Kanadan-matka ei antanut mitään uutta akaalaiseen mehiläistarhaukseen – Kuningattaria lennätetään ympäri maata

Viime vuoden syyskuussa järjestettiin mehiläistarhaajien kansainvälinen Apimondia-kongressi Kanadan Montrealissa. Tapahtumaan osallistui tarhaajia ja tutkijoita ympäri maapallon. Suomesta mukana oli noin 30 hengen ryhmä, johon kuului alan ammattilaisia, harrastajia sekä viran puolesta mukaan lähteneitä. Apimondia on mehiläisalan maailmanjärjestö.

Kokous ja näyttelypaikka oli suuri ja hieno Montrealin kongressikeskus. Luentosaleja oli käytössä kolme kappaletta, ja salit olivat käytössä aamusta iltaan. Juhlasali oli näyttelytilana, jossa esittäytyi noin 100 maata ja 250 näytteilleasettajaa.

Salin toisesta päästä löytyi muun muassa hunajanäytteitä ja hunajaviinejä. Kaikki oli tuotu arvosteltavaksi, ja tarkoitus oli saada ne paremmuusjärjestykseen. Tuntui oudolta nähdä pöydillä ja hyllyillä tyhjiä paikkoja. Tuomarit olivat poistaneet niiltä huonolaatuiset tuotteet ja tuote väärennökset.

Varsinainen tarvike- ja työkalunäyttely kattoi koko mehiläisalan laidasta laitaan. Näyttely oli kaikkien aikojen monipuolisin. Siitä huolimatta kohdalleni ei osunut mitään niin uutta ja mullistavaa, että sitä pitäisi heti hankkia. Kotimaan tarvikemyyjiltä saa kaiken mahdollisen.

Matkaamme sisältyi myös kaksi tarhakäyntiä sekä maisemallisia komeuksia ja nähtävyyksiä. Ensimmäisessä tarhapaikassa oli noin 8500 mehiläisyhteiskuntaa. Omistajat ovat ehkä alan ammattilaisia ja hunajan suurtuottajia.

Tarhat sijaitsevat koko Quebecin provinssin alueella. Yritys tuottaa mehiläistuotteita aivan laidasta laitaan. Tuotteista tärkein on hunaja ja seuraavana ovat hunajaviinit ja -siiderit. Yritys työllistää noin 30 henkilöä ympäri vuoden, joten on toiminta hyvinkin laajaa.

Toisessa polvessa oleva luomutila oli meidän seuraava kohteemme, joka sijaitsi myös samalla alueella. Tilalla oli noin 1300 yhteiskuntaa, jotka kaikki olivat melko lähellä pääpaikkaa. Tuotteista tärkein on hunaja ja sen jälkeen kuningattarien kasvatus. Vuodessa tila kasvattaa noin 13 000 kuningatarta, jotka toimitetaan lentokoneella ympäri Kanadaa. Yhdysvaltoihin niitä viedään vain muutamia kappaleita.

Yrittäjäperheen yksi intohimo on jalostaa mehiläispesän kaikki tuotteet mahdollisemman tarkasti. Tilalla on erillinen huonetila ”laboratorio”, jossa tuotteiden valmistus tapahtuu. Tila tuottaa noin 50 eri valmistetta, ravintolisiä sekä kauneudenhoitotuotteita. Tuotteiden markkinointi on helppoa, sillä ne viedään käsistä.

Luomutilalla viinin valmistus tapahtuu luomuna. Yrityksen vävymies on käynyt viininvalmistusopissa Ranskassa. Tuotanto ei vielä ole kovin suurta.

Paluumatkalla pysähdymme pariksi päiväksi Islantiin. Ihmeellistä kyllä, Islannista löytyy mehiläisiä, ja tarhaajia on noin 200. Tarhaus on sijoittunut maan eteläosiin. Islannissa pääsatokasvit ovat voikukka ja apilat. Toisena ihmeenä kerrottakoon, että islantilaiset käyvät ostosmatkoilla Suomessa Ahvenanmaalla. Ostosmatka tehdään kerran vuodessa, ja mukaan lähtee niin mehiläisiä kuin tarvikkeita.

Odotukset matkasta olivat todella korkealla. Etukäteen oli tiedossa, että matkakohteessa sään olomuodot ovat samankaltaisia kuin Suomessa. Kanadassa tällä alueella ovat samat neljä vuodenaikaa. Erojakin löytyy, ja joskus voi tulla lunta jopa kaksi metriä. Myös mehiläiskasveissa on paljonkin samansuuntaista.

Kun lähtee Amerikan suuntaan matkalle, jossa kaikki on suurta ja hienoa, oletuksena on, että sieltä pitäisi löytyä uutta oppia ja välineitä mehiläishoitoon. Mutta ei kyllä oikein löytynyt, mistä ryhmäläiset olivat samaa mieltä.

Yhteenvetona voin sanoa suomalaisen mehiläishoidon olevan hyvinkin korkealla tasolla. Tästä on hyvä jatkaa.

Risto Niilimäki

Akaalainen mehiläistarhaaja

Risto Niilimäki (oik.) osallistui viime syksynä mehiläisalan maailmanjärjestön Apimondian järjestämään kongressiin Kanadassa. Vuonna 2015 Niilimäki esitteli Akaassa itävaltalaisille luomuviljelijöille mehiläistarhauksen saloja.