Kaupunki vuokrasi laitteen, johon jonotettiin Kylmäkosken kuntosalilla

Kylmäkosken kuntosalilla järjestettiin keskiviikkona toimintakyvyn mittauspäivä. Satu Raiski-Koivukoski ja Tapani Koivukoski kuluttivat aikaa soutulaitteella odottaessaan pääsyä kehonkoostumusmittaukseen. Kuva: Tarja Antola

Akaan kaupungin liikuntapalvelut järjesti keskiviikkona maksuttoman toimintakyvyn mittauspäivän Kylmäkosken kuntosalilla entisen terveysaseman alakerrassa. Tapahtuma houkutteli paikalle lähes 60 henkilöä. Tasapainon, puristusvoiman ja tuolilta ylösnousun lisäksi ensimmäistä kertaa mukana oli myös kehonkoostumusmittaus, johon kertyi pitkä jono. Yhteen mittaukseen kului aikaa kaksi minuuttia.

– Kehonkoostumusmittaus on ollut suurin kiinnostuksen kohde. Onhan se mielenkiintoista tietää, miten oma keho voi, kertoo erityisliikunnanohjaaja Miska Arminen.

Akaan kaupunki on vuokrannut kehonkoostumuksen mittauslaitteen puoleksi vuodeksi. Se on käytössä myös Akaa Areenalla Viialassa järjestettävässä toimintakyvyn mittauspäivässä 8. toukokuuta kello 11–13.

Jerri Huuhanmäki (oik.) Akaan liikuntapalveluista ohjasi kävijöitä kehonkoostumusmittauksessa. Mittausvuorossa Esko Rupponen. Kuva: Tarja Antola

Golfkautta odotellessa

Kylmäkosken kuntosalilla omaa vuoroaan kehonkoostumusmittaukseen odottivat myös Satu RaiskiKoivukoski ja Tapani Koivukoski.

– Meikäläisen ikäiselle kiinnostava asia on luuntiheys, Raiski-Koivukoski kertoo.

Raiski-Koivukoski kiersi myös muut mittauspisteet. Parannettavaa löytyi puristusvoimassa, kun taas tuolilta ylösnousu ja tasapainotehtävä sujuivat hyvin. Tapani Koivukoskella tulokset puristusvoimassa olivat puolestaan huippuluokkaa. Koivukoski ei käy salilla, mutta remonttihommat kotona pitävät kunnossa.

Satu Raiski-Koivukoski käy kuntosalilla ja jumpassa sekä kävelee, hiihtää ja pyöräilee. Nyt hän odottaa golfkauden alkamista.

– Pelaan vaan yhdeksän reikää, mutta siinäkin on viisi kilometriä tallustelua ja sata lyöntiä. Golfia olen pelannut kauan. Aloitin sen Nurmijärvellä, kun olin 35–40-vuotias.

Akaan kaupunki on vuokrannut kehonkoostumusta mittaavan laitteen puoleksi vuodeksi. Esko Rupposen ja muiden kävijöiden tulokset tulostettiin paperille. Kuva: Tarja Antola

Tulokset antavat osviittaa

Testauspisteet kierrettyään Esko Rupponen arvioi oman toimintakykynsä olevan mittausten perusteella suurin piirtein kunnossa.

– Pikkaisen rasvaa on kehossa, mutta suurin piirtein kaikki on tasapainossa. Rasvoja täytyy huomioida. Liikettä lisää. Kyllä tämä jotain osviittaa antaa olemiseen ja jatkoon.

Rupponen ei pidä itseään vielä aktiivikuntoilijana, vaikka käykin kerran viikossa kuntosalilla. Talviharrastuksiin kuuluu pilkkiminen.

Mirja Brotkin on aktiivinen liikkuja. Kuva: Tarja Antola

Vaihtelua vuodenaikojen mukaan

Mirja Brotkin kertoo, että toimintakyvyn mittauspäivää ja erityisesti kehonkoostumusmittausta on odotettu.

– Mielenkiinnolla odotan rasvaprosenttia.

Kirjanpitäjänä työskennellyt ja kymmenisen vuotta eläkkeellä ollut Brotkin kertoo alkaneensa panostaa kuntoiluun enemmän viime vuosina. Hän käy kerran viikossa kuntosalilla sekä osallistuu etänä jumppiin ja lavikseen. Mieleisin liikuntamuoto on kävely.

– Kolme, neljä kilsaa kävelyä on sopiva minun jaloilleni, kun toisessa jalassa on tekonivel ja toinen jalka on alkanut vaivata. Pidempiä lenkkejä ei voi sillä lailla tehdä.

Erityisliikunnanohjaaja Miska Arminen vinkkaa hyödyntämään liikkumisessa eri vuodenaikoja.

– Sitä ainakin minä itse käytän. Sen ei tarvitse olla aina se sama kuntosali vuodesta toiseen ja kesät talvet, vaan jokaisesta vuodenajasta voi löytää omat juttunsa.

Erityisliikunnanohjaaja Miska Arminen (vas.) avasi kehonkoostumusmittauksen tuloksia Esko Rupposelle. Kuva: Tarja Antola

Juttuun korjattu 23.4. Akaa Areenalla järjestettävän testipäivän aika, joka on 8.5. kello 11-13.