Halvan sähkösopimuksen löytäminen on nyt entistäkin tärkeämpää, kun yleiseen taloustilanteeseen liittyy paljon epävarmuuksia. Kuluttajilla on nykyisin useita keinoja löytää edullisia sähkösopimuksia ja varsinkin internetpalvelut ovat tehneet sopimusten kilpailuttamisesta helppoa.
Kuluttajan ei kannatakaan jäädä vain odottamaan sähkötarjouksia eri sähköyhtiöiltä, vaan etsiä halvin sähkö itse.
Halvin sähkö löytyy kilpailuttamalla sähkösopimukset netissä
Sähkön hinnat ovat puhuttaneet viime vuosina, ja kritiikkiä on saanut varsinkin sähkönsiirron hinta. Positiivista on kuitenkin se, että sähkösopimusten vertailu ja kilpailuttaminen ovat nykyisin internetpalveluiden ansiosta helpompaa kuin aiemmin. Halvin sähkösopimus on mahdollista löytää, kun tietää oman sähkön kulutuksensa suunnilleen ja ottaa huomioon kiinteähintaisten sopimusten lisäksi myös pörssisähkön, pakettisähkön ja hybridisopimukset.
Kilpailuttaminen on tehty netissä hyvin helpoksi, joten käytännössä kuka tahansa pystyy vertailemaan tarjolla olevat sähkösopimukset tietokoneellaan tai puhelimellaan. Halvin sähkösopimus riippuu kilowattituntihinnan lisäksi myös sopimuksen perusmaksusta sekä sopimuksen tyypistä ja kestosta. Sähkösopimusten kilpailuttamiseen erikoistunut sivusto ottaa kaikki nämä tekijät huomioon ja tarjoaa tiedot selkeässä muodossa.
Yksi vertailusivustojen tarjoamista eduista onkin, että tiedot esitellään hyvin selkeästi sekä ytimekkäästi ja turha tieto on karsittu pois. Vertailusivuston käyttäminen on kuluttajalle ilmaista, joten sähkösopimusten kilpailutuksen voi tehdä ilman riskiä tai sitoutumista mihinkään tarjoukseen.
Uutisista voi saada vihiä hinnan muutoksista
Seuraamalla aktiivisesti uutisia sähkön hintakehityksestä, voi saada arvokasta tietoa siitä, mihin suuntaan hinnat ovat tulevaisuudessa kehittymässä. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun on ottamassa uutta sähkösopimusta, sillä sähkön hinnan ennustaminen auttaa valitsemaan itselle sopivimman vaihtoehdon.
Sähkön hinnat määräytyvät pääasiassa kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos sähköä on markkinoilla vähän, hinnat voivat nousta, ja vastaavasti ylitarjonta voi johtaa hintojen laskuun. Esimerkiksi Suomessa Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käyttöönotto on tuonut lisää sähköä markkinoille, mutta toisaalta esimerkiksi ydinvoimaloiden huoltotyöt vähentävät tilapäisesti sähkön tuotantoa.
Nordpool-sähköpörssi vaikuttaa myös siihen, mihin hintaan suomalaiset saavat sähköä pohjoismaisilta markkinoilta. Nordpoolin hintakehitystä seuraamalla voi saada osviittaa sähkön hintojen vaihteluista. Myös kansainväliset tapahtumat, kuten Venäjän energian tuonnin loppuminen, ovat vaikuttaneet energiakustannuksiin.
Haminaan pystytetty uusi LNG-terminaali varmistaa osaltaan sähkön saamista Suomessa ja vähentää siten hintaan kohdistuvaa painetta.
Kun seuraa sähkön hintakehitystä uutisista, voi hyödyntää saatua tietoa päätöksenteossa esimerkiksi siinä, milloin kannattaa solmia uusi sähkösopimus ja minkälainen sopimus kannattaa valita. Jos hintojen ennustetaan nousevan, kiinteähintainen sopimus saattaa olla järkevä valinta. Jos taas hintoihin odotetaan laskua, voi toistaiseksi voimassa oleva sopimus olla järkevä valinta.
Sähkön siirtohintaa on vaikea päästä pakoon
Sähkön siirtohinta muodostaa merkittävän osan suomalaisten sähkölaskuista, sillä se kattaa sähkön kuljetuksen voimalaitoksesta kotitalouksiin ja yrityksiin. Vaikka sähköenergian voi kilpailuttaa valitsemalla edullisimman sähköntoimittajan, sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa, koska siirtoyhtiöt toimivat alueellisilla monopoleilla.
Sähkönsiirrosta vastaava Caruna on saanut osakseen paljon kritiikkiä siirtohintojen korotuksista. Siirtohinta sisältää verkon ylläpito- ja kehityskustannukset.
Vaikka kotitaloudessa olisi omat aurinkopaneelit, jotka tuottavat osan tai kaiken tarvittavan sähkön, siirtohinta voi silti tulla maksettavaksi, jos talous on kytketty sähköverkkoon ja ostaa sieltä sähköä. Paneeleilla tuotetusta sähköstä ei kuitenkaan makseta sähköenergian osuutta. Jos aurinkopaneelit tuottavat enemmän sähköä kuin taloudessa kulutetaan, ylijäämä voidaan myydä takaisin sähköverkkoon, mikä voi myös tuoda säästöjä sähkölaskussa.
Tehokkaita keinoja säästää sähkön kulutuksessa
Halpa sähkösopimus tuo säästöjä sähkölaskuun ja tämän lisäksi laskun suuruuteen voi vaikuttaa myös vähentämällä sähkön kulutusta. On hyvä panostaa energiatehokkaisiin laitteisiin, kuten LED-valoihin ja A+++ -energialuokan kodinkoneisiin. Näiden käyttö vähentää sähkönkäyttöä merkittävästi varsinkin suurissa perheissä.
Lämmityksen optimointi on myös oleellista. Jo yhden asteen laskeminen talvisin voi näkyä merkittävästi sähkölaskussa. Ilmalämpöpumppu voi myös tuoda säästöjä lämmityskuluihin.
Jos budjetti antaa periksi, voi harkita myös aurinkopaneelien asentamista. Aurinkopaneelit voivat maksaa itsensä takaisin nopeasti, jos sähkön hinnat nousevat. Tämä riippuu kuitenkin myös muista tekijöistä, kuten alkuinvestoinnin suuruudesta ja paneelien tehokkuudesta.
Yhteenveto
Sähkösopimusten kilpailuttaminen on nykyisin helpompaa kuin koskaan, ja netissä toimivat vertailupalvelut auttavat kuluttajia löytämään itselleen edullisimman vaihtoehdon. Näillä vertailusivustoilla voi tarkastella eri sähkösopimustyyppejä, kuten kiinteähintaisia ja pörssisähkösopimuksia, jotka tarjoavat erilaisia ratkaisuja kulutustarpeiden mukaan.
Aktiivinen uutisten seuraaminen voi myös auttaa hahmottamaan hintakehitystä ja ajoittamaan sopimuksen tekemisen edullisesti, mikä on erityisen hyödyllistä markkinoiden hintavaihteluiden ennakoimisessa.
Sähkön siirtohinta pysyy muuttumattomana riippumatta sähkösopimuksen valinnasta, sillä siirtohintoja hallinnoivat alueelliset monopoliyhtiöt. Siirtohintojen korotukset ovat herättäneet kritiikkiä, mutta kuluttajat voivat vaikuttaa sähkölaskuunsa vähentämällä sähkön kulutusta ja parantamalla energiatehokkuutta kotona.