Uimahallista ollaan yksimielisiä, Akaa Pointista ei – Näin ehdokkaiden ja äänestäjien näkemykset erosivat Akaan Seudun vaalikoneessa

Vaalikoneen ensimmäinen kysymys kuuluu, onko valtuusto pelkkä kumileimasin, jolla ei ole todellista valtaa.
05.04.2025 08:00

Kuntaliitos jonkin isomman naapurin eli Lempäälän, Valkeakosken tai Hämeenlinnan kanssa ei kiinnosta ehdokkaita eikä yleisöä. Kuvakaappaus Akaan Seudun vaalikoneesta.
Akaan Seudun vaalikone kertoo äänestäjille ehdokkaiden mielipiteistä ja auttaa oman ehdokkaan etsimisessä. Vaalikoneeseen rekisteröityneiden ehdokkaiden ja vaalikonetta käyttäneiden lukijoiden vastauksia vertailemalla näkee, että osasta vaalikoneen kysymyksiä vallitsee yhteisymmärrys ehdokkaiden ja yleisön välillä. Toisissa taas ehdokkaiden ja yleisön välillä vallitsee selvä näkemysero.

Vaalikoneen ensimmäinen kysymys kuuluu, onko valtuusto pelkkä kumileimasin, jolla ei ole todellista valtaa. 94 prosenttia ehdokkaista on vastannut kysymykseen kieltävästi ja vain kuusi prosenttia ehdokkaista on väitteen kanssa samaa mieltä. Yleisön edustajista vähän yli 85 prosenttia on väitteen kanssa eri mieltä ja vajaat 15 prosenttia samaa mieltä.

Seuraavaksi vaalikone kysyy, tulisiko johtavien viranhaltijoiden palkkauksessa siirtyä tulospalkkaukseen. Ehdokkaista vajaa neljännes on tulospalkkauksen puolella ja noin 75 prosenttia sitä vastaan. Yleisön vastauksissa puntit ovat lähes tasan. 49 prosenttia haluaisi tulospalkkauksen käyttöön, 51 prosenttia vastustaa.

Kysymys tuloveroprosentista jakaa ehdokkaan kahteen leiriin. 50 prosentin mielestä Akaan nykyinen tuloveroprosentti 9,90 on liian korkea ja se vähentää kaupungin vetovoimaa muuttajien silmissä. 50 prosenttia ehdokkaista on eri mieltä. Yleisöstä 60 prosenttia pitää tuloveroprosenttia liian korkeana, 40 prosenttia on eri mieltä.

Kaupungin henkilökunnan lomautuksia eivät halua ehdokkaat eikä yleisö. Ehdokkaiden kohdalla jako on selvempi. 20 prosenttia ehdokkaista olisi lomautusten kannalla, 80 prosenttia ei. Yleisöstä 40 prosenttia olisi lomautusten kannalla, 60 prosenttia ei.

Pormestarimallista ei innostuta. Kun vaalikone kysyy, pitäisikö Akaan siirtyä pormestarimalliin, vain kuusi prosenttia ehdokkaista vastaa myöntävästi. Luku on lähes sama yleisön antamissa vastauksissa. Pormestari on valtuutettujen valitsema luottamushenkilö, joka korvaa kaupunginjohtajan ja toimii myös kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Myöskään kuntaliitos jonkin isomman naapurin eli Lempäälän, Valkeakosken tai Hämeenlinnan kanssa ei kiinnosta ehdokkaita eikä yleisöä. Ehdokkaista runsaat viisi prosenttia olisi kuntaliitoksen kannalla. Yleisöstä vajaat 16 prosenttia olisi valmis kuntaliitokseen.

Kun kysymys kuuluu, tulisiko kaupungin myydä omakotitontteja euron neliöhinnalla, jotta kaupunkiin saadaan uusia asukkaita, ovat ehdokkaat ja yleisö erimielisiä. 29 prosenttia ehdokkaista on idean kannalla. Yleisöstä 55 prosenttia kannattaa euron neliöhintaa.

Väitteestä ”Kaupunki ei ole tehnyt riittävästi yritysten houkuttelemiseksi kaupunkiin” on osittain samaa mieltä 53 prosenttia ehdokkaista ja 55 prosenttia yleisöstä.

Akaa Point -yritysalue jakaa ehdokkaat ja yleisön selvästi eri leireihin. Kun kysytään suoraan, onko Akaa Point -yritysalue ollut epäonnistunut investointi, koska se ei ole kiinnostanut yrityksiä toivotulla tavalla, vähän yli 74 prosenttia ehdokkaista vastaa ei. Yleisöstä näin vastaa vain 39 prosenttia.

Kysymyksen koskiessa Tampereen seudun joukkoliikenteeseen liittymistä, ovat ehdokkaat ja yleisö jälleen enemmän yhtä mieltä. Ehdokkaista lähes 81 prosenttia ja yleisöstä 69 prosenttia on liittymisen kannalla.

