Toijalan Näyttämöllä valmistaudutaan keväällä esitettävään rahanpesukomediaan – ’’Mitä muuta sitä tekisi, jos ei olisi täällä’’

Mokan sattuessa lavalla vastanäyttelijän tärkeä tehtävä on osata pelastaa tilanne.
14.01.2025 12:00

Anne Nuotio (vas.), Sanna Haapaniemi, Jenni Karén ja Jari Kangas Täältä Pesee! -näytelmän harjoituksista. Kaikille teatteri on rakas harrastus, johon riennetään töiden jälkeen usean kerran viikossa. Kuva: Niko Kettunen
Sama lause tulee kuin yhdestä suusta kaikilta Toijalan Näyttämön harjoituksiin kokoontuneilta: ihmiset ovat teatteriharrastuksessa parasta antia. Harrastus perustuu täysin vapaaehtoisuuteen, joten kaikki näyttelijät, puvustajat, lavastajat ja muu työryhmä tulevat omien päivätöidensä jälkeen tekemään yhdessä teatteria.

– Täältä on löytynyt aivan kuin uusi perhe, viime talvesta asti mukana ollut Jari Kangas toteaa.

Teatteriharrastuksen kulmakivenä pidetään myös uusien ihmissuhteiden solmimista. Kaikki tukevat toisiaan harrastuksessa ja tuovat oman työpanoksensa mukanaan. Ystävyyssuhteen myötä luottamus on tärkeää näyttelijöiden välillä. Mokan sattuessa lavalla vastanäyttelijän tärkeä tehtävä on osata pelastaa tilanne.

– Olen miettinyt, että jos menisi vaikka kerran viikossa Työväenopistolle maalamaan tauluja, niin tässä harrastuksessa on paljon helpompi päästä lähelle ihmisiä ja ystävystyä syvällisellä tasolla, Jenni Karén pohtii.

Jari Kangas ja Jenni Karén harjoittelevat näytelmän kohtausta. Kangas näyttelee tilitoimiston johtajaa ja Karén puolestaan hänen sihteeriään. Kuva: Niko Kettunen
Teatteri on myös harrastus, jossa pitää sovittaa muu vapaa-aika sekä työ yhteen. Se ei ole aina helppoa ja vaatii harrastajilta paljon sitoutumista. Uutta näytelmää harrastetaan usein kolme kertaa viikossa ja ensi-illan lähestyessä tahti kiihtyy entisestään.

Harrastajateatteri vaatii työmäärällisesti jopa yhtä paljon kuin ammattiteatteri. Harjoitusajakohdat ajoittuvat usein kuitenkin pidemmälle aikavälille iltoihin ja viikonloppuihin.

– Työvuoroja pitää säätää myös sen mukaan, että pääsee harrastamaan. Onneksi saadaan ajoissa harjoitusaikataulut, niin ne voi antaa pomolle sitten eteenpäin, Anne Nuotio naurahtaa.

Ohjaaja Rauli Jokelin (kesk.) ohjeistaa Jari Kangasta ja Jenni Karénia Täältä pesee! -näytelmän harjoituksissa. Jokelin on ohjannut jo neljä näytelmää Toijalan Näyttämölle. Kuva: Niko Kettunen
Näytelmässä mukana oleminen tarkoittaa usein myös sitä, että muuta vapaa-aikaa ei pahemmin töiden lisäksi ole.

– Mitä sitä oikein tekisi kaikella vapaa-ajalla, jos ei olisi täällä. Olisi liikaa vapaata ja joutuisi lähtemään salille. Aikuisten kanssa leikkiminen on myös paljon kivempaa, kun lasten kanssa leikkiminen, koska aikuiset leikkivät enemmän mukana, pian kymmenen vuotta Toijalan Näyttämöllä mukana ollut Sanna Haapaniemi myöntää.

– Jos vertaan että kävisin salilla tai somettaisin, niin kyllä tästä paljon enemmän itselle jää käteen, Karén komppaa.

