhdessä katumuotia, kuljetaan luomuksillamme kaupungilla, kaupoissa ja muissa paikoissa.

Suunnittele suusuojain, ota kuva itsestäsi, poika-/tyttöystävästä, kavereista, perheestäsi tai muista hetkistä suusuojainten kanssa. Parhaasta suusuojaimen kuvasta Teriskoti antaa kahdelle 50 euron lahjakortin. Kilpailu päättyy 4.5.2020. Kuvat voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen kirsi.teriskoti@gmail.com tai viestinä 045 691 0020. Laitetaan hyvä kiertämään ja suojellaan toisiamme.

Kirsi Honkanen

Toiminnanjohtaja

Teriskotisäätiö

Teriskodilla on suunniteltu ja ommeltu henkilökunnalle ja asukkaille hengityssuojaimia.