Lintuinfluenssarokotukset käynnistyvät Pirkanmaalla heinäkuussa – Katso, kuulutko sinä ryhmään, jolle rokotetta tarjotaan

Lintuinfluenssarokotuksia aletaan antaa Pirkanmaalla heinäkuussa. Pirkanmaan hyvinvointialue kertoo, että lintuinfluenssarokotetta tarjotaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Ruokaviraston suositusten mukaisesti niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta.

Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella. Akaassa ja Urjalassa ajan voi varata arkisin kello 12–13 soittamalla numeroon 040 335 3123. Rokotuspaikka on Akaan hyvinvointikeskus.

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi kuitenkin olla pidempikin, mutta jälkimmäinen rokote pitää kuitenkin antaa viimeistään syyskuussa.

Lintuinfluenssarokotuksilla pyritään suojaamaan lintuinfluenssan tartuntariskissä olevia vakavalta taudilta. Lisäksi THL:n mukaan tavoitteena on estää tilanne, jossa lintuinfluenssavirus tarttuisi ihmiseen samaan aikaan kausi-influenssaviruksen kanssa, mikä voisi mahdollistaa uuden virustyypin synnyn, Pirkanmaan hyvinvointialue kertoo tiedotteessaan.

Lintuinfluenssarokotetta tarjotaan seuraaville ryhmille: 

– turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa olevat henkilöt

– siipikarjan parissa työskentelevät, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan, pois lukien teurastamoiden työntekijät

– sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuvat henkilöt, kuten eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät

– lintujen rengastajat

– luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa työskentelevät

– kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijät

– virkaeläinlääkärit

– laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä

– epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.