Viialan kirjastossa otetaan käyttöön omatoimiaika

Viialan kirjaston kirjastonjohtaja Tarja Korhonen näyttää, kuinka kirjastoon pääsee omatoimiaikana sisään kirjastokortilla. Kortinlukija on kirjaston pääoven vieressä. Kuva: Tarja Antola

Viialan kirjastossa Vilkussa otetaan käyttöön omatoimiaika maanantaina 15. huhtikuuta. Sen myötä kirjaston tilat ja aineistot ovat asiakkaiden käytössä myös palveluaikojen ulkopuolella, jolloin henkilökunta ei ole paikalla.

Omatoimiaikana kirjastoon pääsee sisään näyttämällä kirjaston pääoven vieressä olevalle kortinlukijalle oman kirjastokorttinsa viivakoodin, näppäilemällä tunnusluvun ja painamalla Enter-näppäintä. Tunnusluvun saa kirjastosta palveluaikana.

Omatoimiaikana voi lainata ja palauttaa automaateilla, noutaa varauksia, lukea lehtiä, tutustua aineistoihin sekä käyttää kirjaston tiloja ja tietokoneita työskentelyyn. Omatoimikirjastossa on maksuton langaton verkko, joka mahdollistaa myös omien laitteiden käytön. Omatoimiaikana ei voi kopioida, tulostaa, skannata tai maksaa maksuja.

Omatoimiaikana kirjaston käyttöä valvovat tallentavat kamerat.

Henkilökunnalle lisää työtä

Ajalla 15.4.–23.5. omatoimiaika Viialan kirjastossa on maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 12–13, torstaisin ja perjantaisin 16–19 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–14.

Omatoimiaikaa ei ole europarlamenttivaalien äänestysaikana 24.5.–12.6., jolloin Viialan kirjasto toimi äänestyspaikkana. Kesällä omatoimiajat jatkuvat kevään tapaan poikkeuksena keskiviikko, jolloin omatoimiaika on kello 16–19.

Kirjastonjohtaja Tarja Korhonen kertoo, että omatoimiajalla halutaan tarjota asiakkaille enemmän mahdollisuuksia käydä kirjastossa. Kirjastohenkilökunnan työmäärää se ei vähennä.

– Nämä aukioloajat ovat tällä henkilökunnalla maksimi, mitä pystytään pyörittämään. Kyseessä on lisäpalvelu, joka ei vähennä meidän työtämme vaan lisää sitä.

Lisätyö tarkoittaa Korhosen mukaan esimerkiksi hyllyttämistä.

Omatoimiajan käyttöönotto ei vaikuta henkilökunnan paikallaoloon, vaan se on paikalla saman ajan kuin ennenkin.

Omatoimiaikaa on suunniteltu Viialan kirjastoon pitkään. Korhonen kertoo, että viimeksi hanketta ovat viivästyttäneet ulko-oven avautumiseen liittyvät ongelmat, jotka on nyt ratkottu.

Akaan pääkirjastossa Toijalassa omatoimiaika otettiin käyttöön joulukuussa 2022.

Juttua täydennetty tiedolla, että omatoimiajan käyttöönotto ei vaikuta henkilökunnan paikallaoloon, vaan se on paikalla saman ajan kuin ennenkin.