Akaan seurakunnan Viialan kirkko täyttää ensi vuonna 70 vuotta. Lähes kokonaan lahjoitusvaroin rakennetun kirkon juhlamessu on 22. maaliskuuta, mutta seurakuntalaiset haluavat juhlia kirkkoaan koko vuoden. Seurakuntalaisten ideaillassa toivottiin muun muassa konsertteja, juhlaa kirkon pihassa sekä näyttelyitä.
Viialan kirkko on kirjaimellisesti keskellä kylää. Se on ollut vuosikymmenet kyläläisten yhteinen olohuone, jonne on ollut helppo tulla. Kirkossa kaikki ovat tasa-arvoisia, tulivatpa he mistä yhteiskuntaluokasta hyvänsä.
– Onko täällä paikalla joku, joka muistaa kirkon rakentamisen. Ei näytä olevan, mutta olen syksyn aikana tavannut henkilöitä, jotka muistavat. Meillä on muistoja siitä, kun kirkko on täynnä rakkautta ja onnea. On myös muistoja surusta, ikävästä ja kyynelistä. Kaikissa hetkissä Jumala on ollut läsnä. Kristityn elämässä muistot ovat tärkeitä, mutta myös tämä päivä ja tulevaisuus, pohti ideaillan vetänyt pastori Kaisa Karema.
Oma kirkko on tärkeä
Seurakuntasali oli väkeä täynnä ja ideoita lenteli. Seurakuntalaiset haluavat tulla juhalvuoden aikana useasti kirkolle muistelemaan. Nyt paikalla oli kirkossa ripille päässeitä ja siellä vihittyjä. Toivotaan valokuvanäyttelyä ja historiallista hautausmaakierrosta. Suuren suosion saanut Akaan Lux- tapahtuma halutaan uusia. Nuoret haluavat oman messunsa ja avoimia ovia kirkon esittelyineen toivottiin myös.
Kirkossa halutaan olla myös yötä ja siellä halutaan seikkailla. Juhlavuotta halutaan viettää näyttävästi mutta omin voimin. Ovathan Viialasta maailmalle lähteneet sellaisetkin kuuluisuudet kuin Kimmo Pohjonen ja Jarkko Ahola.
– Kun tätä kirkkoa rakennettiin, ei tarvinnut kysyä tehtaiden osakkeenomistajilta, mitä tehdään. Riitti Arvi Kilpisen ja Emil Aaltosen luvat. Tämä on hieno asia. Me kaikki pystymme tekemään kirkollemme hienon yhteisen juhlavuoden, tiivisti ideaillan henkeä kanttori Heikki Ali-Löytty.
Viialan kirkolla on jo juhlavuoden logo. Sen on suunnitellut Vilja Kalliotiura.
Mesenaatit ja mestarit asialla
Viialan kirkon valaisimet ja kattokruunut lahjoitti Viialan viilatehdas ja ne ovat Orno Oy:n tuotantoa. Viialan Nahkatehtaankin omistajan Emil Aaltosen tytär Saimi Mustakallio lahjoitti kirkon alttarivaatetuksen ja Hämeen Perunan perustajan Johan Seppälän tytär Helmi Seppälä lahjoitti Lennard Segerstrålen maalaaman alttaritaulun ”Kristus Viialan katukuvassa”.
Kirkon on suunnitellut arkkitehti Jaakko Tähtinen. Hänen suunnittelemiaan ovat muun muassa Metsäkansan kirkko ja Tampereen jäähalli. Kirkon värisuunnittelusta vastasi professori, taidemaalari Gabriel Engberg. Hän toimi muun muassa Akseli Gallen-Kallelan apulaisena tämän maalatessa Kalevala-freskoja Pariisin maailmannäyttelyyn 1900, Hämeen museon intendenttinä vuosina 1908-1931 ja Tampereen taidemuseon intendenttinä 1930-1953.
Vuonna 1982 Viialan kirkkoon rakennettiin seurakuntasali ja työntekijöiden tiloja. Kirkon urut valmistuivat vuonna 1989 Urkurakentamo Hans Heinrichin rakentamana. Ensimmäiset urut valmisti Kangasalan Urkutehdas.
Valokuvat talteen
Oletko ottanut valokuvia tilaisuuksista Viialan kirkossa? Kenties olet kuvannut kirkon yksityiskohtia sisältä tai ulkoa? Oletko kuvannut kirkossa iloa tai surua? Nyt tarvitaan rippikuvia, hääkuvia, konserttikuvia, aihe voi olla mikä vain. Akaan Seutu kerää kaikenlaisia valokuvia Viialan kirkosta.
Lehti järjestää Viialan kirkosta tai siellä järjestetyistä tapahtumista otettujen valokuvien näyttelyn kirkossa kirkon juhlavuoden aikana. Kuvat taltioidaan lehden käyttöön ja julkaistaan myös verkkolehdessä. Kuvia voi toimittaa sähköpostitse osoitteeseen: juha.kosonen@akaanseutu.fi
Kuvia voi myös tuoda lehden toimitukseen maanantaista keskiviikkoon kello 9-15. Nämäkin kuvat taltioidaan lehden käyttöön, mutta alkuperäiset kuvat jäävät kuvat haltijalle.