Seurakunta asetti tilojaan käyttökieltoon Viialassa

Viialan seurakuntatalossa tehtiin kuntotutkimus viime vuoden puolella. Kuva: Tarja Antola

Akaan seurakunta on asettanut Viialan kirkon yhteydessä sijaitsevan seurakuntatalon tiloja käyttökieltoon. Hallintojohtaja Joonas Juntunen kertoo, että käyttökielto koskee 1950-luvulla rakennettua alakertaa, jossa sijaitsee kokoustila Roosan kammari sekä toimistotiloja ja hautausmaahenkilökunnan puku- ja pesuhuonetiloja.

Juntusen mukaan suurimmat ongelmat koskevat Roosan kammaria. Muun muassa sen seinärakenteissa löytyi kuntotutkimuksessa mikrobikasvustoa. Vuonna 1950 valmistuneessa kirkossa ja 1980-luvulla rakennetussa laajennusosassa ei Juntusen mukaan ole akuutteja ongelmia.

1980-luvun siivessä on muun muassa toimistotiloja, päiväkerhotila ja seurakuntasali.

Kuntotutkimuksen tulokset yllättivät

Seurakunta teetti viime vuonna Viialan seurakuntatalossa laajan kuntotutkimuksen taustatiedoksi muuta päätöksentekoa varten. Rakennuksen peruskorjausta hallinnon ja työntekijöiden työtiloiksi on pidetty yhtenä vaihtoehtona, jos seurakunta luopuu Toijalan seurakuntatalosta.

– Kuntotutkimusta ei tehty sen takia, että tiloissa olisi oireiltu, vaan muun päätöksenteon tueksi. Löydökset tulivat täytenä yllätyksenä, mutta kun ne löydettiin, niihin reagoitiin heti, Juntunen kertoo.

Juntunen toteaa, että seurakunta päätti käyttökiellosta itse, eikä se ole ulkopuolisen viranomaistahon määräämä.

– Olemme ennakoivasti pistäneet tilat kiinni. Kun meillä on muitakin tiloja, miksi olla siellä, jos siellä vähänkin on jotain.

Kustannusarvio kahdella vaihtoehdolla

Viialan seurakuntatalon tilanne toi Juntusen mukaan uusia haasteita päätöksentekoon, kun Toijalan seurakuntatalon toiminnoille etsitään korvaavia tiloja. Viialan seurakuntatalon korjauksista tehdään tällä hetkellä kustannuslaskentaa kahdella eri vaihtoehdolla.

– Yksi vaihtoehto on, että saneerataan koko seurakuntatalo. Toinen on se, että korjattaisiin vain alkuperäinen kirkon osa ja purettaisiin -80-luvun osa pois, jos se edes on mahdollista. Se on kiinni Museovirastosta ja selviää viime kädessä silloin, jos purkulupaa haetaan, Juntunen kertoo.

Jos 1980-luvun osasta luovuttaisiin, muokattaisiin 1950-luvun osan tilaratkaisuja Juntusen mukaan niin, että ne korvaisivat 1980-luvun osaa mahdollisimman hyvin.

Lue myös: 

Akaan seurakunta suunnittelee Toijalan seurakuntatalon myyntiä