Posti ei jatka neuvotteluita uuden logistiikkakeskuksen sijoittumisesta Akaaseen – ”Teimme asian eteen valtavasti töitä”

Postin logistiikkakeskuksen rakennuspaikaksi tarjottiin Akaa Pointin aluetta. Alue on kooltaan 180 hehtaaria, ja siitä kaavoitettua yritystonttimaata on noin puolet. Kuva: Mikko Peltoniemi

Posti tiedotti torstaina jatkavansa uuden logistiikkakeskuksensa osalta keskusteluja Hämeenlinnassa sijaitsevan tontin osalta. Posti on aiemmin kertonut suunnittelevansa mahdollista uutta logistiikkakeskusta Etelä-Suomeen. Osana suunnitteluvaihetta Posti sai useita tonttitarjouksia ja on käynyt keskusteluja Akaan, Hämeenlinnan ja Janakkalan kanssa.

Keskusteluja Hämeenlinnassa sijaitsevan tontin osalta jatketaan, mutta mitään päätöksiä mahdollisen logistiikkakeskuksen osalta ei ole tehty. Hankkeen etenemiseen vaikuttavat Suomen yleinen heikko taloustilanne sekä merkittävästi kasvaneet rakennuskustannukset.

Hämeenlinnan tontin soveltuvuuden arviointia jatketaan ja tutkitaan sen osalta myös muita vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia, Posti tiedottaa.

– Jatkamme tässä kohtaa keskusteluja Hämeenlinnan kanssa mahdollisesta tontin ostosta. Tarjottu tontti on sijainniltaan erinomainen, ja haluamme siksi jatkaa sen soveltuvuuden yksityiskohtaisempaa tutkimista edelleen. Selvitämme samalla myös muita vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia tontille. Postilla on useita liiketoimintoja, joiden käyttöön tontti voisi mahdollisesti soveltua tulevaisuudessa. Kiitämme tonttitarjouksista ja yhteistyöstä Akaata ja Janakkalaa, hankkeesta vastaava Jari Perälä sanoo Postin tiedotteessa.

Asiasta tiedotetaan lisää, mikäli hanke etenee.

Logistinen sijainti ratkaisi

Akaan kaupungin vs. elinkeinopäällikkö Jaakko Hautamäki kertoo kaupungin organisaation käyneen keskusteluita Postin kanssa vielä tämän vuoden puolella.

– Viimeksi käytiin tammikuun lopulla Postin kanssa keskusteluita. Silloin saatiin tieto, että päätöksenteko on kesken eivätkä he pysty kertomaan, kenen kanssa jatketaan, Hautamäki sanoo.

Hautamäen mukaan ratkaisevaa Postin päätökselle on ollut logistinen sijainti.

– Ei ole varmaa, toteutuuko hanke siinä muodossa kuin on suunniteltu, koska Posti tiedottaa selvittävänsä myös muita käyttötarkoituksia Hämeenlinnan tontille, Hautamäki näkee.

Hautamäki kertoo kaupungin organisaation tehneen paljon töitä houkutellakseen Postia Akaaseen.

– Teimme valtavasti töitä. Esimerkiksi logistisia ratkaisuja ja uusia tielinjauksia suunniteltiin heitä varten. Energiaratkaisuita pohdittiin laajasti, muun muassa rekkalatauksen toteutusmahdollisuutta selviteltiin Postia varten, Hautamäki listaa.

Vs. elinkeinopäällikkö kertoo kaupungin tehneen laajasti yhteistyötä myös oppilaitosten ja työllisyyspalveluiden kanssa kehittääkseen työvoiman saantia ja siihen liittyviä asioita.

”Ei hukkaan heitettyä työtä”

Hautamäen mukaan kaikki logistiikkakeskuksen eteen tehty työ ei ole hukkaan heitettyä, vaan prosessista voi olla hyötyä jatkossa, kun halutaan houkutella isoja teollisia sijoittujia Akaa Pointin alueelle.

– On löydetty täysin uusia lähetymiskulmia muun muassa energian saatavuuden suhteen. Tavoitteena on pystyä tarjoamaan yritysalueelle sijoittuville yrityksille vihreää energiaa.

Hautamäki sanoo ymmärtävänsä Postin ratkaisun perusteet.

– Akaan näkökulmasta olemme toki pettyneitä ja harmissamme siitä, että tonttikeskustelua ei jatketa meidän kanssamme. Kysyntää Akaa Pointin tonteille on ollut tämän prosessin aikana, ja nyt voidaan avata keskustelut tontteja tiedustelleiden ja kokonaan uusien toimijoiden kanssa. Vaikka tämä meni ohi, emme ole missään tyhjiössä, Hautamäki katsoo tulevaisuuteen.

Lue myös: ”Se olisi aivan mahtava juttu”: Yli sadan miljoonan euron logistiikkakeskus saattaa tulla Akaa Pointiin – Paikan päällä on jo käyty keskusteluja, ja muutkin yritykset ovat kiinnostuneita