Pula talkoolaisista muuttaa vappuperinteitä Akaassa

Viime vuonna vappumarssin etunenässä lippua kantamassa oli tamperelainen demarikansanedustaja Lauri Lyly ja hänen vierellään airueina Akaan Demarien Inka Loppi (vas.) ja Saija Roininen (oik.). Kuva: Pekka Mustonen

Akaan Demarien yhteistyössä Akaan Vasemmistoliiton sekä ammattijärjestöjen kanssa toteuttamaa työväen vappumarssia ja vappujuhlaa ei järjestetä tänä vuonna Akaassa. Vappuna on perinteisesti marssittu Toijalassa ja työväen vappujuhlaa on vietetty Toijalan ja Viialan toreilla.

– Porukka on käynyt niin pieneksi, että tahtoo olla tosi vaikea saada järjestettyä tapahtumia. Talkoolaisia ei tahdo löytyä, perustelee Akaan Demarien puheenjohtaja Inka Loppi.

Loppi kertoo, että vapunpäivän aamuna käydään edelleen vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkeillä Kylmäkoskella, Riihiniemessä Toijalassa ja Kitulassa Viialassa. Lisäksi akaalaisille tarjotaan kuljetus työväen vappuun Tampereelle.

–  Järjestämme maksuttoman bussikuljetuksen Tampereen työväen vappuun. Siellä on mahdollisuus osallistua vähän isompaan marssiin ja kuulla useampia puhujia. Tällaisena aikana, kun työväenliikkeeseen kohdistuu kovasti paineita hallituksen taholta, on kiva kokoontua yhdessä isommalla porukalla, Loppi toteaa.

Tilaisuudet vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkeillä Akaassa säilyvät vapunpäivän ohjelmassa. Akaan Vasemmistoliiton valtuutettu Antti Maijala puhui viime vappuna Riihiniemen toverihaudalla. Kuva: Juuso Hyvärinen