Muistatko sokerinpalan ja polion?

Vuonna 1985 poliorokote annettiin sokeripalaan imeytettynä. Kuva: Tarja Antola
Vuosi 1985 muistetaan muustakin kuin musikaalinäytelmästä Vuonna 1985, joka kertoi tuon ajan manserockista. Se on vuosi, jolloin Suomessa ryhdyttiin torjumaan esiintynyttä poliosairautta. Edellisenä vuonna oli eteläsuomalaisessa lapsessa todettu polio, ja muutama muukin tapaus nousi esiin. Käynnistyi kaikkia kansalaisia koskeva rokotusohjelma. Siinä rokote annettiin sokerinpalaan imeytettynä.

Varttuneemmat lukijat varmastikin muistavat, missä he sokerinpalansa nauttivat. Polion torjunnassa tärkeintä on hyvä rokotuskattavuus. Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa poliorokote kuuluu niin sanottuun viitosrokotteeseen (DTaP-IPV.Hib), joka annetaan 3, 5 ja 12 kuukauden ikäisille. Rokotukset annetaan yleensä lastenneuvolan käyntien yhteydessä. Tehosterokotteet annetaan neljän ja 14–15 vuoden iässä sekä armeijassa.

Maailmassa on kaksi maata, joissa villiä poliovirusta on vuosia esiintynyt endeemisenä eli kotoperäisenä: Pakistan ja Afganistan. Myös Nigeriassa villiä poliovirusta havaittiin taas vuonna 2016. Vuonna 2013 todettiin Syyriassa Pakistanista lähtöisin olevan villin polioviruksen aiheuttama epidemia, joka levisi myös Irakiin. Valitettavasti Gazan alueella on ollut ilmaantumisia viime aikaisten tapahtumien seurauksena.

Maailmanlaajuisen Rotary-järjestön kaikkien aikojen suurin avustusohjelma PolioPlus käynnistyi vuonna 1985. Vuodesta 1988 lähtien Rotary International on tehnyt yhteistyötä Maailman terveysjärjestön (WHO), Yhdistyneiden kansakuntien lastenavun rahaston (UNICEF) ja USA:n terveysviraston (CDC) sekä useiden muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa tavoitteenaan poistaa lopullisesti polio maailmasta. Ohjelma on vuoteen 2022 mennessä onnistunut ehkäisemään 99,9 prosenttia maailman poliotapauksista. Työ jatkuu vielä joitakin vuosia, kunnes koko maailmassa on saavutettu kolme peräkkäistä poliovapaata vuotta. Polion hävittäminen on julistettu WHO:n ykkösprioriteetiksi.

Yksittäisistä lahjoittajista suurin on Bill ja Melinda Gatesin säätiö, joka on useita kertoja haastanut rotareita uusiin lahjoituksiin. Vuoden 2017–2023 haasteessaan säätiö on luvannut kolminkertaistaa rotarien lahjoitukset aina 50 miljoonaan Yhdysvaltain dollariin asti vuosittain.

Hankkeen aikana

– 2,5 miljardia lasta on saanut rokotesuojan poliota vastaan.

– polio olisi halvaannuttanut 20 miljoonaa ihmistä vuoden 1988 jälkeen.

– 1,5 miljoonaa ihmistä olisi kuollut polioon.

– rokotuskampanja on parantanut lasten terveydenhoitoa laajemminkin, esimerkiksi vitamiinipuutoksiin ja tuhkarokkoon on kyetty puuttumaan nopeammin.

–  koronapandemian aikana rokotusverkosto oli valmiina jakamaan koronarokotuksia.

Lokakuun 24. pnä vietetään Maailman poliopäivää. PolioPlus-ohjelman kautta rotarit rahoittavat rokotteiden hankintaa, niiden asianmukaista kuljetusta ja käytön opastusta sekä viruksen esiintymistä kartoittavaa seurantaa. Useat rotarit osallistuvat myös itse kansallisiin rokotustapahtumiin.

Jukka Turunen

Akaan Rotaryklubi ry