Sanna Haapaniemi ja Jari Kangas näyttelevät pariskuntaa Täältä pesee! – rahapesukomediassa. – Roolihahmoni Rouva Kosola pyörähtää ja jättää peräänsä kaaoksen. Tykkään pyörähtää nopeasti itsekin joka paikassa, Haapaniemi naurahtaa. Kuva: Niko Kettunen
Toijalan Näyttämön puheenjohtajan Jaana Saarelan mukaan teatteritoimintaan kaivataan mukaan uusiakin tulokkaita. Kevään tulevassa näytelmässä on vain seitsemän roolia, mutta useisiin näytelmiin kaivataan paljon enemmän näyttelijöitä. Toisinaan näyttelijöitä joudutaan etsimään oman teatterin ulkopuolelta, jotta saadaan rooleihin sopivat henkilöt. Näyttelijöitä on metsästetty rooleihin jopa Tampereelta tai Hämeenlinnasta asti. Saarela on hakenut näyttelijöitä myös lehti-ilmoituksien sekä TikTok-videoiden avulla. Kaksi näyttelijää on löytynyt myös improkursseilta.

– On tärkeää, että roolissa on sen tyyppinen ihminen, kun siihen tarvitaan. On kamalaa katsoa esitystä, jossa ei ole rooliin sopivaa näyttelijää. Vaikka tämä on harrastajateatteri, niin haluan tehdä tätä ammattimaisesti, Saarela sanoo.

Jos kaikille ei ole tarjota roolia, niin harrastajille etsitään muita työtehtäviä. Työpanosta tarvitaan esimerkiksi kahviossa ja lipunmyynnissä. Teatterissa tarvitaan erilaisia osaajia myös, esimerkiksi valo ja äänipuolelle.

– Yhtä ei ole ilman toista, ilman lavastajia ja puvustajia ei saataisi näytelmää valmiiksi. Näyttelijöillä ei ole esityksen lisäksi aikaa muihin työtehtäviin, Saarela sanoo.

Ensi keväänä Toijalan näyttämöllä esitetään Rauli Jokelinin ohjaama ja käsikirjoittama Täältä pesee! -rahanpesukomedia. Näytelmän toisen pääroolin esittää Jari Kangas, jonka roolihahmo johtaja Kosola on ajautunut rahanpesuun ja koittaa päästä rehellisen ihmisen maineeseen, mutta onnistuu sotkemaan syyttömät alaisetkin likaiseen rahanpesuun.  Pimeän rahan jemmailu ja hätävalheet kasvavat hullunmyllyksi, josta on pakko selvitä tai linnatuomio uhkaa.

Näytelmä on herättänyt kiinnostusta jo etukäteen. Toijalan Näyttämö on tehnyt ennätyksen myymällä jo 17 ryhmävarausta ennakkoon.

– Tätä näytelmää on ollut helppo myydä, kun siinä on sen verran mielenkiintoinen juoni, joten se on saanut ihmiset kiinnostumaan. Olemme huomanneet, että huumorinäytelmiä toivotaan eniten, joten haluamme vastata yleisön toiveeseen.

Ensimmäiset harjoitukset aloitettiin jo syyskuun lopulla. Ensi-ilta koittaa 22. helmikuuta.

– Meillä on täällä todella hyvä porukka tekemässä tätä näytelmää ja arvostan hirveästi tätä porukkaa, jotka haluavat tulla tänne oma työnsä jälkeen. Kaikki ovat sydämellä mukana, hehkuttaa 50-vuotiasta taiteilijajuhlaansa viettävä ammattiohjaaja Rauli Jokelin.

Työryhmä odottaa innolla jo näytelmäkauden alkua ja se esittämistä yleisölle. Näyttelijän paras palkinto on yleisöltä saadut reaktiot.

– Yleisö kuljettaa sitä flowta. Onnistunut näytelmä antaa sellaisen voittajafiiliksen, jota ei saa mistään muualta, Karén toteaa.