Kaupunginhallituksessa Toijalan kouluverkosta tehtiin 10 ehdotusta, äänestettiin 8 kertaa ja jätettiin 3 eriävää mielipidettä – Valtuusto päättää ensi viikolla

Akaan valtuusto käsittelee Toijalan kouluverkkoasiaa ensi keskiviikon kokouksessaan. Kuva on maaliskuun valtuustosta. Kuva: Tarja Antola

Toijalan kouluverkon toisesta vaiheesta tehdään päätöksiä ensi keskiviikon valtuustossa. Valtuusto saa eteensä kaupunginhallituksen monikohtaisen esityksen, joka koskee uuden yhtenäiskoulun paikkaa, lukion sijaintia, kirjaston ja kaupungin hallinnon työtiloja sekä Toijalan monitoimihallia.

Toijalan kouluverkon toinen vaihe käsittelee Etelä-Toijalaa. Uusi yhtenäiskoulu korvaisi nykyisen 7.–9. luokkien Toijalan yhteiskoulun ja 0.–6. luokkien Arvo Ylpön koulun.

Yhtenäiskoulua esitetään Pätsiniemeen

Kaupunginhallitus esittää peruskoulun kaikki luokka-asteet sisältävän uuden yhtenäiskoulun rakentamista Pätsiniemen alueelle. Lukion sijainnista päätettäisiin sen jälkeen, kun on selvitetty sen sijoittuminen Pätsiniemeen sekä Toijalan aseman seudulle.

Kirjaston ja kaupungin hallinnon työtiloja esitetään Toijalan aseman seudulle osana Veturikortteli-hanketta vuokramallia hyödyntäen tai kaupungin omana investointina.

Monitoimihallin osalta esitetään päätökset tehtäväksi myöhemmin. Liikuntatilojen riittävyys turvattaisiin koulun yhteyteen rakennettavalla uudella liikuntatilalla tai aseman seudulle toteutettavalla liikunta- ja tapahtuma-areenalla. Molemmissa vaihtoehdoissa pelikentän lattiapinta-ala olisi vähintään 1200 neliömetriä.

Kaupunginjohtaja hävisi äänestykset

Kaupunginhallituksen kanta kouluverkkoasiaan syntyi usean äänestyksen jälkeen. Muutosehdotuksia tehtiin kaikkiaan kymmenen ja äänestyksiä oli kahdeksan. Kaksi muutosehdotuksista raukesi kannattamattomana. Ratkaisevissa äänestyksissä muutosehdotukset voittivat kaupunginjohtaja Antti Peltolan pohjaesitykset äänin 4–7, 4–7, 5–6 ja 3–7–1.

Kaupunginjohtaja esitti uutta yhtenäiskoulua Lastumäkeen, lukiota joko Lastumäkeen tai aseman seudulle, kirjaston ja kaupungin hallinnon tiloja aseman seudulle vuokramallia hyödyntäen sekä Toijalan monitoimihallin peruskorjaamista, laajentamista ja hankkeen yhdistämistä yhtenäiskoulun hankesuunnitteluun.

Hannu Järvinen (sd), Mervi Pulkkinen (kesk) ja Marjatta Kivi (vas) jättivät kaupunginhallituksen päätöksestä eriävän mielipiteen.

Toijalan kouluverkon ensimmäinen vaihe koski Toijalan pohjoispuolta. Nahkialan ja Pappilan koulut korvaava uusi alakoulu 300 oppilaalle on tarkoitus rakentaa Toijalan vanhan terveysaseman tontille. Uuden koulun kaavasta on valitettu hallinto-oikeuteen, mikä viivästyttää rakentamisen aloittamista.

Lue myös:

Kaupunginjohtaja esittää uutta koulua Lastumäkeen – Lukion osalta kaksi vaihtoehtoa

Kokoomuksen Jouni Parikka teki elinvoimalautakunnassa uuden avauksen koulun paikasta mutta jäi ehdotuksensa kanssa yksin

Sivistyslautakunta haluaa alakoulun Pätsiniemeen ja yläkoulun Lastumäkeen – Lautakunnat erimielisiä uuden koulun rakentamispaikasta