A-Volleyn kasvatti Laura Laukkaselle uran toinen SM-hopea – Urheilija tähtää insinööriksi

Laura Laukkanen oli naisten sijoituspelien paras torjuja. Kuva: Pertti Flinck

A-Volleyn kasvatti Laura Laukkanen saavutti urallaan jo toisen hopeisen mitalin lentopallon naisten Mestaruusliigassa. LP-Kangasala on Laukkasen nykyinen seura ja finaalivastustajana oli koko kautta hallinnut Pölkky Kuusamo. Kahdella edelliselläkin kaudella SM-kultaa vienyt Pölkky ei antanut finaalisarjassa yhtään voittoa haastajalleen, vaan vei ottelusarjan puhtaasti luvuin 4–0.

Laukkanen kävi alakoulunsa Viialassa ja opetteli lentopallon alkeita A-Volleyssa. Ensin harjoiteltiin pallokoulussa koppipalloa ja sen jälkeen Sari Pirttijoen ja Jarmo Pikkuharjun ohjauksessa oikeata lentopalloa. Monipuoliseen harrastamiseen kuuluivat myös hiihto, yleisurheilu ja suunnistus. Lentopallo vei kuitenkin voiton.

– Joukkuelaji kiehtoi eniten. Kun myös nopea kehittyminen ja lentopalloon sopivat ominaisuudet toivat menestystä, lajivalinta varmistui, kertoo 189 sentin mittaan venynyt Laukkanen.

Ammatikseen lentopalloileva Laukkanen suunnistaa edelleen kesäkaudella.

– Hiihtämäänkin tekee mieli. Mutta talvisaikaan pallon pelaaminen vie niin paljon aikaa, ettei suksille meinaa ehtiä.

Nousujohteinen ura

Hinku lentopalloiluun vei Laukkasen Tampereelle jo yläkouluikäisenä. Hatanpäällä oli tarjolla urheilupainotteinen linja. Samalla A-Volley vaihtui Ylöjärven Ryhdin 2-sarjajoukkueeseen.

Kun kehitys jatkui edelleen nopeana, Hämeenlinnan Pallokerho kutsui Laukkasen liigaympyröihin kaudella 2018-19. Elokuussa 2002 syntynyt keskipelaaja siirtyi siis korkeimmalle sarjatasolle jo 16-vuotiaana. Kevät 2019 huipentui SM-hopeaan. Hämeenlinnassa kului myös seuraava kausi.

Seuraava askel oli siirtyminen LP-Vampulan riveihin. Tilastot kertovat kehittymisestä. Kauden 2020-21 Mestaruusliigan runkosarjassa keskipelaajien ranking-listalla Laukkanen sijoittui kolmanneksi. Edellä olivat vain maajoukkuepelaajat Roosa Laakkonen ja Anna Czakan.

Urheilun ohella myös opinnot edistyivät. Ylioppilastutkinto tuli suoritettua Lauttakylän lukiossa keväällä 2022.

Viimeiset kaksi kautta ovat kuluneet LP-Kangasalan riveissä. Edelliskaudella tämän kevään finaalikaksikko kohtasi jo välierissä. Tuolloin kuusamolaiset ottivat suoran 3–0 voiton. Pronssitaistelussa puolestaan Puijo Wolley vei pidemmän korren.

Kulunut kausi on ollut kangasalalaisille takkuinen, kun sairasteluja ja loukkaantumisia on osunut kohdalle useita. Joka tapauksessa joukkue siis raivasi tiensä loppuotteluihin. Kyseessä on LP-Kangasalle kaikkiaan neljäs finaalisarja. Aiemmat ovat vuosilta 2013, 2015 ja 2022.

– Mestaruus seuralta vielä puuttuu ja siitä todella vaikeuksista huolimatta lähdettiin taistelemaan. Vastus oli kuitenkin erittäin kova, joten jossittelun varaan ei jäänyt mitään, tunnusti Laukkanen sunnuntaina taistelun päätyttyä.

Akaalaisen lentopallokoulun kasvatti hoiti pudotuspeleissä tonttinsa hienosti ja voitti selkeästi torjuntatilaston.

Tavoitteet korkealla

Kun Akaan Seutu edellisen kerran julkaisi Laura Laukkasen kuulumisia 16.6.2018, nuori keskitorjuja ilmoitti tavoitteikseen pelipaikan naisten maajoukkueessa ja jossakin eurooppalaisessa seurajoukkueessa. Näistä ei ole tingitty.

– Olen edelleen kehittynyt pelaajana enkä ole luopunut noista tavoitteista. Pyrin jatkamaan monipuolista harjoittelua ja uskon sen tuovan tulosta.

Urheilijan uraan ei kuitenkaan voi koko elämäänsä rakentaa.

– Olen jatkamassa nyt korkeakouluopintoihin. Aloitin tammikuun alussa opinnot Hämeen ammattikorkeakoulun Valkeakosken kampuksella. Tavoitteena on sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörin tutkinto, paljastaa Laukkanen.

Päätös opiskella Valkeakoskella on varmasti hyvä uutinen myös LP-Kangasalan seurajohdolle. Ehkä keskitorjuja pysyy joukkueessa vielä vuosia.

Lopuksi Laukkanen lähettää vielä terveisiä A-Volleyn junioreille SM-hopeamitali kaulassaan.

– Ottakaa kaveritkin mukaan sinne harjoituksiin. Yhdessä on mukava treenata. Ja pitkäjänteisesti kun harjoittelee ja toistoja tulee paljon, niin kaikki on mahdollista.