Jouluna kolme ylivoimaista suosikkikukkaa – varo yleisiä hoitovirheitä

Kokeneen kauppapuutarhurin vinkeillä saat joulukukat kukoistamaan kauan.
05.12.2024 15:00

Joulun aikaa juhlitaan perinteisesti myös kukin. Suosikkikukat pitävät pintansa vuodesta toiseen. Kauppapuutarhaliiton tilastojen mukaan nämä kolme ylivoimaista suosikkia ovat joulutähti, hyasintti ja ritarinkukka eli amaryllis.

Lukumääräisesti voimakastuoksuista hyasinttia ostetaan suomalaiskoteihin eniten, noin 2,5 miljoonaa kappaletta vuosittain. Näyttäviä joulutähtiä niitäkin myydään noin 1,5 miljoonaa kappaletta. Komean vartensa päässä kurottelevia amarylliksiä niitäkin käy kaupaksi noin 900 000 kappaletta.

Muita joulun ajan suosikkikukkia ovat muun muassa atsaleat, jouluruusut, tulilatvat, syklaamit ja erilaiset havut. Kevätkukkana enemmän pidetty tulppaani on suosittu myös jouluna.

Vanha perinne jouluksi on kasvattaa niin ikään kevätkukkana tunnettu kielo juurakosta joulupöytää koristamaan. Nyt juurakkojen talteenotto alkaa olla myöhäistä, mutta ehkä ensi jouluna voit kokeilla myös kielon juurakoiden kaivamista sisälle kasvamaan. Juurakoiden talteen otto onnistuu hyvin vielä marraskuussa, kun juurakko on ehtinyt kunnolla tuleentua.

Joulukielon kasvattamiseen suositellaan jalokieloja. Luonnonkielot ovat herkempiä ja niiden keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Kielojuurakoiden keruuseen ei jokaisenoikeus anna lupaa.

Näin hoidat yleisimmät joulukukat

Kuinka varmistaa, että joulun kukat kestävät kauan ja ovat näyttävimmillään juhlan aikaan? Joulukukkia kasvattava kauppapuutarhuri Klaus Mäkelä Mäkelän kauppapuutarhasta antaa hoitovinkit yleisimmän joulukukkatrion hoitoon.
Suomessa ostetaan vuosittain noin 1,5 miljoonaa joulutähteä. Kuva: Kauppapuutarhaliitto
Joulutähti: Joulutähden yleisin hoitovirhe tehdään ennen kuin se tuodaan kotiin asti. Komea joulutähti on erittäin kylmänarka, minkä vuoksi sitä ei voi kuljettaa pitkään pakkasessa ja talviselle automatkallekin se kannattaa suojata hyvin.

Joulutähti viihtyy parhaiten noin 18–19 celsiusasteen huoneenlämmössä, mutta ei se loukkaannu yleisesti hieman lämpimämmissäkään tiloissa. Tärkeämpää on, ettei se saa kylmää, eikä sen säilytystila ole vetoinenkaan.

Oikein hoidettuna joulutähti on joulun suosikkikukista pitkäikäisin. Sen voi hankkia hyvissä ajoin ennen joulua ja se voi hyvin kukkia tammi-helmikuulle. Joulutähteä kannattaa kastella vain maltillisesti. Kun lehti alkaa hiukan nuupahtaa, on hyvä aika antaa kukalle lisää vettä.

– Hyvä mittari on kokeilla ruukun painoa. Jos ruukku alkaa käydä aivan kevyeksi, on korkea aika antaa lisää vettä, mutta kohtuudella, Klaus Mäkelä sanoo.

– Mullan pintakaan ei saisi käydä aivan kuivaksi, sen olisi hyvä olla hieman kostea.

Hyasintteja ostetaan joka joulu noin 2,5 miljoonaa kappaletta. Siniset ja punaiset tuoksuvat voimakkaimmin, valkoiset ovat miedomman tuoksuisia. Kuva: Kauppapuutarhaliitto
Hyasintti: Hyasintit eivät ole yhtä kylmänarkoja kuin joulutähti. Ne kestävät jopa pienen pakkasen, joten ne on helppoja kuljetettavia talvellakin.

– Hyasintti on siitä helppo, että ei se siitä suutu, jos hetkeksi joutuu käymään kylmässä.

Myös hyasintti kukoistaa maltillisella kastelulla. Se imee kaiken veden ja venyy sekä kukkii nopeasti, mikäli se saa enemmän vettä kuin tarvitsee. Kastelutiheys riippuu huoneen lämpötilasta, mutta lorauksen vettä voi antaa 1–2 päivän välein.

Näyttävä amaryllis, eli ritarinkukka kurottautuu joulupöydän kruunuksi pitkällä varrellaan. Kuva: Kauppapuutarhaliitto

Ritarinkukka eli amaryllis: Amaryllis on hoidettavuudeltaan hyvin samanlainen kuin hyasintti. Liika kastelu saa sen varren venymään nopeasti turhankin pitkäksi. Nopeasti kasvanut pitkä varsi taittuu, kun sen päähän puhkeaa suuri, komea kukka.

– Lajikkeissakin on eroja, nykyisin on maltillisemmin vartta kasvattavia ritarinkukkiakin. Oleellisinta on, että vettä antaa kohtuullisesti. Kukkaa voi kastella joka päivä tai joka toinen päivä, mutta vähän kerrallaan.

Suosikkikolmikon lisäksi Klaus Mäkelä muistuttaa vielä neljännestä perinteisestä joulukukasta, atsaleasta. Se on myös helppohoitoinen ja joulukukkien janoisin tapaus.

– Atsalea vaatii kastelua päivittäin. Viikko ilman vettä tappaa atsalean varmasti.

Yhteistä joulukukkien hoidossa on välttää ylikastelun virhe. Jatkuvasti vedessä lilluvat juuret voivat tukehtua. Ylikastellun kukan lehdet alkavat lupsottaa. Jos lehdet eivät voi hyvin, kannattaa katsoa, onko kasvi saanut vettä liikaa vai kärsiikö se kuivuudesta.