Suomen yhäti kasvaneen kansanterveydellisen ongelman ollessa yksinäisyys kysyn, onko meillä varaa näin rajuihin uudistuksiin? Yksinäisyys aiheuttaa neurobiologien havaintojen mukaan elimistöön saman reaktion kuin fyysinen kipu. Äärimmillään yksinäisyys muuttaa biologista toimintaa ja jopa elimistön rakenteita, jonka seurauksena voi esiintyä sydän- ja verisuonitauteja, muistisairautta, syöpää ja luonnollisesti masennusta.
Jos lähdemme karsimaan minkä tahansa ikäluokan ihmiseltä sosiaali- ja terveyspalveluissa sen viikon, tai kuukauden mahdollisesti ainoan ihmiskontaktin, voivat seuraukset olla lopulta kalliimmat kuin sen hetkinen säästö.
Terapeuttina usein kiitän nuorta asiakasta siitä, että hän saapui livetapaamiselle etäkontaktin sijaan. Perustelen, että me ihmiset tuotamme proteiineja livevuorovaikutuksessa. Pelkästään livekontakti ilman sanoja on tervehdyttävämpää kuin somessa scrollaaminen tsemppaavien aforismien parissa, yksin.
Siksi toivon, että tulevat päättäjät kehittäessään digipalveluita, ottavat huomioon nämä tieteelliset tosiasiat. Tarjotaan edelleen digipalveluita henkilöille, joiden elämä on täyteläistä, ja joille nopea etäkontakti on toimiva ratkaisu. Ei kuitenkaan lopeteta vanhusten päivätoimintaa, ei vähennetä neuvolatapaamisia, eikä siirretä nuorisoa nopean kontaktin digimaailmaan hoidettavaksi. Pirha voisi mielestäni rohkeammin myös ottaa tuleviin suunnitelmiin mukaan kolmannen sektorin
auttavat kädet: seurakunnat, yhdistykset ja pk-yritykset. Tällaisilla ratkaisuilla saataisiin jatkoorganisaatioita toteuttamaan monipuolinen palvelumalli kustannustehokkaasti.
Ihminen tarvitsee toista ihmistä ja nimenomaan luonnollisesta vuorovaikutuksesta on tämän ajan ihmisellä huutava pula!
Sirpa Laitinen
aluevaaliehdokas (kd), Lempäälä