Uimahallikysymys jatkaa ehdokkaiden ja yleisön yhteisymmärrystä. Molemmissa vastaajaryhmissä hallin rakentamista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan. Ehdokkaista 77 prosenttia vastustaa ajatusta hallin rakentamisesta. Yleisöstä hallin rakentamista vastustaa lähes 68 prosenttia vastaajista.

Molemmat vastaajaryhmät ovat julkisen liikenteen lisäämisen kannalla. Kun kysytään, pitäisikö kaupungin lisätä haja-asutusalueiden julkista liikennettä, jolla pääsee kauppa-asioille ja harrastuksiin, 65 prosenttia ehdokkaista kannattaa ajatusta. Yleisössä luku on vielä hieman korkeampi, noin 67 prosenttia.

Ehdokkaat antavat kaupungin katujen kunnossapidolle heikomman arvosanan kuin yleisö. Kun vaalikone väittää, että kaupungin kadut ovat talvella hyvin hoidettuja, ehdokkaista 41 prosenttia kertoo olevansa osittain eri mieltä ja 37 prosenttia on osittain samaa mieltä. Yleisöstä 39 prosenttia kertoo olevansa väitteen kanssa osittain samaa mieltä, osittain eri mieltä on 33 prosenttia.

Toijalan monitoimihallin peruskorjaamisen kannalla uuden hallin rakentamisen sijaan on 59 prosenttia ehdokkaista. Yleisöstä korjaamisen kannalla on 72 prosenttia vastaajista.

Vaalikoneen väite ”Toijalan ja Viialan asemanseuduilla on turvatonta” jakaa taas ehdokkaiden ja yleisön näkemykset. Ehdokkaista 35 prosenttia on osittain samaa ja 46 prosenttia osittain eri mieltä. Yleisöstä osittain samaa mieltä on 44 ja osittain eri mieltä 36 prosenttia vastaajista.

Niin akaalaiset kuntavaaliehdokkaat kuin yleisökin ovat samaa mieltä siitä, että Akaan kehittäminen ei ole keskittynyt liiaksi Toijalaan. Ehdokkaista 72 ja yleisöstä 59 prosenttia on sitä mieltä, että näin ei ole käynyt.

Kun vaalikone kysyy, pitäisikö kaupungin tilat antaa maksutta käyttöön yhdistyksille, koska ne tekevät tärkeää työtä kaupunkilaisten hyväksi, jakaantuvat ehdokkaiden näkemykset liki tasan. Noin 48 prosenttia ehdokkaista olisi valmis antamaan tilat käyttöön maksutta. Yleisöstä tähän olisi valmis lähes 64 prosenttia vastaajista.

Kun vaalikone väittää, että Akaassa on suvaitsevainen ilmapiiri seksuaalivähemmistöjä kohtaan, on 46 prosenttia ehdokkaista osittain samaa mieltä ja 27 prosenttia osittain eri mieltä. Yleisön joukossa vastaavat luvut ovat 55 ja 21 prosenttia.

Pienten päiväkotien säilyttämisen kannalla ovat niin ehdokkaat kuin yleisökin. Ehdokkaista lähes 89 prosenttia ja yleisöstä 87 prosenttia kertoo olevansa sitä mieltä, että pienet päiväkodit tulee säilyttää.

Kysymykseen pitäisikö kaupungin tukea lapsiperheitä taloudellisesti maksamalla kotihoidon tuen kuntalisää vastasi myöntävästi lähes 59 prosenttia ehdokkaista. Yleisöstä samaa mieltä on 56 prosenttia vastaajista.

Päätös rakentaa Toijalaan yhtenäiskoulu jakaa yleisön mielipiteitä enemmän kuin vaalikoneen kysymykset pääosin. Väitteestä ”Päätös rakentaa Toijalaan yhtenäiskoulu oli oikea” kertoo olevansa täysin eri mieltä 7 prosenttia yleisön edustajista. Ehdokkaista näin vastaa vain 0,9 prosenttia. 44 prosenttia ehdokkaista kertoi olevansa väitteestä osittain samaa mieltä. 38 prosenttia oli täysin samaa mieltä. Yleisöstä osittain samaa mieltä väitteen kanssa oli 46 prosenttia ja täysin samaa mieltä 34 prosenttia vastaajista.

Akaan lukion säilyttämisen kannalla ovat niin ehdokkaat kuin yleisökin. Vaalikoneen viimeiseen kysymykseen ”Tuleeko Akaan lukio säilyttää, vaikka oppilasmäärä laskisi” vastasi myöntävästi yli 90 prosenttia ehdokkaista. Yleisön parissa kannatus ei ole aivan yhtä vankkumatonta, mutta kysymykseen vastasi kuitenkin myöntävästi yli 86 prosenttia vastaajista.