Maanantaina kokoontuva aluehallitus käsittelee ikäihmisten palveluverkkoa – Havulinnaa uhkaa vuokrasopimuksen irtisanominen

Havulinnan osalta jatkoselvityksen perusteiksi listataan se, että kiinteistössä on tavallisia vuokra-asuntoja ja muita tiloja, jotka eivät kuulu Pirhan järjestämisvastuun piiriin, Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallituksen esityslistalla todetaan. Ystävänpäivänä 14.2.2024 Havulinnan asukkaat saivat kuulla ystäväaiheisia lauluja. Kuva: Tarja Antola

Maanantaina kokoontuva Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus saa käsiteltäväkseen ikäihmisten kuntouttavan päivätoiminnan palveluverkkoesityksen, ikäihmisten asumisen palveluiden palveluverkkoesityksen ja Lähitorien palveluverkkoesityksen. Hoivakotien osalta esitys koskee Pirhan ylläpitämiä yksiköitä.

Ympärivuorokautisesta asumisesta pois 63 paikkaa

Ikäihmisten asumisen palveluiden palveluverkkoesityksen mukaan Akaassa on tällä hetkellä 197 ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa sisältäen pitkäaikaisen ja lyhytaikaisen asumisen paikat. Esityksen mukaan ympärivuorokautisen asumisen kapasiteettitarve laskee 63 paikkaa vuoteen 2035 mennessä. Samassa ajassa yhteisöllisen asumisen kapasiteettitarve nousee 47 paikkaa. Akaassa palveluverkossa säilyviksi yksiköiksi esitetään ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavaa Mäntymäkeä, ympärivuorokautista palveluasumista ja lyhytaikaista ympärivuorokautista asumista tarjoavaa Torkonkartanoa. Mäntymäessä on 20 ja Torkonkartanossa 35 paikkaa.

Tarpiakodin ympärivuorokautisen palveluasumisen ostoja halutaan vähentää

Jatkoselvitystä vaativiksi yksiköiksi esitys listaa Akaasta Havulinnan ja Tarpiakodin. Havulinnan osalta jatkoselvityksen perusteiksi listataan se, että kiinteistössä on tavallisia vuokra-asuntoja ja muita tiloja, jotka eivät kuulu Pirhan järjestämisvastuun piiriin, mutta ovat nyt Pirhan vuokrakustannuksissa. Mikäli vuokrasopimus ei ole mahdollinen vain ikääntyneiden palveluiden osalle, koko vuokrasopimus tulee esityksen mukaan irtisanoa. Tarpiakodin jatkoselvityksen perusteissa todetaan, että henkilöstön saatavuuden näkökulmasta on tarvetta toimintojen keskittämiselle alueen muihin yksiköihin. Tarpiakodin sijainti osaltaan hankaloittaa henkilöstön saatavuutta. Mikäli Tarpiakoti säilytetään palveluverkossa, ympärivuorokautisen palveluasumisen ostoja tulee vähentää.

Jatkoselvitettäviksi esitettävien yksiköiden osalta esityksessä todetaan, että jatkoselvitettäviksi esitettävien tilojen toiminnallinen tai tekninen kunto tai käyttötarkoituksen muutos vaatii lisäselvitystä ja/tai alueella on ylikapasiteettia, jolloin oman tuotannon ja ostopalvelun suhde tulisi ratkaista. Lisäksi todetaan, että jatkoselvitettävien tilojen osalta on paljon erillisiä ratkaisuja vaativia asioita, kuten valvovan viranomaisen tulkinnat ja uuden valvontalain vaikutus tilojen käyttötarkoituksen muutoksiin sekä Pirhan vuokraamissa tiloissa toimivat yksityiset palveluntuottajat.

Narikan tiloista kuntoarvio

Lähitoreja koskevassa esityksessä Toijalan Narikkaa esitetään palveluverkkoon jääväksi lähitoriksi. Tiloista halutaan kuitenkin tilata kuntoarvio. Tilasta tehdyissä huomioissa kerrotaan, että Narikka on keskeisellä paikalla, mutta tila on myös muiden käytössä, joten se ei sovellu työntekijän toimipisteeksi ja työn vaatimat tilat esimerkiksi skannausta ja tulostamista varten tulee osoittaa soteasemalta. Esityksessä jatkoselvitettävistä Lähitoreista todetaan, että Viialassa on tarve liikkuvalle lähitorille.