Sosiaalinen media kasvattaa nuorten ulkonäköpaineita

Kun nuoret näkevät sosiaalisessa mediassa kuten Instagramissa, mainoksissa tai lehtien kansissa samannäköisiä ja -kokoisia, finnittömiä ja kauniita malleja, nuorten itsetunto alkaa kärsiä. Nuoret alkavat miettiä, mikseivät he näytä siltä kuin mallit lehtien kansissa ja Instagram-kuvissa.

Jos nuoret alkavat miettiä ulkonäköänsä liian paljon, niin mikään ei merkitse niin paljon kuin ulkonäkö, ei edes terveys, ja se saattaa johtaa vakaviin mielenterveysongelmiin esimerkiksi anoreksiaan, bulimiaan tai jopa masennukseen.

Nuorilla on usein vääristynyt minäkuva. Oma keho voi tuntua vieraalta ja väärältä. Sosiaalinen media saa nuoret epävarmoiksi omasta ulkonäöstään ja antaa tietyn oletuksen siitä, miltä pitäisi näyttää tai millainen pitäisi olla. Myös tykkäysten määrä sosiaalisessa mediassa voi vaikuttaa omaan itsetuntoon.

Nuoren selaillessa sosiaalista mediaa tai vaikka katsoessa televisiota voi huomaamattakin verrata itseään muihin. Mainoksissa harvoin näkee ihmisiä, jotka ovat ylipainoisia, ihosairauksista kärsiviä tai joiden naamassa on epäpuhtauksia. Myöskään eri ihonvärisiä ei välttämättä näytetä mediassa niin paljon kuin pitäisi.

Mutta nuoret eivät välttämättä ymmärrä, että mallien kuvia ja kehoja voi olla muokattu. Kauneusleikkauksista, täyteaineiden käytöstä ja kuvien muokkaamisesta ei paljoakaan puhuta missään. Tänä päivänä voi olla vaikea erottaa, mikä on oikeaa ja mikä on muokattua. Kaikilla on oikeus olla oma itsensä ja näyttää miltä haluaa, ulkonäköihanteista välittämättä. Älä mieti ulkonäköäsi liikaa.

 

Alina Törmä, 8 E

Toijalan yhteiskoulu