Välipala on välittämistä, välitä siis enemmän

Oletko koskaan miettinyt, kuinka moni koululainen on viimeisillä tunneilla nälissään? Monissa kouluissa ruokailu on jo ennen kahtatoista, ja koulu loppuu monilla vasta kolmen aikoihin. Miltä tuntuisi, kun sinulla olisi koe viimeisellä tunnilla ja et pystyisi keskittymään, kun sinulla on nälkä?

Kouluissa varsinkin yläasteilla pitäisi välipalaa olla helpommin saatavilla. Monissa kouluissa kyllä on välipala-automaatti, mutta ainakin oman kokemuksen mukaan välipala-automaatti menee helposti rikki, ja sen korjaaminen kestää kauan. Monella oppilaalla on pitkiä päiviä, jolloin viimeisillä tunneilla tulee helposti nälkä, ja koulun jälkeen monet käyvät hakemassa kaupasta karkkia, sipsiä tai muuta, jotka kyllä vievät nälän hetkeksi mutta eivät ihan sillä parhaimmalla tavalla.

Nuorten pitäisi pystyä syömään terveellisesti ja monipuolisesti noin 3–4 tunnin välein, ja koulupäivänä tämä ei aina onnistu. Jos aamupala jää väliin, sitä suuremmalla syyllä koulussa pitäisi saada hyvin syötyä. Lisäksi keskittyminen huononee iltapäivän tunneilla ja oppimistulokset saattavat huonontua, kun on nälkä. Esimerkiksi kokeessa voi saada huonomman numeron, koska aivot eivät toimi ruuan puutteen takia.

Kouluissa pitäisi saada välipalaa helpommin. Koulu voisi vaikka myydä välipalalippuja, joita voisi ostaa parilla eurolla ja joilla voisi “lunastaa” yhden jälkeen koulun ruokalasta sämpylän, banaanin, jogurtin tai muuta. Silloin oppilaat pystyisivät keskittymään paremmin koulun myöhemmilläkin tunneilla, eikä kenenkään tarvitsisi olla nälissään koulussa. Eikö tämä olisikin parempi ratkaisu, kuin epäsäännöllinen syöminen ja nälkä koulussa?

 

Alma Hokkanen

Toijalan yhteiskoulu, 8 D