Elinvoimalautakunta kannattaa vesiskoottereiden ja yli viisihevosvoimaisten moottoreiden kieltoa Iso-Arajärvelle

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on pyytänyt Akaan kaupungilta lausuntoa Iso-Arajärven ranta-asukkaiden tekemästä esityksestä liittyen vesiskootterikiellon ja yli viisihevosvoimaisten moottorikäyttöisten vesikulkuneuvojen kiellon määräämisestä Iso-Arajärvelle.

Iso-Arajärvi sijaitsee osin Akaan kaupungin alueella. Karttakuva: Traficom.
Järvi sijaitsee pääasiassa Vesilahden kunnan alueella, mutta kaakon suunnasta 1,76 neliökilometrin kokoisen erämaajärven alue kuuluu Akaan kaupunkiin.

Esitetyn rajoituksen ja kiellon perusteena on vesiliikenteen turvallisuuden parantaminen ja luonnonsuojelu järvellä. Esityksen mukaan vesiskootterit ja isot moottoriveneet ovat aiheuttaneet olennaista meluhaittaa luonnolle sekä veneiden kova vauhti on aiheuttanut vaaratilanteita muille vesillä liikkujille.

Kaupunkikehitysjohtaja Lasse Silván esitti elinvoimalautakunnalle tiistaina 27. elokuuta, että lautakunta päättäisi ehdottaa kaupunginhallitukselle, että Akaan kaupunki pitää esitettyä vesiskoottereiden ja yli viiden hevosvoiman moottorikäyttöisten vesikulkuneuvojen kieltämisestä Iso-Arajärvellä perusteltuna. Iso-Arajärvi on kooltaan pieni järvi, jonka rannoilla on vapaa-ajan asutusta. Näin ollen vesiliikenne järvellä on vapaa-ajanviettoon liittyvää eikä asetettava kielto aiheuta kohtuutonta haittaa järvellä liikkuville ja että Iso-Arajärven vedenlaadun turvaaminen, kala- ja rapukannan kehittyminen sekä vesilintujen elinympäristön turvaaminen on hyviä ja riittäviä perusteita kiellon asettamiselle. Lautakunta hyväksyi Silvánin esityksen.